Pánikoló vásárlókat nem látni, de feltöltésre váró polcok azért akadnak a hazai hipermarketekben – a legfrissebb Árkosár-felmérés során meredeken emelkedő élelmiszerárakat a gazdasági portál.

Nincs pánik a szupermarketekben, de néhány élelmiszer árát ijesztően megemelték

Szokatlanul nagy drágulást mértek egy hónap alatt, tavaly márciushoz képest pedig majdnem 7 százalékot ugrottak az árak – a drágulás ráadásul a legnagyobb mértékben az alapélelmiszereket érintette.

Március 4-én a lap muinkatársai végiglátogattak három hazai hipermarketet, hogy megvizsgálják harminc termékből álló élelmiszer-kosarunk árának alakulását.

Sokan az esetleges karanténtól vagy az áruellátás akadozásától való félelmükben hosszabb időre is elegendő készletet halmoztak fel otthonaikban tartós élelmiszerekből.

Az élelmiszerárak bizony nagyot ugrottak márciusra. A havi árváltozást tekintve az alma vezeti, amit 83 százalékkal drágábban kínáltak, mint egy hónapja (!). 13 százalékkal drágább lett a krumpli, 20 százalékkal a liszt és az UHT-tej, közel 30 százalékkal a csirkemell – ezekből valóban betárazhattak a háztartások február végére.

Az előző hónaphoz képest a többi érintett termék közül a tészta csak 3 százalékot drágult, a rizs pedig 4,4 százalékkal olcsóbb is lett. Összességében az átlagos havi áremelkedés kiugró lett: elérte 3,8 százalékot. Ez nem egyetlen áruháznak köszönhető, mindenhol áremelkedést mértünk: az Auchan közel 3, a Tesco 3,5, az Interspar 5 százalékkal emelte árait egyetlen hónap alatt.

(privátbankár)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Néztem a Fehérvári úti "skála piac" csirkealkatrészektől roskadozó pultjait...hatalmas a kínálat, sor mindenhol...teljesen normális hétköznap..(na jó, péntek)...eladnak mindent. Ha jól láttam, nem volt áremelés. Már két héttel előbb is qurvadrága volt.

Multinál láttam almát 800-ért, itt a piacon 300 per kg, és gyönyörű , kemény, belül nem rohadt alma.
simmering73
Évek óta folyamatos a drágulás. Csak eddig el lehetett sumákolni. De nem annál, aki napra vezeti a háztartási kiadásait.
Jozefina
A kormánynak ilyen esetekben határozottan kellene fellépnie és a drágulásokat megakadályozni!!?? De van miniszter, aki ehelyett inkább energiát küld a nőknek, hogy szüljenek!!?? Normális ez??!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.