Ha több hétre, akár hónapra vásárolt, nem árt odafigyelnia, miként tárolja az élelmiszert. A Szeretlek Magyarország összegyűjtötte 10 alapélelmiszer helyes tárolási módját, hogy ne pénzkidobás legyen a bespájzolás vége.

Most fontosabb lehet, mint bármikor: 10 alapélelmiszer helyes tárolása

Fotó: Unsplash

1. Kenyér

Ha több kenyeret vettél, vagy magad állsz neki sütni, akkor érdemes egy részét betenni a fagyasztóba. Felhasználás előtt pár órával kivéve pont olyan puhára olvad ki, mint amikor betetted. Ha nincs hely a fagyasztódba, akkor hűtőben tárold, zárt, műanyag tasakban, hogy ne nyirkosodjon át.

2. Krumpli

Hűvös, sötét helyen tároljuk, lehetőleg szellőző zsákban. Semmi esetre se tároljuk együtt a hagymával, mert mind a kettő lényegesen hamarabb megromlik. Ha szeretnénk a csírázási folyamatokat lelassítani, akkor a tárolóba tegyünk a krumpli mellé 1-2 almát is (vagy mennyiségtől függően akár többet is).

3. Alma

Az alma szintén a hűvös, sötét helyet szereti. Ha nincs kamrád, spájzod, garázsod, akkor tedd a hűtőbe, és csak annyit hagyj kint a konyhapulton, amennyit 2-3 nap alatt elfogyasztotok.

4. Gyökérzöldségek

Répát, fehér répát, céklát a legideálisabb homokos veremben tárolni, csak ez a legtöbb háztartásban nem áll a rendelkezésre. Tekerjük be őket újságpapírba, és tegyük a hűtőbe. Vagy, dolgozzuk fel konyhakészre (karikára, hasábra, ahogy tetszik) tegyük bele egy befőttes üvegbe és töltsük meg azt vízzel, így tegyük be a hűtőbe.

5. Paprika, uborka

Egyik sem szereti se a hideget, se a meleget. A legjobb lenne nekik is a hűvös kamra, de ennek hiányában papírba csomagolva tegyétek a hűtőbe, így hosszabb ideig maradnak frissek, roppanósak.

6. Liszt

Sajnos a gabonaféléket hamar megkívánják a zsizsikek és egyéb rovarfélék. Tegyünk a tárolóba, vagy ha bontatlan, akkor a zacskó tetejébe csúsztassunk babérlevelet. Ennek az illata távol tartja a nem kívánt élősködőket.

7. Olajos magvak

A diófélék, és a többi olajos magvak is hajlamosak arra, hogy megavasodjanak a hosszú tárolásba. Ha sok van belőle, pl. dióból, akkor zárt dobozban, zacskóban mehetnek a fagyasztóba. Ha kevesebb, akkor zárt tárolóban tegyük őket a hűtőbe.

8. Banán

A friss gyümölcsök közül ez bírja a legkevésbé, hamar megbarnul a pulton, és a hűtőt sem bírja. Amikor úgy ítéled meg, hogy elérte azt az érési fázist, amikor már nem fogja senki sem szívesen elfogyasztani, akkor hámozd meg, darabold fel, és egy dobozban tedd a fagyasztóba. Remek smoothie illetve sütemény alapanyag lehet.

9. Kemény sajtok

Zárt dobozban hamar megpenészesedhetnek, ezért ha nincs speciálisan szellőző sajt tároló dobozunk, akkor zsírpapírba csomagolva tegyük be őket a hűtőbe.

10. Szalonna, kolbász, szalámi

Ezeket a húsárukat sem szabad zárt csomagolásba tárolni, mert hamar megromlanak. A legjobb helyük a hűvös kamrába lenne, felakasztva, ahol tudnak szellőzni. Ennek hiányába, ezeket is zsírpapírba csomagolva tegyük úgy a hűtőbe, hogy szellőzhessenek. Ha úgy látjuk, hogy a papír átnyirkosodott, akkor cseréljük frissre, mert a nyirkosság is minőségvesztéshez vezethet.

Szeretlek Magyarország

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.