Nincs elég hely a sok koronavírus-gyanús személynek.

Helyeket szabadítanak fel a Szent László-kórházban a koronavírusos betegeknekFotó: Pixabay

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteken úgy döntött, hogy a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László-telephelyén azonnal meg kell kezdeni a felszabadítható betegellátó kapacitások kiürítését, a betegek áthelyezését más egészségügyi intézménybe – tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) az MTI-t.

Az intézkedés célja, hogy a koronavírusfertőzés-gyanús és a koronavírus-fertőzéses betegek megfigyelésére és kezelésére kijelölt Szent László-kórházban folyamatosan biztosítani tudják a szükséges helyeket – közölte a tárca.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
800 ágyról szóltak a hirek... ezek szerint nincs és nem is volt ennyi... Akkor ez "álhir"?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szegfue
800 ágyról szóltak a hirek... ezek szerint nincs és nem is volt ennyi... Akkor ez "álhir"?!
moareka
Most nem tetszik mondani, hogy "na ugye"?
jesz
@szegfue: azt mondta a nemzetvezető, hogy nem gond a fertőzésgyanús személyek elhelyezése...namost a nyilatkozata előtt megkérdezte Káslert...ő tudja a legjobban.
szegfue
@jesz: Hát persze! Pofával "nem gond", csak ha tényleg szükség lenne rá...
Clavigo
800 ágy áll. rendelkezésre...a félkegyelmü kasler szerint.
Málna
@szegfue: Országosan, 29 intézményről beszélt. Miből gondolod, hogy nincs ennyi ágy?
simmering73
Kezdődik. Pedig még szinte el sem kezdődött a járvány.
Sámannus
Nagyban lehet fogadni, hogy magyar oda nem fog bekerülni a vírus miatt.
De szerencsések is lehetünk, hiszen szappan és budipapír nélkül nincs gyógyítás sem
Gauntlet
Természetesen az egésznek dominó hatása lesz, hisz máshol sincs hely, így a többiek is küldözgetni kezdik a szerencsétlen Bözsi nénit és Jóska bácsit. :(
SystemError
@szegfue: Őszintén remélem, hogy 800 fölé akarnak bővíteni és nem a hazudozás megy.. Centrális berendezkedésű ország vagyunk. Ez sajnos két dolgot jelent most. Az egyik az extrán felgyorsult centrum(Budapest). ahol sokkal nagyobb eséllyel utazik és fertőz. Ugyanennek a másik fele, hogy innen gyorsan továbbfertőz a polip a csápjain haladva kifelé(vasút, utak, stb). Ez természetesen fordítva is igaz "csáponként"..:) Szóval ha Budapesten vagy bárhol van az országban, akkor már kellett volna karantén Budapesten(talán kicsit abszurd is)...Véleményem szerint ezt elengedték országosan innentől..Ha láthatnánk a várható terjedés modellezését,akkor lehet egyet is értenénk vele, ha így történt volna, hogy elengedték.. Akárhogyan is az én véleményem szerint a mostani négy fertőzött után hirtelen ugrás jön sajnos..Elnézve a környező országok statisztikáit és ismerve az "adottságainkat". Rengeteg a negatív faktor a robbanásszerű terjedés mellett. Szóval ki tudja hány ágyra lesz szükség és hány van. Reméljük a legjobbakat és a vitamin soha nem árt! :)
jesz
ha valamilyen gonosz oknál fogva több száz kórházi helyre lenne szükség, kiváncsi vagyok akkor milyen gumicsontot dobnak a nép közé figyelemelterelés céljából..mertugye nincs nyolcszáz ágy, és ez akkor kiderül

Orbán valamiért nagyon ragaszkodik Káslerhez, pedig messze jobb orátorok vannak az
államtitkárok között(is)
görbetükör
Talán mégis jól jöhetnek a stadionok...
Sámannus
A pohos úgy tesz mintha nem lenne kapacitás a vizsgálatok megszervezésére.
A labor vizsgálatok leállításával olyan háborús cselekményt követ el a nép ellen, mint Szíriában az orosz bombázások a kórházak ellen.
A célja ennek ugyan az megállítani az életet az országban. Elüldözni a lakosokat szülőföldjükről.
Málna
@jesz: Honnan tudod, hogy nincs 800 ágy?
szegfue
@Málna: tegnap 21:21 Abból gondolom (hiszen nem állitottam, hanem kérdeztem a 800 ágyra!), hogy most "szabaditanak fel helyeket". A Szt. László kórház esetében azt jelentette -- ha igaz --, hogy más kórházakba szállitották a többi beteget, igy 150 ágy áll itt rendelkezésre. (És hát ez az a kórház, amelyikben speciálisan a fertőző betegségben szenvedőket kezelnek.) És a többi hol lehet? Egyébként, ha lenne 800 ágy, akkor már "vezető hir" lenne: hol mennyi van... pontosan ugy ahogy a mostani cikk. De szivesen elfogadom, ha egy kis "kutatómunka" után leirod, hogy hol van a többi.
szegfue
@SystemError: 2:04 Az nyilvánvaló, hogy egy ország e.ü. hálózatát nem egy fertőzés veszélyre méretezik, tehát egy tömeges megbetegedésre igenis fel kell készülni. De legalább mostanra már kellene lennie egy "forgatókönyvnek", vagyis elveknek!! A józan ész azt diktálja, hogy -- ha már létrehozták az operativ törzset -- csak ez az egyetlen "szerv" nyilatkozzon a szóvivőjén keresztül. Teljesen felesleges a kormánynak nyilatkozni, hiszen ehhez nem értenek és ez nem is politika. Őszintén remélem én is azért, hogy valahogy tuljutunk ezen is egy kis szerencsével... és nem lesz szükség még erre a 150 ágyra sem.
kereső
@szegfue: Olyan érzésem van, hogy ebben is csak a szájkarate megy. Mi lett jobb, az ország kifosztásn kivül, amihez ezek hozzányúltak. Hiszen a köjált-és vele együtt a járványügyi hálózatot, az országos laborokat szétverték ,megszüntették. Egy tömeges járvány esetén nincs kapacitás a kezelésre. Mert kellett a pénz a rohadt stadionokra, orbán hagy játszhasson kedvére, ha már az USA elnöke nem lehetett /lehet belőle. Ezért beáldozott egy egész országot.Ez a kormány csakis és kizárólag dumálni tud, és tönkre tenni mindent.
Giovanni Alba
@szegfue: Ez az, de ki lepődött meg ezen?
Giovanni Alba
@szegfue: A katasztrófavédelemről
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100234.kor
Az érdekesség a 2. melléklet a; A veszélyeztető hatások 3/c pontja humánjárvány vagy járványveszély
Tehát nem most kellett hamar-gyorsan cselekvési terveket készíteni meg kapkodni-csapkodni.
szegfue
@kereső: Sajnos én is csak a szájtépést hallom. A legnagyobb baj, hogy akik közvetlenül találkoznak gyanus esetekkel (háziorvosok és a mellettük dolgozó nővérkék) nap, mint nap más protokoll eljárást közölnek velük. Azt értem: ahogy közelit a virus, ugy próbálják szigoritani, de nem lehetne ezt "átfogóan", szinte végérvényesen leirni? Aztán meg hiába kötelező pl. a szájmaszk használata -- ha jelenleg nincs sehol raktáron! Ha a biztos védelmet nyujtót kapnák (bár még az is kérdéses, hogy a háziorvos finanszirozza a saját pénzéből, vagy a költségvetés biztositja?), az nagyon drága, de ebben is 8 óránként betétet kell cserélni. És ez csak egy ezreléke egy esetleges járvány visszaszoritására való törekvésből!!!
szegfue
@Giovanni Alba: 10:41 Ez a link tényleg érdekes! Nem gondoltam volna -- bár a logika azt diktálja --, hogy ez is "irásban" van?! Tökéletesen igazad van! Max. egy kicsit "személyre kellett volna" szabni.
kereső
@szegfue: Ez az, amikor hűen a névhez, a katasztrófát ténylegesen megvédik, és nem elháritják- ne adj isten, megelőzik.
kereső
Na akkor itt vannak a konkrét válaszok- Hadházy Ákostól, aki látogatást tett a Szent László kórházban. Frissen-melegen 800 ágy?- ki volt az aki erről álmodott??

"Ám összességében öt érdemi részletről végül beszámolt a képviselő.

„Egyetértettünk abban, hogy ha már a kormánynak évi 50 milliárdja van tájékoztatásra, akkor azt érdemes lenne intenzív és agresszív felvilágosító kampányra fordítani”.

A Szent László Kórházban 17 intenzív ágy és további 20 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Utóbbiak mintegy tartalékként. Ugyanakkor a koronavírusos betegek kb. 15 százaléka súlyos beteg lesz, akik intenzív kezelésre, de minimum lélegeztetőgépre szorulnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az Infektológiai Központ kapacitása kb. 250 fertőzöttig elég. „Azt, hogy mekkora a tartalék a rendszerben, beszélgetőpartnereim nem mondták meg”.

Nem szerettek volna nyilatkozni arról sem, hogy érdemes lenne-e a járvány jelenlegi stádiumában meghozni szigorúbb intézkedéseket, azt mondták, nem ez a szakterületük (Infektológusról és epidemiológustól van pedig szó).

Az egyszerű sebészi maszk használata is véd a betegségtől, ha nem is ad teljes védettséget, nem szünteti meg a fertőzés esélyét, de csökkenti azt. Az orvosok szerint, „nagyon sok” maszk áll rendelkezésre az országban, igaz, számot nem mondtak.

A doktor urak bíznak abban, hogy a jó idő majd megszünteti a járványt. Bízzunk mi is benne, de azért figyeljünk! – fűzte hozzá Hadházy."
szegfue
@Málna: Hahaha! Hát ha Kásler mondja, akkor Te nyugodtan hidd el. Én igazából arra vagyok kiváncsi, hogy hol és mennyi ágy van, na most ezt nem látom bizonyitottnak.
szegfue
@Málna: Főleg ugy, hogy most a Szent Lászlóban 150 helyet "csináltak", a többiről meg nincs ekkora "porverés".
Málna
@szegfue: Fel nem fogom, mi abban a hihetetlen, hogy az ország 29 infektológiai osztályán 800 ágy van. Tehát kórházanként átlagban 27 ágy.
kereső
@Málna: Nem hiteltelen, és a szám tényleg jó. Viszont nem ennyi áll rendelkezésre, mert akkor mi van azokkal a betegekkel, akik ezen osztály- az infektológia ellátására van szökségük- coli bakteriális fertőzés, rota virus, agyhártyagyulladás és a tobbi fertőző megbetegedés? És úgy, hogy ezeket a betegeket nem lehet "keverni", azaz a colis nem fektethető egy szobába a rotással- és nemek szerint is elkülönitendők. És akkor már meg is bukott Kásler állitása.
Málna
@kereső: Nem tudom, milyen kihasználtsággal működnek ezek az infektológiai osztályok, de gondolom, ha szükséges, más osztályokon csinálnak helyet az ott fekvő betegeknek.
kereső
@Málna: Tudod "kedves"- a más osztályok nem jó, mert ezek fertőző betegségek- az infektológiai osztályokat régen fertőző osztályoknak hivták. Ja és a statisztikák szerint ezek az osztályok országosan majdnem 100 %-os kihasználtsággal működnek úgy, hogy itt is hiányoznak orvosok, ápolók. Ha jól értelmezem az "operativ törzs" ide vágó protokollját- akkor teljes elkülönités kell a C19-es betegeknek, az őket ápolóknak, fertőtlenitő helységekkel-egyebekkel. Na most légy okos domonkos.
Málna
@kereső: Valahogy majdcsak megoldják azok, akiknek ez a dolguk. Teljesen felesleges ezen már előre aggódni.
kereső
@Málna: Nem az aggódásról szólt a polémia, hanem arról, hogy az EMMI miniszter hülyeséget beszél- hazudik, és félre tájékoztatja a lakosságot, bizonyitva teljes alkalmatlanságát.És ez az ember a járvány miatt létrehozott operativ törzs tagja, és az egészségügyért "felelős" miniszter.
Málna
@kereső: Nem tudjuk, hogy hazudott-e, mivel fogalmunk sincs, hogy hány kórházi ágyat tudnak felszabadítani, ha szükséges. Reménykedjünk, hogy nem is tudjuk meg.
kereső
@Málna: Jó, akkor nem hazudott- ,csak nem bontotta ki az igazság teljes részletét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.