A francia parlament elfogadta vasárnap este azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére.

Az egészségügyi rendkívüli állapot a törvény életbe lépését követően két hónapig van érvényben, de a kormány a határidő letelte előtt rendelettel is véget vethet neki.

A rendkívüli állapot idején a miniszterelnök rendelettel korlátozhatja vagy megtilthatja az emberek és a járművek szabad mozgását, kijárási korlátozásokat rendelhet el, karantén-intézkedéseket léptethet életbe, bezárathat intézményeket, kivéve a legszükségesebb termékeket vagy szolgáltatásokat biztosító üzleteket, korlátozhat vagy betilthat köztereken gyülekezéseket, hatósági árakat szabhat meg.

A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után. Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat. Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.

Az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a kis- és középvállalatok támogatását célzó intézkedések megtételére is, és a helyhatósági választások eredetileg március 22-re tervezett második fordulójának elhalasztására. Az első fordulót múlt vasárnap megtartották.

A szavazással egy időben az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett vasárnap, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 7240, közülük több mint 1700-an vannak intenzív osztályokon. A járvány januári kezdete óta diagnosztizált 16 018 beteg közül viszont 2200-an már gyógyultan távoztak a kórházakból.

Rengeteg szám kering az esetekről, amelyek alulbecsültek, mert nem tesztelünk mindenkit

- ismerte el Jérome Salomon, a tárca járványügyi felelőse.

A járvány terjed tovább és súlyosbodik Franciaországban. Maradjanak otthon, ezzel életeket menthetnek! Az ellenállás még csak most kezdődik

- tette hozzá.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.