Az ellenzéki párt szeretné, ha a törvényben azt is rögzítenék, meddig tarthat a rendeleti kormányzás.

LMP: Ne határozatlan időre kapjon teljhatalmat a kormány

Nem adhatunk biankócsekket a kormánynak, törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát – mondta vasárnapi online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azon törvényjavaslattal kapcsolatban, amely a koronavírus-járvány idejére elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól.

A kabinet előterjesztését hétfői és keddi ülésén tárgyalja a Ház. Az ellenzéki pártok közösen alakítják ki álláspontjukat arról, és "vannak aggályaink" – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: azt kezdeményezik, hogy hétfőn, az Országgyűlés plenáris ülése előtt tartsanak rendkívüli hétpárti egyeztetést a képviselőcsoportok.

Hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a kormány elfogadja az ellenzéki pártok javaslatait, amelyek között a legfontosabb a veszélyhelyzet meghosszabbításának időtartamára vonatkozik.

Schmuck Erzsébet elmondta azt is, hogy az LMP fontosnak tartja, de nem elégségesnek a miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi lépéseket. A párt szerint drasztikusan át kell alakítani az idei költségvetést: a hazai gazdaság fejlődését szerintük nem szolgáló beruházások felfüggesztésével mintegy 600 milliárd forint csoportosítható át a védekezésre.

Ide sorolta a Paks II. beruházását és az ahhoz kapcsolódó Duna-hidat, a Budapest-Belgrád vasútvonalat, az új budapesti sportcsarnokot és a Liget Budapest projektet. Schmuck Erzsébet szerint a csaknem 600 milliárd forintos turizmusfejlesztési program "most nem aktuális", az összeg fele szintén átcsoportosítható.

Ezen forrásokból kell segíteni a munkájukat elvesztőknek és azoknak, akiket alacsony jövedelmük miatt nehéz helyzetbe hoz a jelentős élelmiszerár-emelkedés. Ugyancsak segíteni kell a válság által sújtott egyéni vállalkozókat, a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-k).

Az LMP javasolja a munkát terhelő adók elengedését és azt, hogy az állam vállalja át a nehéz helyzetbe került kkv-k bértömegének 60 százalékát a válság alatt.

Az önkormányzatok számára rendkívüli segélyalapot kell létrehozni a megnövekedett feladatok fedezésére – mondta –, és erősíteni kell az idősek körüli szociális hálót. A hátrányos helyzetű gyermekek sem éhezhetnek, a legalapvetőbb szükségleteket mindenkinek biztosítani kell – mutatott rá.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Máthé Zoltán 

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Semmilyen időre se! Kollaboráns tulkok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
Semmilyen időre se! Kollaboráns tulkok!
Pálinkás Pál
Nagy összegbe lefogadom hogy az lmp megint a pujos mellett fog szavazni!!!
namihami
Ez a Lömöpö ""kinn is vagyok, benn is vagyok"" trükkje. Meg fogja szavazni, de a világ felé mórikálja magát.
""Korlátozott ideig...""---tehát kapjon teljhatalmat, de mi elmondhassuk, hogy mi nem is akartuk ezt. És komolyan azt hiszik, hogy a zemberek olyan hülyék vagy ez a szita annyira sűrű, hogy nem látnak át rajta? Ideje lenne végre, egyszer s mindenkorra eldönteni, hogy szűz vagy qrva akar-e lenni a cég? Nem lehet egyszerre mind a két térfél (hogy némi Orbánnak kedves hasonlat is szerepeljen a kommentben) kapujára játszani.
kereső
Március 11 óta van "járványügyi vészhelyzet" . Kedves lmp- ezen idő alatt mit oldott meg a kormány, hogy csökkenjen a járványveszély? Mindazt amit tettek, kihirdettek azt járványveszély esetén e nélkül is megtehette volna a kormány- kivéve talán!!! a gazdálkodó szervezetek katonai felügyeletét. Akkor meg minek a vészhelyzet, akár 1 napra is? Szóval 1 napra sem!
Pálinkás Pál
Bárkinek volt is kétsége hogy az lmp egy mikrofidesz párt??? lehet nemsokára fidesz-kdnp-lmp pártszövetségnek fogják hívni a fényestekintetű alakulatát!!!
Eladott Ország
Az ellenzéki pártok feladata most a demokrácia roncsainak a megőrzése. A rendeleti kormányzást csak szigorú korlátozásokkal szavazhatják meg, a határidő nélkül megadott felhatalmazás semmivel nem indokolható. Ennek megakadályozása minden ellenzéki politikus elsődleges feladata kell, hogy legyen. Ha ez nem sikerül, nincs többé keresnivalójuk sem a parlamentben, sem a politikában. De akkor nekünk sincs többé keresnivalónk sem az Európai Unióban, sem Európában.
csak úgy....
@Pálinkás Pál: és oszt vagy szoroz a szavazataik száma ,ha a fidesz-kdmp van többségben?
cikicakk55
Mi a francot kell mekik ezen egyeztetni.Ismerhetnék már annyira a Fideszt,hogy semmit sem tesznek érdek nélkül.A jelenlegi vészhelyzetet is hatalmuk megerősítésére és az eddig ellopott pénzeik megtartására,használják fel.Vészhelyzet kijelentése nélkül is megteheti a kormány azt amit meg akar tenni. Ne akarjon az ellenzék beleegyezése nélkül bár mit is megtenni.Óriási felelőtlenség lenne orbán kezébe olyan hatalmat adni,akár csak egyetlen napra is,amivel vissza élhet,mert 100%.hogy vissza is fog. Legelső dolga lesz az ellenzéki vezetők lecsukatása,vagy elzavarása. Mindenkit aki ellenük meg felszólalni lecsukják. Orbán a hatalmáért mindenre képes nincs ezen mit gondolkozni. A nép nem politikus,még is tudjuk,hogy nem szabad korlátlan hatalmat adni orbán kezébe. Ezt az ellenzéknek is tudnia kell és minden féle egyeztetés nélkül is nem megszavazni és kész.
Pálinkás Pál
@csak úgy...: mondjuk talán velük meglesz a négyötöd,nem kell fartúró máténak +8 napot várni!!!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: látom a fidesz elérte a célját!..,lassan mindenkit szavahihetetlenné tett és ök élik a világukat...
vacsi
"törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát "
Nyilván addig tartson, amíg a vírusok el nem pusztulnak! Ez nem határozatlan idő, nagyon is pontosan meghatározható.
csak úgy....
@Pegero: még mindíg nincs senkid,hogy a vasárnap délutánt-estét,itt köll töltened?
jesz
Na az LMP...még ezek is... csak a szót fossák, ahelyett hogy maszkot osztanának...ha már letettek a tiszta levegőért harcról, akkor legalább ezt a kurva vírus terjedését fékezzék...többek között példamutatással, és a milliárdos párttagjuk néhány milliós felajánlásából vásárolt, és ingyen szétosztott maszkok terjesztésével. Ott van Kína...szarban voltak, de most már rájöttek, hogy mindenkinek maszkot! Pedig többen vannak mint mi.
csak úgy....
@Pegero: te egy ritka buta buzi,próbálkozz a sikarinál...,ha csak már nem volt meg!
csak úgy....
@jesz: ugye te is egy egypártrendszer hívö?
Józsipapa
Ennyi !!!
Nem szabad teljhatalmat adni ennek a bandának, mert visszaélnek vele !!!
Mondjuk május 31 -ig; és ha még utána is fenn
áll a vészhelyzet, akkor újból meghosszbbítja majd az Országgyűlés !!!
Kocsis és Gulyás nyomják a propaganda
szöveget a videójukban; a szennyportálok meg
ráerősítenek...
Sámannus
Ne kapjon semennyi időre, mert már most is megvan neki mit akar még a bíróságot is kiiktatni? Már csak ez van az útjában.
Rockxy
bizonne!
elég két másodperc, vagy 3.
de lehessen licitálni
kereső
Lattmann Tamás jogtudós szerint a jelenlegi vészhelyzetnek sincs meg a jogszabályi alapja.
Rockxy
A spanyoloknál most is a hadsereg ellenőrzi és irányítja a helyzetet és nem vinnyog senki.
A nyavalygás csak errefelé divat, mert van kit uszítani.
csak úgy....
@Rockxy: a spanyoloknál ,még mindig akad egy király,aki a napokban a saját apját fosztotta meg a jogaitól!
különben,te honnan tudod,hogy mi van spanyolországban? onnan származol vagy csak 1x ott nyaraltál ...
justhpeter
Ha az lmp megszavazza, az az utolsó akciója lesz a teljes ellehetetlenülés előtt.
Borsodi
Meneszteni kéne őket nem tejhatalmat adni,így is vissza élnek a hatalmukkal.
csak úgy....
ezzel a szavazás témával kapcsolatban,mikor ment a gyözike show és kérdeztem,hogy láttad,mindenki tiltakozott! szerintem ez a 10 éve tartó orbán show unalmasabb min a gyözike valaha,ánnák legálább vót mondaniválójá,ez meg csák hárcol +sárcol ,hogy fussá stádionrá...
ómió
Ugyan, tessen már meghatározni, efftársnő, meddig is tart ez a nyavalya!
Eladott Ország
@ómió: Kérdezd meg a fideszes "efftársnőket."
ómió
@Eladott Ország: Olyanok már csak a saját soraidban vannak! Azért kérdeztem őt!
Eladott Ország
@Shikari: A jelenlegi törvénytervezetben a felhatalmazás életfogytig szól, míg a csúti fel nem dobja a talpát. Nos ez nonszensz. Egyébként a jelenlegi jogi környezet is elegendő keretet biztosít ennek a bűnöző bandának a szükséges intézkedésekhez. Európában sehol sem tettek ilyen lépéseket, csak az orbanisztáni maffiaállamban! A rendeleti kormányzást még Rákosiék sem vezették be!
Nyírfa
@Eladott Ország: Megszavazni a rendeleti kormányzást feltételekkel vagy azok nélkül, egyre megy - az a demokrácia elárulása. Az ellenzéki szavazók, az értelem, a szabadság elárulása. A járványt megelőzni, lassítani., hatásait tompítani, majd kivezetni elsősorban szakmai feladat, amely maximális támogatást kellett volna, hogy kapjon a kormánytól.
Aki Én
@Shikari: Ebben egyetértünk. Még abban van vitánk, hogy kik is a valódi hazaáruló tetvek.
kereső
@Nyírfa: Igy biz 'a . Nem pedig szinte árulónak, és gyurcsányista ellenségnek kikiáltani az orvosi kamarát, amiért merte szakmai alapon megközeliteni a kérdést.

Üdv. a fedélzeten ismét!
Nyírfa
@kereső: Ezeknek bármiféle jogosítványt adni? Szisztematikusan leépítették az ÁNTSZ-t, azt a tisztiorvosi hálózatot, amely még a '90-es években is remekül teljesített, felkészült, bármikor hadrendbe állítható szakembergárdával.
Az egészségügy romokban, a fertőzésnek leginkább kitett orvosok és ápoló személyzet minden kérése , felhívása, kritikája falra hányt borsó.
Mi ez, ha nem bűntény?

Felrázott ez a gondatlanság.
ómió
@Eladott Ország: Így rájuk hazudva biztos úgy néz ki. Ami viszont kétségtelen: TE MA VAGY KOMCSI KOMISSZÁR!
Nessy
Tessék mondani a józan is karanténba vonult kis hazánkban?
Lehet, hogy furán hangzik némelyeknek, de a vírus párt és vallás független! Vagy az itt "hazaárulózó" fórumtársak megkérdezik a patikában, az üzletben, ha megbetegszenek, a kórházban, hogy kinek milyen a pártállása?? És "hazaáruló" nem szolgálhatja ki, nem gyógyíthatja!
sokanvagyunk
Emlékeztet ez azokra az előre megfogalmazott, csak aláírásra elém tolt - részemről még egy szó beszúrási lehetőséget sem adó - diktátumra amit bankok, hivatalok, különféle cégek művelnek velünk, amit egyébként két fél közötti közös megegyezéssel kötött (megállapodásnak) szerződésnek neveznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.