A parlementben okfejtett a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint azért nem kötelező maszkot viselni mindenkinek, mert nincs elég maszk az országban

Két olyan kérdést tett fel, „amikkel magam is nagyon sokat foglalkozom, és sokat is gondolkodok rajta”,

kezdte a válaszát a jobbikos Lukács Lászlónak a miniszterelnök a hétfői parlamenti ülésen.

Három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket, egy klinikai járvánügyit, egy matematikait, és egy hatósági járvánügyit, mondta Orbán Viktor.

De a három csoport elemzése

"még soha nem vágott egy nyomba egyik este sem"

- tette hozzá. Szerinte ebből jól látszik, hogy milyen nagy a bizonytalanság a járvány lefutásának megítélésében.

"Ezért én is úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset, és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani. (..) Azon dolgozom, hogy mikor elérkezik az a pillanat, mikor tömegessé válik a járvány és a nagy nyomás nehezik a magyar egészségügyre, akkor az kibírja. Legyen ott elegendő eszköz és ember"

- jelentette ki.

"Lesznek orvosaink, akik szerintem nem halnak meg, mert a 65 évnél idősebb orvosainkat nem engedjük a járvány közelébe. Akik meg fognak betegedni, azok helyére a rezidenseket fogjuk beállítani,"

mondta Orbán. Náluk a ráképzés már elkezdődött, hogy bevethetőek legyenek. A miniszterelnök hozzátette:

"ez egy katonai akcióterv szerint zajlik. Nagyon remélem, hogy mikor a válság csúcsához érünk, és a nyomás nagy lesz, képesek leszünk azt kibírni.”

El tudná rendelni, hogy kötelező legyen a maszkviselése, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja, mondta. Emlékeztetett, hogy van olyan ország ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat.

"Nem hiszem, hogy ez Magyarországon működne"

- mondta.

Az országos tisztifőorvos szerint csak egészséges ember hordjon maszkot, mert a nem megfelelő viselet akár árthat is. Attól is tartanak, hogy ha felvásárolják az emberek a készleteket, az egészségügyi dolgozóknak nem jut.

Orbán is azt hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére”

- tette hozzá. Maszkban mondjuk a járvány kirobbanása óta nem volt látható Orbán, Szijjártó Péter mintha sportot is űzne ebből.

"Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit."

"Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk."

Forrás: 444

Kép: Orbán/Facebook

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nincs elég védőeszköz, mert felhalmozást végez a kormány!!! Kinek és miért azt nem tudni!! Ha tonna számra érkeznek felszerelések, eszközök a távolkeletről, akkor kellene, hogy legyen!!?? Ha valóban érkeznek!!?? Valamiért orbán nem engedélyezi!! Miért van a cseheknél, szlovákoknál???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Persze, ha kötelezővé tennék, akkor sokan nem tartanák be az előírást.
Rockxy
bizonyám kisapám a maszkákat má tízévvel ezelőtt postázni köllött vón de a zorbán ellopta a pízt.
teuton
@Málna: Aha... A+"az egeszsegügy szamara halmozzak fel a maszkokat..." Akkor csak 3 kerdesem van:
- Mincs utanpotlas Kinabol a gagyi, selejtes maszkokbol, vagy rajöttek, hogy selejt, de nem merik bevallani, ezert visszatartjak?
- A Trük Tanacs nem kü+ld eleg maszkot???
- A maszkok, amiket az allamtitkar rokona arul nagykerben, es ugyanabbol a kinai szallaitmanybol szarmaznak, akkor nem kellenek az egeszsegügynek, vagy mert selejt, megveheti a pornep es a holdudvar meggazdagodhat rajta???
Remelem konkret valaszt adsz es nem azt, hogy magyargyülölö hazaarulo vagyok es orbanfobias!
Málna
@teuton: Miért nem olvasol utána? Ugye nem vagy analfabéta?:-)
teuton
@Málna: Azt hiszem, van itt nehany analfabeta a fajtadbol! Mit is mondott Orbancod amikor megtekintette kegyuri modon a kinai szallitmanyt? Mert a lakossagnak a boltokba vyg patikakba, es az egeszsegügynek a verellatokba es korhazakba valahogy nem jutott belöle, de az allamtitkar rokona nagy tetelben arulta a neten... Minek kene akkor utanaolvassak??? Esetleg annak, hogy annyira gagyi szart vettek, hogy 3 orszag mar visszadobta es ezert nem merik esetleg Magyarorszagon szetosztani? Hogy Szlovakiaban minden lakosra 3 darab maszk jut, Orbanc meg arra ösztönzi a magyarokat, hogy otthon varrajanak? Az mennyire lesz hatekony szürövel ellatva? Hügy a hülyesegek irasaert mennyit kapsz, elarulnad???
teuton
Erdekes... Amikor a penztargep lett kötelezö minden boltba, nem erdekelte a kormanyt, hogy van-e eleg, ha nem volt, büntettek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.