Az új koronavírus okozta megbetegedés kezelésére szolgáló gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) péntek este az MTI-vel.

Nagyszabású magyar fejlesztés indul a koronavírus ellen
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A közlemény szerint a kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja

nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust.

Mint írták, az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy "fúziós fehérje" lehet a leginkább alkalmas. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek – tették hozzá.

Ezért eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül – hangsúlyozták, hozzátéve: ha azonban a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a készítmény létrehozását a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja.

A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői. A meginduló munkában részt vesznek a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont komoly szaktudással rendelkező kutatói, virológusai. Az együttműködés vállalati oldalát a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei adják – áll az ITM közleményében.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Majd a palkovics ( ITM) vízfejü s.ggnyaló megoldja a globális helyzetet...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
A konzorcium vezetője Pénztáros Lőrinc?...
Nessy
Én azért reménykedek benne, hogy ez most nem a pénzlopásról szól, hanem valóban értelmes kutatásról! Lehet, hogy évek kellenek az eredményhez, addig lesz sok zsákutca, de ha sikerül az remek lesz! Hiszen nem a COVID 19 az egyetlen korona vírus! És még lesz másik, valószínűleg.
Sámannus
Van azért olyan félelmem, hogy a támogatások lefölözésével még az országból is elüldözik a kutatókat. Sok tanár és kutató várja a legvégső döntést meddig maradjon itthon , de tudom illiberálisék ezzel törődnek a legkevésbé. Már a potentátjaik biztosan befészkelték magukat az irányításba indulás előtt.
Pági
@Nessy: A világ komoly nagyhatalmai meg csak pislognak, hogy miket nem tudnak ezek a magyarok!
Nessy
@Pági: ha hagyják, és támogatják!
tudode
Ahhoz képest, hogy a XXI. században már a mesterséges intelligencia többre képes, mint a klf. konzorciumok, mivel
.
------ A koronavírust mesterséges intelligencia fedezte fel decemberben
.
novekedes.hu/elemzesek/a-koronavirust-mesterseges-intelligencia-fedezte-fel-decemberben
.
2019. december 31-én egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kanadai startup, a BlueDot új betegséget észlelt. A koronavírus volt. Majdnem egy hétig tartott, mire az emberek által vezetett szervezetek felocsúdtak.

2020. január 6-án az USA Járványvédelmi Központja (CDC) felfigyelt a koronavírusra. Három nap múlva, január 9-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki.

Január 30-án pedig a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt.

A járvány mostanra nemzetközi válsággá nőtte ki magát. A vállalatok részben leálltak. A világ versenyt fut az idővel, hogy megfékezze a vírust és megtalálja az ellenszert – itt azonban többről van szó, mint egy egyszerű betegségről; a geopolitika és a technológia is fontos szerepet játszik. Végtére is egy algoritmus, nem pedig egy ember, fedezte fel a koronavírust, a legveszélyesebb járványt a spanyolnátha óta.
.
Zusammen:
.
www.google.com/search?q=Mesters%C3%A9ges+intelligencia+a+koronav%C3%ADrus&oq=Mesters%C3%A9ges+intelligencia+a+koronav%C3%ADrus&aqs=chrome..69i57j69i60l2.12579j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.------------------------------------------
.
------ Mesterséges intelligenciával a koronavírus ellen
.
pont-most.hu/ember/mesterseges-intelligenciaval-a-koronavirus-ellen/
.
Az egy dolog, hogy őfélesége benyelte az MTA-t is, ez ma már kevésnek bizonyul!
.
!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.