Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.

Orbán Viktor az intézkedést észszerűnek, arányosnak nevezte, jelezve, hogy nemzetközi példák alapján állították össze, és a magyar elsősorban a bajor megoldásból indul ki, de kicsit szigorúbb.

Megpróbálják ugyanis "elviselhető módon" elválasztani a veszélyeztetett időseket a fiataloktól – magyarázta –, így a továbbra is nyitva tartó élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

A kormányfő azt várja a kijárási korlátozástól, hogy lecsökken a kontaktusok száma, és ha ez megtörténik, akkor a járvány terjedési sebessége is lelassul.

Kérdőíves információgyűjtésre hivatkozva a miniszterelnök az eddigi korlátozásokat eredményeseknek nevezte, jelezve, hogy a magyarok a társadalmi érintkezéseik mennyiségét egytizedére csökkentették. Ha azonban most nem vezetnek be egy újabb korlátozást, akkor ez nem fog tovább csökkenni. Ezért most volt itt az ideje a kijárási korlátozás elrendelésének – hívta fel a figyelmet.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet felsorolja azokat az alapos okokat, amelyek esetében elhagyható a lakó- vagy tartózkodási hely. Igyekeztek ezt úgy meghatározni, hogy "az élet élhető maradjon" – fogalmazott.

Az alapos indokok között említette, hogy azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyermekük otthoni felügyeletét, továbbra is bevihetik őket az iskolába, óvodába.

Ki lehet menni a szabadba is, de azt kérik, ne csoportosuljanak, és tartsanak távolságot egymástól az emberek. A hozzátartozókra természetesen megengedőbb szabályok vonatkoznak – fejtette ki.

Ha valaki nem tartja be az előírásokat, az szabálysértésnek minősül, de Orbán Viktor azt kérte a rendőröktől, ne kikényszerítsék a szabályokat, hanem segítsék az embereket a betartásukban.

Külön hangsúlyozta, hogy nem kijárási tilalomról van szó, mert annak esetében "a légy sem repülhet ki". Hozzátette, nagyon szeretné elkerülni, hogy olyan helyzet alakuljon ki Magyarországon, amikor az életet szinte elviselhetetlenné tevő korlátozásokat kell bevezetni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy nagyobb válságot – jelen esetben egy nagyobb járványt – csak intelligensen lehet kezelni.

A született intelligenciával a magyarok mindig is jól álltak. (...) A fegyelmezettséghez is egy született intelligencia kell

- fogalmazott.

A belpolitikai helyzetről azt mondta, "most nem politikára van szükség", hanem összefogásra, mert "minél többen fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni". Ez most nem a hatalomról, hanem emberéletekről szól – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy mivel a legutóbbi parlamenti ülésen nem kapták meg kellő gyorsasággal a szükséges felhatalmazást, most néhány intézkedés jogilag bizonytalanná vált.

Ezek között vannak a határátlépési tilalmak, de azokat most más jogi alapon meghosszabbították, mert "nem lehet az országot védtelenül hagyni akkor sem, ha az ellenzék nem méltóztatik hozzájárulni a gyors döntéshez" – közölte.

Hatályukat vesztették az egyetembezárási döntések is, viszont azt kérték a rektoroktól, tartsák zárva továbbra is az intézményeket.

A miniszterelnök megjegyezte, jövő héten már elég lesz a kormánypárti képviselők szavazata is a gyors cselekvéshez szükséges döntésekhez, mert "a dolog lényege a gyorsaság". Járvány idején a gyors reagáláson múlhatnak az életek – mutatott rá, hozzáfűzve: a kormány nem akar olyan intézkedéseket hozni, amelyekhez nincs joga, csak gyorsan akar dönteni.

Az EU-ra és a koronavírus-védekezésről szóló törvényjavaslatot ért uniós kritikákra kitérve Orbán Viktor úgy fogalmazott: "tőlem aztán vizsgálhatják (a javaslatot), sok sikert hozzá meg jó egészséget".

Vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni, ezért világosan megmondta az EU-s "kekeckedőknek", hogy ez most nem a jogi, elméleti kérdésekkel való "okoskodás" ideje, mert járvány van, életeket kell menteni

- közölte.

Azt is mondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben különösképpen is megmutatkoznak az EU gyengeségei.

Megjegyezte továbbá, hogy Magyarország segítséget Kínától és a Türk Tanácstól kapott.

Feltette egyúttal a kérdést, hogy hol voltak az EU-nak a járványügyi hivatalban sok pénzért dolgozó emberei, és ők miket mondtak a koronavírusról január-februárban.

A magyar gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva a miniszterelnök azt mondta, "most nem a gazdaság az első, hanem az emberek", de persze közben már dolgoznak a gazdaság védelmén, újraindításán.

Most elsősorban az orvosoknak, az ápolóknak, a mentősöknek, a járványügyi szakembereknek és rendvédelmi dolgozóknak kell kifejezni az elismerést – hangoztatta, méltatva továbbá azokat is, akik például élelmiszerüzletben, gyógyszertárban, gyárakban vagy árufuvarozóként dolgoznak.

"És minden magyar embernek is köszönettel tartozom, mert ha háború van, és ez egy háborús helyzet, nemcsak a frontvonal számít – persze az a legfontosabb –, hanem a hátország is" – fogalmazott, kiemelve, hogy a hátország is rendezettséget mutat.

Közölte:

várhatóan április első-második hetében lép a nyilvánosság elé a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervvel.

Az egészségügyi helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a cél most a fertőzés terjedésének lelassítása, nem a vírus "megölése", mert ahhoz vakcina kellene.

Azt is mondta, hogy az emberek mintegy 80 százaléka csak hordozó, szinte észre sem veszi, hogy benne volt a vírus.

Van ugyanakkor 15-20 százalék, aki ettől megbetegszik, tünetei lesznek. Ennek a sok embernek – ez Magyarország esetében a teljes népességre kivetítve mintegy kétmillió – egy része kórházi ellátásra is szorul – magyarázta.

Az idősek, illetve a komoly alapbetegséggel rendelkezők pedig intenzív ellátásra is szorulhatnak, ha pedig a fertőzést nem tudják lelassítani, akkor ők egyszerre igényelnének kórházi ellátást, ezt pedig a magyar egészségügyi rendszer nem bírná ki.

Amikor Magyarország eljut a járvány tetőpontjára, akkor körülbelül tízszeres terhelésnek lesz kitéve az egészségügy, békeállapothoz képest, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, orvosban, ápolóban – mondta, az egyik legnagyobb feladatnak nevezve az orvosok védelmét.

Bejelentette azt is, hogy

hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás "kórházparancsnokok".

Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel gazdálkodás folyamatos "karbantartása" a "kórházparancsnokok" feladata lesz – közölte a kormányfő. Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

Ahogyan az ország most működik, az egy katonai, harcászati akcióterv. (...) Ha ezt jól csináljuk a következő két hétben, akkor a kontaktusok száma nagyon visszaesik, és a járvány terjedése le tud lassulni

- mondta Orbán Viktor.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd 

114 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Mi a faxot keres ott egy honvéd?Netán ö állítja meg a vírust parancs szóval?Ne nézzék már az embert hülyének,ha nem fideSSes!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ő már csak tudja. Kemény 1 évig volt operettkatona.
simmering73
Ez a lényeg: egyenruhások. Elvégre háború van. Megmondta a vezénylőtábornok. Apropó: mi van a mi szeretett belügyminiszterünkkel. Első tesztje negatív (?) lett. Azóta se híre, se hamva. Csak annyit tudni, akikkel érintkezett, azok munkahelyeit egytől egyig fertőtlenítették. Ennyit az objektív tájékoztatásról.
CsipkeRózsa
"a magyarok a társadalmi érintkezéseik mennyiségét egytizedére csökkentették."
Ezt hogyan tudták felmérni, vagy csak egy hasszám?

Miért kell mindenhova katonai jelenlét, ill. vezetés?
Naponta újabb és újabb területeket foglal el a katonaság.

Orbán azt nem tudja, amit mi is tudunk, hogy egy rakás pénzt kapunk az EU-tól? Remélem nem azért hallgat róla, mert minket akar megsarcolni, vagy az összeg nagyját le akarja nyúlni?
CsipkeRózsa
Müller Cecilía önálló lépése?:

"Müller Cecília egymaga elrendelte a határok és az egyetemek lezárását"

index.hu/belfold/2020/03/27/tisztifoorvos_normativ_utasitas_hatarok_egyetemek_lezaras/

Nem kellett hozzá sem 3/4, sem 2/3, de még feles szavazati arány sem.
division
Orbán jól csinálja, bárki bármit is mond. Köpködni persze most is lehet azoknak, akik erre hivatottak.
balos
Mi a faxot keres ott egy honvéd?Netán ö állítja meg a vírust parancs szóval?Ne nézzék már az embert hülyének,ha nem fideSSes!
Pálinkás Pál
kezd alakulni a katonai diktatúra...olyan lágy módon...de szerintem bukás lesz a vége...
3dwhite
@division: Az a baj, hogy nem tudok elég nagyot.
tudode
No akko mi van?
.
Ki kit ellenőriz?
.
A kórházparancsnok a 2016-os kancellárokat, a kancellárok a kórházigazgatót, ellenőrzik, hiszen aszongya háború van, kilövik a vírúst, vagy operálnak

---- Kancellárokat neveznek ki a kórházakba is
.
index.hu/belfold/2016/01/14/kancellarokat_neveznek_ki_a_korhazakba_is/
.
Nem kicsit, nagyon zavaros ez az ugri bugris!
Málna
@Horizont: 14:51 Ott van a cikkben a válasz: "Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel gazdálkodás folyamatos "karbantartása" a "kórházparancsnokok" feladata lesz – közölte a kormányfő."
Málna
@Horizont: Akkor csak értelmezni nem tudsz? Ők fogják koordinálni a járvánnyal kapcsolatos dolgokat a kórházakban. Rendkívüli helyzet van, kell valaki, aki felügyeli és segíti a munkát, hogy a többiek a gyógyításra tudjanak koncentrálni.
Katalina62
Minek? Ápolják a betegeket, esetleg pelenkáznak, ágytálaznak, vagy fürdetnek?
Nessy
Heuréka! Lesz védőfelszerelés, kellő számú és képzett személyzet, megoldódnak a tárgyi és személyi hiánygondok! Jelzem betegszállításra, oxigén palack cserére ahol nincs központi oxigén, a szükséges dolgoknak a raktárakból az osztályra szállítására remekül használhatók lennének! Ha csak beleszólni tudnak, segíteni nem, akkor feleslegesek, mint halottnak a napszemüveg!
teuton
@Málna: En is ezt kerdezem, MI SZÜKSEG A KATONAKRA a korhazakban es a cegenel??? Mifele kepzettsegük van? Ök immunisak a virussal szemben, miközben a betegek, apoloszemelyzet es orvosok elkapjak? Vagy eppen ök fogjak jobban terjeszteni, mert mindenhova bejarasuk van? Az egesz egy bohozat lenne, de csak sirni lehet ennyi keptelensegen, egy szanalmas diktatorr eszement bohockodasan...
Málna
@Horizont: De akkor most mit nem értesz?
Málna
@teuton: Már leírtam, nem tudom jobban elmagyarázni.
kereső
@Málna: Hát ez az! Készlet gazdálkodás- meg az eü. személyzettel gazdálkodás. A katonai parancsnok mondja mmeg, hogy kell-e rubophen a betegnek, rendelhet-e a kórház bármilyen gyógyszert, eszközt- fertőtlenitőt wc papirt. Gazdálkodás a kórházi személyzettel? Nem kell annyi nővér, ápoló? Vagy ez mi a fene akar lenni. Homályositsál már fel.
peterkelemen
Halálozási ráták
SARS 10%
MERS 30-40%
2019-CoV: 2-3%

Ezekhez képest a mostani új koronavírus (2019-nCoV) egy viszonylag "gyenge" vírus. A fentebb már említett két sokkal veszélyesebb járvány idején vajon miért nem hirdettek azonnal veszélyhezetet a kormányok??? Nem nehéz kitalálni, hogy valami nagyon nem stimmel, ami mostanság a világon zajlik. Az amúgy is felsőbbrendűségi komplexusban szenvedő, degenerált elitnek köszönhetik az emberek a jelenlegi áldatlan állapotokat. Gyakorlatilag nem sok jelentősége van annak, hogy mely elitekről van itt pontosan szó (bár jó párat meg lehetne említeni akiket össze lehet kapcsolni a koronavírussal), kik vannak emögött, ki kinek az érdekeit kéviseli, de egy biztos nem véletlen az ami manapság zajlik. Ha igazak az előrejelzések, akkor ennek a lényegét úgy lehetne összefoglalni, hogy: burkolt népirtás zajlik, ami a leggyengébb rétegeket érinti. Az eszetlenül maradj otthont harsogók több kárt okoznak, mint hasznot, mivel ezeket a leggyengébb (anyagilag instabil) rétegeket hosszútávon egyértelműen kivégzik. Bárki, aki azt hangsúlyozza eszetlenül, hogy mindenki maradjon otthon az egy felelőtlen és kegyetlen ember. Ilyet kijelenteni csak abban az esetben szabadna ha egyúttal fizetik a napi megélhetésüket a leggyengébb rétegeknek ami ugye milliókat jelent. Az egész a népirtásról (szándékos népességcsökkentésről), pénzről és a hatalomról szól. Ráadásul ezekután még könnyebben megtudják majd figyelni az embereket magyarul durván csorbítva lesznek az alapvető emberi szabadságjogok.

Ráadásul még nem beszéltünk az eboláról, aminek a halálozási rátája 50-90%! Nem mellesleg a világ legpusztítóbb járványa a mai napig a TBC (tuberkolózis), aminek következtében évente másfélmillióan halnak meg és még serm húzzák a vészharangokat a kormányok. Minden jel arra mutat, hogy a kornavírus miatt bevezett azonnali veszélyhelyzetek, maradj otthon kampányok, szükségállapotok, kijárási tilalmak szinte azonnali bevezetését semmi nem indokolta. A...
Nyírfa
Ennek a születetten unintelligens, lelkiismeretlen hazárdjátékosnak a 10 éves kormányzása alatt annyi ember vált beteggé, földönfutóvá, annyian haltak meg, mentek tönkre , menekültek el az országból, ez a szörnyeteggé vált népgyermeke miniszterelnök olyan szinten dúlta szét az államigazgatást, az egészségügyet, az oktatást , hogy most a magyarok életének védelmére hivatkozva kiterjeszteni a háborús rögeszméjét nem más mint sunyi, alávaló államcsíny-kísérlet a hadseregre támaszkodva. Nem ez az első, ugye, Viktor? 2006-ban is próbálkoztál.
Akkor sem sikerült.
Málna
@kereső: Ott van, hogy orvosszakmai kérdésekben nem ők döntenek, tehát a rubophenről sem.
Úgy gondolom, ők fogják tartani a kapcsolatot a kormánnyal, a járványügyisekkel, a többi kórházzal. Koordinálják, hogy hol mire van szükség, hol van nagyobb készlet valamiből vagy hol van hiány. Nyilván a biztonságért is ők felelnek. Biztos láttatok már dokumentumfilmet arról, hogy rendkívüli helyzetben könnyen elszabadul a pokol.
Nem ördögtől való dolog ez, érthetetlen, hogy miért okoz nektek ekkora problémát.
Nyírfa
Szegény orvosok, ápolók, adminisztratív dolgozók, fantasztikusan felemelő lehet egyenruhás kórházparancsnokok felügyelete alatt elvégezni azt a munkát, amit Orbán soha nem becsült meg., nem becsül most sem, minden csak álca, ürügy a háborús játékához, ami lassanként valósággá is válik, a magyarok XXI. századi drámájaként - békeidőben.
division
@peterkelemen: Téged fizetnek azért, hogy azt terjeszd, nem veszélyes ez a vírus? Kár, hogy a Pécsen dolgozó két immunológus rokonom erről mást mond. Foglalkozásodat tekintve te is vagy ezen a szinten?
division
@3dwhite: Pedig mekkora dicsőség lenne, ha képes lennél rá:-)
division
@Horizont: Én úgy képzelem, hogy áll a katona, és figyel. Jön egy balhézó roma, mert nem tudták megmenteni a rokonát (rosszabb mint a vírus), és lő:-)))))
Nessy
És mindezt egy egyenruhás kórház parancsnok! Sokszor egy gazdasági ügyintéző, akinek sok éves kapcsolatai vannak más intézetbeli kollegákkal, többre ment eddig is mint a nagyfőnökök!
Gazdálkodik a személyi állománnyal! Na, ettől dobtam egy hátast! Teljesen más egy intenzív osztálynak, egy fertőző osztálynak, egy megfigyelés alatt lévők osztályának a szakorvos, szakdolgozó létszám ígénye. Akkor mire van ott a főnővér, aki tudja ki mire képes, mennyire terhelhető etc.
tudode
Ész, ész, ész hová mész akkor, amikor például a Kiskunhalasi önkormányzat PANDÉMIÁS TERVET pontosított 55 oldalon:
.
www.kiskunhalas.hu/article_files/3219/Pand%C3%A9mi%C3%A1s%20terv%20%C3%A9s%20%C3%BAtmutat%C3%B3%202020.03.12.pdf
.
Miközben őfélesége katonásdit játszadozik a koronavírus okán!
.
Vajon melyik énje súgta őféleségének, hogy háború van, ahelyett, hogy pontosíttata volna/bár a nemzeti pandémiás tervet
-
www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/nemzetiterv.pdf?web_id=
.
???
kereső
@Málna: Tudod egész jól eligazodom a gazdálkodás és agazdasági jog világában. Amikor egy rendelet azt mondja ki, hogy a katonai parancsnok fogja irányitani az egész eszközgazdálkodást, és személyzettel- azaz a munkaerővel való gazdálkodást, az nem "koordinációt" - azaz "összehangolást jelent, hanem azt magyarra leforditva, hogy a katonai parancsnok lesz aki megszabja !!!, előirja a gyógyitás FELTÉTELEITI!!! Na igy egy kicsit más ám a leányzó fekvése, mint amit te itt be akarsz magyarázni nekünk.
division
@Horizont: Na igen. Nekem sincs jelenleg háziorvosom (70 feletti), a tavaly kissé félve bevállalt fog kiműtésemet is elhalasztottam idén tavaszra, viszont az a magán klinika is bezárt ideiglenesen, úgyhogy még rá is b...tok...
kereső
@division: Legalább Te olvasd már el ezt a rendeletet,és értelmezd! _már ha tudod.(cégvezzetőként tudnod kéne, mit is jelent az eszköz-és a humán erőforrással való gazdálkodás megszabása!!!)
division
@kereső: Azért várjuk ki a végét. Majd ha a katonai parancsnok nem engedi, hogy megműtsenek mondjuk egy vakbél perforációval bevitt beteget visszatérhetünk rá. Addig minden csak találgatás, ahogy az is, hogy Orbán ellopta (vagy el fogja lopni) a még meg sem érkezett segítséget.
kereső
@division: Légy szives értelmezd a jogszabályt! Úgy ahogyan a nagykönyvben meg van irva.!Nem kell a mellébeszélés.
division
@kereső: Tudok szabályokat értelmezni, ahogyan azt is tudom, hogy azoktól van lehetőség eltérni indokolt esetben.
Málna
@kereső: Én nem igazodom el jól a gazdálkodás és a gazdasági jog világában, de úgy gondolom, hogy a katonai parancsnok nem a gyógyítás feltételeit fogja megszabni, hanem azt fogja elősegíteni. Az eszközökkel és a személyzettel pedig egymás között fognak a kórházak "logisztikázni".
kereső
@Málna: Az eszköz,és személyzetgazdálkodás az a gyógyitás FELTÉTELE!!!- kérdezd meg @Nessy-t, mint egészségügyest!
kereső
@division: Értelmezd légy szives ezt a szabályozást- erre kértelek, nem arra, hogy bármit bele magyarázz, és mellébeszélj.
Nyírfa
Hány egyenruhás fog megfertőződni? És hányan fogják a vírust széthordani? Kapnak védőruhát? És egyáltalán: ezt így hogy?
Gauntlet
Érdekes hogy mikor tényleges katona volt, úgy pattant meg ahogy tudott. Simicska szerint fegyelmezetlen volt.
division
@kereső: Amennyiben én mellébeszélek, úgy azok is, akik szerint a még meg sem kapott segítséget már el is költötték a Fidesznél, na meg ha megkapják el is fogják lopni. Mindenki mellébeszél a jelenlegi helyzetben szerintem.
division
@Anna24: Nem akarunk most prostikat, fene tudja, lehet ők is meg vannak már fertőződve, szóval húzz már el innen (is) a pi...ba!!!
silber13
@division: ezt leginkábba szerkesztőségnek kellene címezzed, mertvitt ők a szarkeverők
Edmond Dantes
Más jogi alapot használtak fel az újabb döntések meghozatalához,...hablatyol Orbán..És nem ég le az arcáról a bőr!!!Miért is kell neki akkor a korlátlan felhatalmazási törvény?Miért akarja az ellenzéket úgy beállítani,hogy miattuk veszélybe került az ország? Még egyenruhás kórházparancsnokok is lesznek,mindenféle felhatalmazási törvény nélkül is!!! Gondolom,hogy hamarosan kisebb műtéteket is végezhetnek,hiszen katonák,kötelesek a parancsot végrehajtani.
kereső
@division: Már megint nem arra válaszolsz, amire kértelek- ezt hivják süketek párbeszédének.Kösz.Vége.
simmering73
"A járvány magyarországi terjedésének oka nem a felhatalmazás hiánya, hanem az Orbán által lerobbantott egészségügy, az általa be nem szerzett védőfelszerelések hiánya, s a szándékosan kevés tesztelés, melynek híján nem tudják a vírus terjedését lokalizálni. Kizárólag Orbán Viktor felelős azért, hogy Magyarország nem elég felkészült és nem tett meg mindent a járvány leküzdésére. Ehhez semmi köze annak, hogy még nem vezethette be a nyílt diktatúrát. Elképzelhető, hogy a keddi szavazást várja meg a kijárási tilalom elrendelésével, hogy azt a látszatot keltse, erre volt szükség a radikális döntés meghozatalához."
nepszava.us/a-kijarasi-korlatozas-is-azt-bizonyitja-hogy-nincs-szukseg-rendkivuli-felhatalmazasra/
division
@kereső: Gondolom azt várod, adjak neked igazad. Rendben. Ezt jelenti a rendelet. Én abban hiszek, hogy nem élnek majd vissza vele, mert az senkinek nem érdeke.
division
@silber13: Nem tudom, de marhára idegesítő már.
Qqberci
Összefoglalom tömören: A seggfej bohócot küldött minden kórházba...
levarosbukta
@Málna: Egyet mondj meg nekem,, minek ehhez KATONAI PARANCSNOK? Minden kórháznak van gazdasági igazgatója miért nem azok kapják ezt a feladatot? Miért kell kivezényelni a katonaságot akiknek fingjuk sincs az egészségügyhöz ami egy speciális terület?
szegfue
Gusztosnak van igaza!!! "...nem háború van, bazmeg, hanem járvány..."
szegfue
@levarosbukta Sajnos ugy tesz a kormány, mintha "szabotálnák" a kórházak a gyógyitást, pedig a szörnyü igazság, hogy amig az e.ügy ember feletti munkával, eszközök, védőruházat stb. nélkül próbál urrá lenni a járvány kezelésében, lassitásában, addig a kormány mindig legalább 1 lépéssel hátrább van ebben a rohadt nagy "járvány lassitási" folyamatban.Egy egészségügyis vezető, igazgató kérése, jelzése nem elég ahhoz, hogy legyen legalább az 1x használatos kesztyükből, maszkokból, akkor majd a katonák "jelentése" alapján lesz kellő mennyiségben mindez?!
Borsodi
Katonaság után jönnek a focisták is? Mert nagy szükség lenne rájuk is.Mintha kényszeríteni kéne az orvosokat,hogy gyógyítsanak.
Málna
@levarosbukta: Azért, mert itt már messze nem csak egészségügyi kérdésekről van szó.
teuton
@peterkelemen: Esetleg olvasni kellenei megtanulni??? A MAGYAR kormany nem ad semmit az embereknek, csak a kivalasztott cegeken "segit", amik .. na lass csodat, epp a rokonsag es holdudvar kezen vannak! Amerikaban 1000-1200 dollart kap mindenki, Nemetorszagban online szocsegelyt lehet kerni (havi min. 1000 euro!), amit 6 honapra mindenfele vagyoni ellenörzes nelkül folyositanak. Na akkor ezt vesdd össze a magyar "segitseggel"!!!
division
@szegfue: Háború ez, nem is kicsi. Mindig is azt hajtogattam, nem fegyverekkel fogjuk már megvívni a 3. világháborút, hanem parányi kis ellenfelekkel, amelyek ki tudja hogyan kerültek a légtérbe. Ugyanis ezt biztosra senki nem tudja, és lassan már az sem biztos, hogy Kínából jött...
Eriksson
@levarosbukta: 20:19
A katonaságnál igenis magasan képzett orvosok, gazdasági szakemberek vannak, a legjobbak. Ők azok akik katonás fegyelemmel, részrehajlás nélkül tekintenek mindenféle civil megmozdulásra.
Ismertek a kórházi hierarchiák, meg egyéb összefonódások. Mostantól ezek a "halljakendek" ellenőrzés alatt vannak.
Foxley
@division: Akkor miért nem mész a g@cibe?
fahrenheit451
Katonák?
A kurva anyátok, ti ingyenélő semmihez nem értő, "büdös a munka", ölni képes, de "Miért?" IQ/EQ/SQ hiányos buta magyar parasztok!

Ha úgy alakul a helyzet, simán levadászlak.
Elveszem a fegyvered, és agyonverlek vele. nem lelőlek, hanem agyonverlek vele - vágod geci!?
Nessy
@Eriksson: Remek! Ha intenzives orvos, cserélje le az egyenruhát védőöltözetre és vegzálás helyett váltsa le a kollegát aki esetleg már 24 órája talpon van! Ha meg gazdasági, akkor a raktár készlet ellenőrzése közben felviheti az osztályokra a szükséges dolgokat, esetleg ha nincs központi oxigén lehet felvinni és lecserélni az üres oxigén palackokat! Ha meg sebész, elvégezheti pár elutasított tumoros beteg sürgős műtétjét!! Legalább lenne valami hasznuk is, ha már ott vannak! De neki állhatnak a hiányzó készletek beszerzésének is! Mikor jön már rá a kormány, hogy szankciókkal, további "parancsnokokkal", felettesekkel nem lehet beteget gyógyítani, pláne ha berobban a fertőzés növekedés!
fahrenheit451
Undorodom tőletek - te semmirevaló primitív gecik !!!
fahrenheit451
De az van, hogy Isten is undorodik tőletek.
Kérdezd a faszparaszt sátánista - magát kereszténynek valló - tábor lelkészt.
Imádkozik a tábori lelkész azért, hogy ti győzzetek?
Hát képzeld, az ellenség tábori lelkésze is ugyanahhoz az istenhez imádkozik,amelyikhez a ti tábori lelkészetek, hogy ők győzzenek, ti meg haljatok meg mind.

Ez egy anomália.
Hülyegyerek, érzed, hogy mi a probléma ezzel a történettel?
(ehhez nem kell több diploma, csak józan paraszti ész)
Eriksson
@Nessy: Elveted a sulykot. Nem a műszakbeosztás, hanem a koordinálás a lényeg.
De egy volt ápolónő ezt honnan tudhatná, ha még nem élt meg ilyet?
fahrenheit451
Tényleg el kéne kezdenem meditálni - de nem bírok lelassulni.
Ég az elmém.
Le kell lassulnom, és kilépni a mókuskerékből.
Elfáradtam.
fahrenheit451
(azért, ha úgy alakul, simán leöllek, mint a disznót - geci
ha sikerülne is lelassulnom, egyből aktivizálódom, ha a szükség úgy hozza
tehát ne tervezz hosszútávra - ne kezd el olvasni a Háború és Békét, mert nem érsz a végére)
Eriksson
@fahrenheit451: Tényleg élvezem az írásaid, de ami sok, az sokk.
Ez a lassítás nem rossz ötlet.
Nessy
@Eriksson: Pont ifjú kedvesnővérként körzetben dolgoztam az ötvenes évek végi nagy influenza járvány idején napi 12-14 órát. Tudom, miről beszélek! Ja, úgy mellékesen egészségügyi családban nőttem fel. De a nem megfelelő pedigrém miatt az orvosira "helyhiány" nem vettek fel. Igy lett belőlem nővér, majd később közgazda.
De ha kidől a személyzet jó része, akkor kit koordinál? Ha valóban meg tudja szerezni a lényeges dolgokat a betegellátáshoz, ha biztosítja a logisztikát, ha tudja biztosítani a személyi feltételeket, akkor valóban sokat tud segíteni, és minden tiszteletet megérdemel! Az " férfi munka lesz!"
division
@3dwhite: @Foxley: Ezt a stílust otthonról hoztátok, vagy csak nem jött össze az élet és frusztráltak vagytok emiatt? Persze, az sem kizárt a mai propin, hogy a két nick egy valakit takar. Mindenesetre foglalkozzatok azzal, amitek van (már ha van).
fahrenheit451
@Eriksson: Ne aggódj, nem csak te élvezed.
És még nem is tetőzöm (hajóvonták találkozása tilos)
Az csak ezután jön...
Eriksson
@Nessy: Az írásod eleje szubjektív, le a kalappal előtted.
A katonák éppen abban tudnak segíteni, hogy szempontok mentén tudnak koordinálni, átcsoportosítani, nem csupán a helyi erőket kihasználni.
Nessy
@Eriksson: Kösz! Elnézést az időnkénti szarkazmusért. Itt veszem észre, hogy a négy fal között egyedül eltöltött lassan két hét még engem is megviselt. Viszont úgy döntöttem, hogy naponta egy negyedórát megkerülöm a háztömböt, miután csendes környéken lakom. Ma mentem ki először és két ember járt arra, amerre én. :-))
Eriksson
@Nessy: Én szerencsés vagyok, mert kertvárosban élek, csendes a környék, különösen mostanában. Bolt, patika, kocsma papucsban elérhető. Na, mondjuk a kocsma már nem.
fahrenheit451
@Clavigo: Melyik, mert sok versenyző küzd a díjért, (hülye ember).
A posztumusz is játszik, ha valaki esetleg idő előtt?
Málna
@levarosbukta: Például a biztonságról, fegyelmezettségről. Még mindig csak a járvány elején vagyunk, de már most megviselt idegileg is mindenkit ez a helyzet. Nem várható el a kórház vezetőitől, hogy majd a folyamatos, sokszoros terhelés alatt is megfontoltan tudjanak dönteni, cselekedni.
levarosbukta
@Málna: Ezt ugye te sem gondolod komolyan! Ez egy hajából előrángatott kifogás. A katonai parancsnok is csak ember, szerinted őket nem viseli meg idegileg a helyzet? Aztán miből gondolod hogy a kórház vezetői nem állnak a helyzet magaslatán? Szerintem sokkal jobban tudnak dönteni és cselekedni mivel a "kórházparancsnoknak" sem eü, sem gazdasági, sem egyéb olyan végzettsége tapasztalata nincs ami egy kórház irányításához kell, és igen is elvárható egy kórház vezetőtől hogy felelősségteljesen döntsön. Ráadásul őt még az orvosi esküje is köti.
Málna
@levarosbukta: Azt sem gondoltuk komolyan, hogy jön majd egy járvány, ami egyik napról a másikra teljesen felforgatja az életünket. Miért baj az, hogy előre felkészülünk a legrosszabbra? Miből gondolod, hogy nincs egészségügyi végzettsége a kórházparancsnoknak? A honvédségnél is vannak szakemberek, és igen, úgy gondolom, hogy ők idegileg jobban bírják a terhelést.
Béla333
A katonai parancsnokok fogják ellenőriztetni, hogy valódi-e a bekerült beteg Fidesz párttagkönyve. Ha valódi, akkor maximális ellátást kap, ha nem valódi, vagy nincs, akkor mehet a süllyesztőbe!
Ez lesz a fő feladata az egyenruhás parancsnoknak!
Málna
@Béla333: Igen, így lesz. Úgyhogy kezdhettek félni...:-)
Béla333
@Málna: 08.46
Rosszul írtad: Nem félni kezd egy józan ember, hanem gyűlölni!
Málna
@Béla333: Azon már túlvagytok. Meg a józanságon is.
Béla333
@Málna: 08.52
Ne becsüld le a gyűlöletet. Miből gondolod, hogy túl vannak az emberek ezen? Minél rosszabb lesz a helyzet, annál inkább képesek gyűlölni!
Jozefina
Egyértelműen gátolják az egészségügyieket, hogy esküjüknek megfelelően dolgozhassanak!!!
Nagy teher ez az amúgy is leterhelt eü. szakmának!!!
Barbátok, dilettánsak, fidesz-kdnp-ek irányítanak??!!!
Málna
@Béla333: Úgy értettem, hogy azt nem most kezditek, már a gyűlölet irányítja életeteket. Hidd el, elég döbbenetes ezt kívülről látni, így nem tudom lebecsülni.
Béla333
@Málna: 09.09
Ha nem becsülöd le, akkor ne is szítsd! Mert aztán amikor robban, akkor már késő lesz sopánkodni!
Málna
@Jozefina: Na, megszólalt a vészmadár...Még el sem kezdték a munkát.
Málna
@Béla333: Belül robban az, saját magatokat teszitek tönkre vele. És még csak fel sem fogjátok.
Béla333
@Málna: 09.13
A gyűlölet politizálást Orbán csinálja most 10 éve és korábban is mindig. Egyébként meg a végeredmény szempontjából mindegy lesz, hogy ki kezdte.
Téged is el fog érni, hacsak nem külföldről írogatsz! Az egész ország rá fog ba@ni erre a politikára, ha már most is rá nem ba@ott.
Málna
@Béla333: Itt élek, érdekes, hogy rám nincs ilyen hatással Orbán. Mindig meg is lepődöm, hogy milyen sok embernek ő a rögeszméje...
Béla333
@Málna: 09.25
Te nem gyűlölöd a migránsokat, nem gyűlölöd az országrontó Sorost? Nem gyűlölöd a bennünket gyarmattá süllyesztő Brüsszelt?
Nem veszed komolyan a fényestekintetű szavait?
Hát miféle Fideszes vagy te?
Málna
@Béla333: Ha gyűlölök valakit, azt saját tapasztalatból teszem, nem azért, mert más azt mondta. Pláne nem azért, hogy felelőst keressek vagy értelmet adjak az életemnek - mint itt teszik oly sokan...
Béla333
@Málna: 09.41
Akkor te nem hitből vagy Fideszes, hanem érdekből?
Málna
@Béla333: Nem mondanám magam Fideszesnek. Per pillanat a Fideszre szavaznék és/mert szimpatizálok Orbánnal. Ennyi.
Béla333
@Málna: 09.48
Hát, az írásaid alapján nehezen hihető, hogy "Nem mondanám magam Fideszesnek."
Ha szimpatikus neked Orbán maffia politikája, akkor mégiscsak azonosulsz vele - gondolom!
Vagy anyagilag jársz jól, hogy azt mondod, amit ők?
Nessy
@Málna: A puding próbája, hogy megeszik! Majd meglátjuk, hogy valóban segítenek, vagy csak hatalmat gyakorolnak.
Azért őszintén szólva, a Te hozzászólásaidban sem nagyon érhető utol a tolerancia! Tudod, minden éremnek három oldala van! És néha ennek a harmadik oldalnak is van igaza.
Én elhiszem, hogy O.V. mindenhez ért, de azért néha nem ártana, ha kormány azzal is foglalkozna, ami a feladata lenne. Pl. a sok tízezer önhibáján munka nélkül maradók támogatása. Jelenleg a három hónapos minimális támogatás nem nagy győzelem! Erre mi költünk a legkevesebbet, kb. a tized részét, mint más államok. Pedig ezekre az emberekre, a szaktudásukra nagyobb szükség lesz majd a gazdaság újra indításánál, mint bármikor az elmúlt években! Most nem értelmetlen politikai játszmákra van szükség. Sok ad hoc döntés születik, amely nem méri fel, hogy egyik másik döntés milyen más problémákat okoz. Ez a részleges időbeli kijárás korlátozása egy okos döntés, ha sikerül betartani/ betartatni!
Viszont ez a "felhatalmazási törvény" értelmetlen, mert az ott leírt intézkedések ugyanazokat a felhatalmazásokat megadja a kormánynak, és amivel jelenleg is élnek! Hogy mi értelme is van valóban, azt mindenki döntse el a maga szempontjából!
Málna
@Béla333: Valamivel azonosulok, valamivel nem. De alapvetően Orbán bírja a szimpátiámat.
szegfue
@division: tegnap 22:17 Az igaz, hogy nagy a baj, de -- ahogy irod -- a "parányi ellenfeleket" nem gondolom, hogy a katonákkal kellene elpusztittatni. Valóban szükség van a rendre, fegyelemre a közterületeken! Vagyis ott járőrözzenek a katonák, hiszen rengeteg üzlet bezárt, ne legyen rablás, betörés, vagy pl. a szakrendelők bejáratánál is lehetne rendőr, vagy katona, hogy ha nem érti meg a "beteg": jelenleg nincs tüdőszürés, tehát legyen közbiztonság. Továbbá szerintem egy kórházvezető, egy főnővér, stb., akik eddig is koordinálták az e.ü. intézményt, akik már szerezhettek tapasztalatot egy influenza járvány, vagy a H1N1 virus idején, el tudják látni most is a feladatukat, ha van egy raktár, ahonnan a szükséges gyógyszereket, felszereléseket gond nélkül megkaphatják. Ezzel szemben egy katonai parancsnoknak milyen tapasztalata van? Hiszen ők "élesben" nem igazán vettek részt harcban, ahol hirtelen meg kellett volna szervezniük bármit is... erre egy "összevont" hadgyakorlat nem elegendő, hiszen arra akár hetekkel, hónapokkal előtt készülnek, van idejük rá. Ezért nem gondolom, hogy a katonaság "tapasztalata" egy kórház "koordinálásához" elegendő lenne, szerintem feleslegesek.
Béla333
@Málna: 10.21
Ne felejtsd el: Orbán pénze nem a saját pénze! Azt tőlünk lopta el!
A többi az szerintem csak púder a részedről. Ilyen lanyha semmi vélemény és szimpátia mellett nagyon is vehemensen képviseled a maffia banda véleményét! De lelked rajta!
Málna
@Nessy: Hát ez az, majd meglátjuk, mi lesz.
A munkájukat elvesztettek támogatásával én sem vagyok megelégedve, kicsit többet vártam a kormánytól.
A "felhatalmazási törvényre" eddig még nem volt szükség, de ez közel sem jelenti azt, hogy nem is lesz.
creativehun
Per pillanat a Fideszre szavaznék és/mert szimpatizálok Orbánnal. ..."Similis simili gaudet." Így aztán már ki is állítottad magadról látatlanul is..a bizonyítványt!
Málna
@Béla333: Orbán lop, én hazudok. Vagy fordítva. Vagy mindkettő. Mindegy, a lényeg, hogy szar az élet...:-)
Málna
@Béla333: Igen, azt látom. Orbán tehet róla. Ki más?
Béla333
@Málna: 11.00
Fejétől bűzlik a hal!
Amilyen a főnök, olyan a beosztott!
Amilyen az Adjon Isten, olyan a Fogadj Isten!
Folytassam?
Lepényleső
- Ami általa származik mi más is lehetne mint arányos észszerűséggel megtett intézkedés?
- S nem mellékesen szondázza a népesség birkatűrését?
- Segítőkészek lesznek rendőreink mint a közlekedési vagy egyéb bírságok kiszabásában?
- Született intelligencia,- ha homlokához némi fegyvernek tűnő tárgy van fogva?
- Volt bármi,bármikor amit meg nem tettek akár felhatalmazás nélkül is?
- Életeket törvénytelenül kell menteni,talán azokét akik a rabszolgatörvény segített kifosztani?
- Az EU-tól kapott 2 000 milliárd Ft smafu? Ráadásul 520 milliárd Ft már a kormány birtokában?
- Gazdaság védelme? Idegenforgalom:a lányé? Filmipar: az örökösé? Foci: a hobbyé?
- Háború,- ami nélküle nem lenne?
- Orvosok védelme,eszközt nem kaptak még önvédelemre? Béke addig honolt,amíg felcsúti volt?
- Hétfő reggeltől katonás rend lesz a kórházakban? Miért nem gyógyítás?
- Katonai,harcászati,akcióterv? Biztosan tud róla mivel érvel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.