Magyarország kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel vám- és áfa mentességet kért a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésre – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert csütörtökön.

A kormány vám- és áfamentességet kért a szájmaszkok, a lélegeztetőgépek és egyéb védőfelszerelések behozatalára
Fotó: Pixabay

A mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis

csak az ingyenesen szétosztott termékek lehetnek köztehermentesek

- tette hozzá adóügyekért felelős államtitkár.

A magyar kormány 2020. március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet. Azóta számos megelőző intézkedést hozott a koronavírus terjedésének elkerülése, valamint a világjárvány okozta gazdasági hatások enyhítésére – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, hogy a már meghozott intézkedéseket egészítette ki a kérelem benyújtása. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy egészségügyi termékek minél szélesebb körben és lehetőleg közterhek nélkül kerüljenek behozatalra – szögezte le Izer Norbert.

A szájmaszkok után, ha az nem az Európai Unióból érkezik, vámot is kell fizetni. A vámtétel 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó is terheli a maszkokat – részletezte az államtitkár. A magyar kormány ezért – több országgal együtt – az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy

a köztehertől mentesítse a szájmaszkok és egyéb a járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések karitatív célú behozatalát. A Bizottság már a héten meghozhatja döntését

- tette hozzá.

Noha ösztönözték az egészségügyi és védőeszközök fokozott termelését az Európai Unióban, a termelés jelenlegi szintje és a meglévő készletek valószínűleg nem elégségesek az Európán belüli növekvő kereslet kielégítéséhez – mondta el a ma megtett intézkedés hátteréről az államtitkár.

Ha a Bizottság helyt ad a magyar kormány kérelmének, akkor az EU-n kívülről importált szájmaszkok és egyéb egészségügyi védőfelszerelések vám- és áfamentesek lennének. A mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis csak a veszélyhelyzet elhárításának céljára, a karitatív, illetve az állami szervezetek által behozott, ingyenesen szétosztott eszközök lehetnek köztehermentesek – húzta alá Izer Norbert.

Az államtitkár szerint a mellett, hogy nagy adóügyi könnyítést jelentene a vám- és áfamentesség, segíthetne a COVID-19 elleni küzdelemben is.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Késő kisöreg, eső után köpönyeg (két hónappal a járvány megjelenése uán), miközben lölö azt sem tudja mennyi közlóvét kommunizált el:
.
----- Gratuláljunk magunknak: „Mészáros Lőrinc” lett a világ 2057. leggazdagabb embere
.
444.hu/2019/03/05/gratulaljunk-magunknak-meszaros-lorinc-lett-a-vilag-2057-leggazdagabb-embere
.
A fasza gyerek valamit tud csak nem az igazit (Rajkin)
.
www.youtube.com/watch?v=xIbRpfD69fc
.
Közszolgák mintapéldánya!
Sámannus
Hallom, hogy egyre több helyen állnak rá a maszkok készítésére. Jáj hogyan fogja megmenteni a maffia így a kártyabarlangok jövedelmét.
Eladott Ország
"László Imre, a XI. kerület polgármestere a Facebookon azt írta pénteken, hogy a maszkok ára szállítással együtt 40,3 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak. "A kormány azonban erre még 10,8 millió forint áfát és 6,1 millió forint vámot is rátesz, így 57,4 millió forintot, vagyis 40 százalékkal többet kell fizetnünk a szállítmányért."
hvg.hu/gazdasag/20200320_koronavirus_fertozes_ujbuda_szajmaszk_kina_vam_afa
A távoli Srí Lankán, ami nem mondható egy kimondottan gazdag országnak, a kormány egyik első intézkedése az volt, hogy eltörölték a külföldről beszállított maszkokat, és védőfelszereléseket terhelő vámot, és adókat. Ott az importtermékeket hasonlóan magas adók terhelik, mint a hazai ÁFA.
Sámannus
@Eladott Ország: Nálunk megtakaríthatnák a szállítást és saját munkaerővel lehetne előállítani a szükségletet. A hangzatos vagdalkozások csak az önfényezésre valóak. Így tolnak le minden ganyéjt az emberek torkán.
durbincs
@3dwhite: Nade pont az 1111km-re levő bányából ? ne már ?
jesz
Brüsszelt valagba rúgni! Szarházi lusta irodakukacok.
almosd
Most már értem hogy miért osztottak csak 4db szájmaszkot negyven egészségügyisnek , az áfát nem kérhetik a dolgozók-tol .
jesz
@Eladott Ország: hát igen..elgondolkodtató..

már majdnem azt írtam, hogy az ellenzék mehet tüntetni...aztán eszembe jutott, hogy önkéntes kijárási tilalom van...nem is kell vízágyú, ott a vírusveszély.

a kormány egy darabig nem izgul DK-s tüntetés miatt
durbincs
@csak húgy...: maga tócsát vizelt a lábai köré ? azt füstöl ? a Denevér-ürüléktől ? + lefrecskelte @solidedge: bugyutát ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok