Müller Cecília szerint az egészségügyben dolgozó krónikus betegek, például cukorbetegek is olyan kockázati csoportba tartoznak, akikre ugyanúgy vigyázni kell, mint a 65 éven felüliekre. Éppen ezért őket is, ahogyan az idősebbeket, ki kell vonni a közvetlen orvos-beteg találkozásokból, így telefonos konzultációval, vagy más módon vehetnek részt a munkában – írja az Index.

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van

- hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és az elhunytak száma kilencre nőtt.

A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedésben, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Az országos tisztifőorvos ismételten kiemelte, hogy az idősek ne menjenek közösségbe.

A kismamák esetében is azt közölte, hogy ők se menjenek közösségbe, az infokommunikációs eszközökkel tartsanak kapcsolatot.

Felhívta a figyelmet ismételten a helyes kézmosásra.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy

a vírus a környezetben nem marad meg sokáig, és a klórtartalmú szerekre is nagyon érzékeny.

Fontos változások jönnek a helyi egészségügyi ellátásban

Elkezdődött a házi orvosi rendszer racionalizálása, hogy a kontaktusok lehetősége a lehető legalacsonyabb legyen

- mondta Müller Cecília. Az akut légúti betegségben szenvedők részére egy külön egységet alakítanak majd ki helyben, és a többieknek egy másik helyiséget. Egy héten belül megvalósulhat ez területi szinten, mindez pedig mindenkinek a védelme érdekében történik.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy

az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott a fertőzöttek ellátásába.

Megkapták a kórházak a megfelelő védőfelszereléseket

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy reggel leszállt az a gép, ami jelentős mennyiségű egészségügyi eszközt hozott Kínából. Több mint 3 millió maszk és 100 ezer teszt érkezett, valamint 86 lélegeztetőgép.

Eljutott a megfelelő védőeszköz a kórházakba

- mondta.

Forrás: Index, MTI, Origo

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
A legtöbb háziorvosi rendelőben ez fizikálisan sem megoldható...ez is egy jó példa a dilettáns,minden valóságalapot nélkülöző fidesz rendeletekből!!!
tudode
A puding próbája az evés!
.
Üres éléskamrának bolond a háziasszonya!
.
Na ezek után vizsgáljuk meg a körzeti orvosi praxiSOKK állását/ülését:
.
2019. OKTÓBER 9. 05:37
----- Fogynak a háziorvosok - így ürültek ki a praxisok 2010 óta

mfor.hu/cikkek/makro/fogynak-a-haziorvosok--igy-urultek-ki-a-praxisok-2010-ota.html
.
(...) """" Míg 2010-ben még csak 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402 - derül ki a zárszámadási törvény egyik fejezeti mellékletéből, vagyis bármiféle - területet érintő - intézkedés ellenére sem lehetett megállítani ezt a folyamatot. A praxisok betöltése is egyre nagyobb problémát jelent, hiszen miközben 2010-ben a betöltetlen helyeknek alig több mint fele, 53 százalék volt tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékot tett ki.""" (...)
.
Ez olyan melléktermékből várat építő újítás, a járvány közepette!
Pálinkás Pál
A legtöbb háziorvosi rendelőben ez fizikálisan sem megoldható...ez is egy jó példa a dilettáns,minden valóságalapot nélkülöző fidesz rendeletekből!!!
cikicakk55
@Horizont: Én is pont ezen aggódom. Nálunk Hódmezővásárhelyen semmilyen szakrendelés nem működik. A házi orvosokat is csak telefonon tudjuk elérni,és vagy a bemondásunk alapján ír fel E receptet, vagy ha úgy ítéli meg akkor küld a betegért mentőt. A gond csak az,hogy a mentő vagy a sürgősségi osztályra viszi a beteget,vagy az infektológiára. Amennyiben nem korona vírussal fertözött a beteg,akkor mehet haza és otthon kell ápolni,mivel a szakkorházak is leálltak. Csak az intenzív osztályok működnek és a szülészet,nőgyógyászat. Mi lesz azokkal akik esetleg akut hashártya gyulladást kapnak,vagy agyvérzést,vagy bár milyen más belsö fertözést. Most nagyon úgy néz ki a helyzet,hogy csak a korona vírusra koncentrálnak,pedig bele lehet halni más betegségbe is,föleg ha hosszabb ideig kezeletlen marad.
peterkelemen
Erre most jöttek rá? Ezekre a cipőmet sem bíznám nemhogy a védekezést, országvezetést.
Jozefina
Kapkodás és sajnos ejetlenség uralkodik a döntéshozóknál!!!??
Nagyon sok más súlyos beteg kezelése elmarad. Velük mi lesz???
Sorra mondanak le hónapokkal ezelőtti időpontokat és fogalmuk sincs, hogy mikor tudnak újat adni.
Isten oltalmazzon bárkit, hogy a magyar egészségügy fogaskerekébe bekerüljön!!!??
Legjobb gyógyszer: MINDENKI MARADJON OTTHON
kereső
Március 11-én állt fel az operativ törzs., amelynek legfontosabb intézkedése a mai napig- katonák kiveznyléése az utcára, és a "stratégiai" vállalatokhoz. Ezen túl menően semmi. A katasztrófavédelmi törvény, és az egészségügyi türvény világosan leirja-hogy az ilyen helyzetekre kész forgatókönyvvell kell a kormánynk, minisztériumoknak, a járványügyi hatóságnak rendelkeznie. Ezek szerint nincs ilyen- hiszen most ötletelnek. Mindkét tv. rendelkezik arról is, hogy egészségügyi vészhelyzet idején fel kell szabaditani az állami egészségügyi tartalékokat- amelyek megléte szintén kötelezően kellene legyen. Nyilvánvalóan nincs, nem volt- hiszen az egészségügyi dolgozók, mentősök mind-mind az alapvető védőfelszerelések nélkül dolgoztak/dolgoznak, hátukon vive az egész járványügyi helyzetet- magukra hagyva a kormány és az antsz által. És akkor ezek beszélnek ellenzéki gyilkosokról, meg kérnek "felhatalmazást"? korlátlan időkre? Mert most mi lesz a meghozott a rendelkezésekkel, mert azok hatályukat vesztik az ellenzék miatt? Nem, ne tessék hazudni- mindkét törvény felhatalmazást ad a kormánynak,hogy az egészségügyi vészhelyzetben hozott jogszabályok meghosszabbitásra kerüljenek a kormány által, ill. a kormány jogosult őj szabályok meghozatalára IS!.
Mindkét Tv.-ben benne van--- "felhatalmazza a kormányt...". Tényleg hülyének tetszenek nézni mindenkit?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.