Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el – erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség.

A közleményben megerősítik: a magyar kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez – az operatív törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

A Miniszterelnökség felhívja a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. Leszögezik:

a hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult.

Mint írják, a jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény.

Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el

- mutatnak rá.

A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia – hangsúlyozzák.

A közleményben arra is kitérnek: a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt napokban néhány településen – sajtóinformációk szerint a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten – korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Valószínűleg a polgármeterek helyben jobban tudják mit kell csinálni, mint a tehetetlen és minden intézkedésében késlekedő operatv törzs és maga a kormány is!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Ha csökken az "ellenállás" nő a "hatalom" árnyéka!
szép új világ
Ismerve az operatív törzs eddigi tevékenységét, nem lenne meglepő ha az történne mint az iskola bezárásokkal. Reggel még megtiltották az igazgatóknak - estére kötelezővé tették.
jesz
Jól tette ampolgi, hogy elrendelte a kijárási tilalmat..a kormány csak a tekintélyét félti, az emberekre szarik...a polgi egy ötezres lélekszámú település választott vezetője, ő tudja, hogy ott vészhelyzetben mit lehet, és kell tennie. Ha valami nem tetszik a lakosságnak, akkor azt ott helyben leverik rajta..

A kormány meg szarjon sünt.
Lepényleső
...méghogy a csárdában esetleg több dudás is helyet leljen? Netán feladat volt részükre,hogy ennek okán
szabadon hasonlót ne kövessenek Pesten,-amíg nem változtatnak megint megfelelőt az adott törvényen?
csipetke
Hápersze.Nehogymá' valaki okosabb legyen viktorovicsnál. Aki józan döntést hoz,azt megtorpedózzák,mert náluk a hatalom.
Senki nem érti,hogy miért csak korlátozást vezettek be ezek a baromi okosok ott fönt,miért nem lakhelyelhagyási tilalmat.Amúgy is mindennel késésben voltak,az eszközbeszerzéstől kezdve tényleg mindennel,bár ezek az ellenkezőjét kommunikálják,ők a jók,a szépek,és az okosok.Most meg kapkodnak fűhöz fához.
tudode
Aki kiismeri magát őfélesége pandémiás dzsungelében az Nobel díjat érdemel, mivel a Beügyminisztérium 2020. 03 12-én eljuttatta az önkormányzaok számára a PANDÉMIÁS TERV végrehajtási terv sémáját:
.
Figyelemfelhívás gazdálkodó szervezetek részére - pandémiás terv készítésére
2020. március 12.
.
marcali.hu/index.php/varosunk/aktualis/figyelemfelhivas-pandemiasterv
.
Miközben őfélesége összekeveri a szezont a fazonjával, a KIZÁRÓLAGOS FELHATALMAZÁSA közben rendelkezik az ország NEMZETI PANDÉMIÁS TERVVEL, csak frissiteni kellene
.

----- Frissíteni kell az ország pandémiás tervét?
.
2020. január 30. csütörtök, 07:00
.
www.onkormanyzatiklub.hu/hirek/34-hirek/15097-frissiteni-kell-az-orszag-pandemias-tervet
.
Ezek szerint nem az ellenzék van a VÍRUS PÁRTJÁN, hanem őfélesége elvesztette a józan eszét a TELJHATALOMRA VALÓ FELHATALMAZÁS közben, kihasználva a koronavírust, hasonlóan a migráncsokkal!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.