Az ellenzéki szegedi polgármester javaslatát Karácsony Gergely is támogatja.

Botka László: Minden magyarnak járjon havi 110 ezer forint az Orbán rendszerén meggazdagodottak pénzéből

Hétfő reggel a Facebookon Botka László szegedi polgármester "nemzeti szolidaritási program" néven saját javaslatokkal állt el elő, a járvány okozta gazdasági válság kezelésére.

Botka 2017-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, de a párt vezetésével összekülönbözött a kampányban, és végül Karácsony Gergely lett a párt listavezetője. Tavaly az önkormányzati választáson fölényesen győzött Szegeden, majd kilépett az MSZP-ből.

Botka mostani javaslatában visszatér 2017-es fő szlogenéhez, a "Fizessenek a gzadagok!" jelszóhoz.

Azt írja, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcoljon a kormány:

"A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez. Nem lehet az a megoldás, hogy tovább sarcolják a közfeladatokat ellátó intézményeket és az önkormányzatokat!"

Javaslata szerint a közbeszerzéseken, EU-s támogatásokon az elmúlt tíz évben sok pénzt nyerő cégek fizessenek be a szolidaritási alapba. A legalább 5 milliárd forintot nyert cégek a pénz 1 százalékát, a 10 milliárd felett nyertek a pénz 2 százalékát, a 100 milliárd felett nyertek pedig a támogatások 3 százalékát fizessék vissza.

A teljes bejegyzést, amit Karácsony Gergely is megosztott, itt lehet elolvasni:

Forrás: 444

Kép: Botka László/Facebook

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A 11 ezer milliárd uniós támogatásból szerény becslések szerint 2 milliárdot nyelt el a Fidesz közeli cégek által elvitt túlárazás. 100 milliók mentek el teljesen felesleges beruházásokra. A tyukodi 11 kilátó erre igen jó példa. Ezek gyakorlatilag szétlopott pénzek. Botka igazat beszél, de most nem az igazmondók ideje van. Igaz Orbán?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyütt Mönt
A komcsik a Fideszben találhatók. Kérsz névsort?
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ez az első konstruktív javaslat, amit olvasok. Feudalizmusban ez így működik. Ha az uraság jól akar élni, akkor a jobbágyokat is hagyni kell életben maradni. Ennyi.
luiz
@luiz: Nem járjon, jár is!
Szerk. Am a magánnyugdíj sincs elfelejtve, még az is ki lesz pofozva orbánból
jancsipapa
Járjon . Persze Magyarországon nemcsak " fideszgazdagok " vannak . Azok valahogy nem jutottak Botka eszébe ...
sveikukac
Híveim! Ahhoz, hogy Orbán ebbe belemenjen, teljeskörű beismerő vallomásra lenne szükség, miszerint NEM törvényes és NEM becsületes úton képződött a hallatlanul nagy vagyona az emlegetett személyeknek.
Ugye senki sincsen kies honunkban, aki elhiszi, hogy ez megtörténik. A szemünket kilopják, a hívek pedig napi szinten rebegnek imákat értük.
vacsi
Ha ezek az okosok még nem vették volna észre: most VÉSZHELYZET van! Hagyjuk már a hülye ötleteket, koncentráljunk a túlélésre! Mármint a tényleges túlélésre!
Eriksson
És mi legyen a Szeviép által meggazdagodott emberek jövőjével Botka úr?
csak úgy....
@vacsi: te és a kedves családod,hány hónapot tudtok "túlélni" jövedelem nélkül?
csak úgy....
botkának ezt úgy kellet volna mondania,hogy a rendszerváltás óta napjainkig meggazdagodottak ,-mert biza loptak a szocik is rendesen!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Szerintem felesleges külön-külön emlegetni őket. Mindenki megkapja a maga jó nagy juti.falatját, az ellenzék is. Mert a látszatért mindent. A parlament is egy nagy vetítés, mit gondoltok, miért nem megy át az ellenzéki javaslatok 99,9 %-a?
tudode
Vannak akik bélyeget-, szárított virágot-, konyhaeszközüket, stb-t gyűjtenek,és vannak akik közlóvét a Jóisten segedELMÉVEL!
.
forbes.hu/extra/50-leggazdagabb-magyar-2019/
.
Pengessék csak le azt a lóvét, amelyért nem dolgoztak meg azok, akik elfajzottak!
Ronin2
Botka Úr!
Azok is perkáljanak,akiket jól "megolajoztak" a kivitelező cégek.
Mondjuk a Szeviép!:D
Az autópálya építéseken magukat hülyére kereső AKKORI és MOSTANI potentátok.
A panellek "becsomagolásán",a multi élelmiszerláncok területszerzési akcióin...stb
Hogy a honvédség elpocsékolt M készletét ne is említsük,mert az még az MDF sara.
Biztos vagyok benne,hogy Battonyától Nemesmedvesig mindenki tudna két-három "ijedtében " nagyon meggazdagodott vezetőről.
Amúgymeg egyetértek.:D
verőce21
Háááááá...Hááááááááááá...Háááá...!
Ki ez a Móricka? :)
vacsi
Ha összehúzzuk magunkat (ahogy a régiek mondták: begomboljuk a kabátot), 2-3 hónapot. Igaz, van kertünk, ahol szinte mindent megtermelünk, és amit csak lehet, lefagyasztunk. Egyébként, már írtam valahol, 82 ezer a nyugdíjam, és félretett pénzünk nincs. Azaz, mióta nem mehetünk ki, mert már öregek vagyunk, sokat spórolunk. Olyan dolgokat készítek el, amiket régen, a háborús viszonyok között tanultak nagyanyáink. Pl. a nagymamám háborús szakácskönyve ma is meg van, remek ötletekkel...
Gyütt Mönt
@Eriksson: erre már Szabó Bálint képviselő is rávetette magát és nyilvánosan megvádolta Botkát. A vége az lett, hogy Szabónak 1 milliót kellett fizetnie emiatt. Ám te is megpróbálkozhatnál, hátha több sikerrel jársz.
Eriksson
@Gyütt Mönt: Mindenki tudja, hogy működnek a dolgok, nem kell hozzá sok magyarázat. Nemrégiben még egy sztárügyvéd is megfordult Szegeden.
division
@csak úgy...: Na és mi van azokkal, akik dolgoztak, és úgy lettek gazdagok? Azoktól is el kell venni? Mi alapján szelektálnál? Érdekes ez azért, ráadásul messze nem egyszerű.
division
@peterkelemen: Aha, rendben, támogatod. El kell venni azoktól is, akik nem tartoznak a csalók közé? Mindezt ugye azért, mert teszem fel te vagy más semmire nem vitte? Ez nem így működik. Mi lapján mondod meg, kiktől kell elvenni? Mert ez nem úgy működik, hogy azoktól akiknek van.
csak úgy....
@division: eszem ágában sem lenne! nem vagyok én kommunista! csak a hirtelen és látványosan gazdagodottakra gondoltam,mondjuk akik a templom egeréböl egy közepes rendü szakmunkás bizonyítvánnyal, pár éven belül...
csak úgy....
@division: tanulmányozd a francia forradalmat,hogy mi vezette az akkori nincsteleneket,hogy gátlástalanul elvették mindenüket a gátlástalanul gazdagoktól.
akiknek nincs vesztenivaló,mint manapság 100 ezreknek magyarországon és itt nem csak a cigányságra gondoltam!
csak úgy....
@Eriksson: te nagyon butus és jellemtelen emberke lehetsz...
csak úgy....
@Shikari: már azt hittem,hogy karanténba vagy,te semmirekellö munkakerülö!
kezdtem aggódni miattad , örömmel látom ,hogy alig vagy butusabb ,mint legutóbb.
Aki Én
@vacsi: És mikor volna nagyobb szükség a magyaroktól látványosan ellopott pénzre, mint VÉSZHELYZETBEN?
Aki Én
@Shikari: Már megint csak magadra gondolsz. Pedig sok becsületes magyar is elvesztette munkáját.
solidedge
A 11 ezer milliárd uniós támogatásból szerény becslések szerint 2 milliárdot nyelt el a Fidesz közeli cégek által elvitt túlárazás. 100 milliók mentek el teljesen felesleges beruházásokra. A tyukodi 11 kilátó erre igen jó példa. Ezek gyakorlatilag szétlopott pénzek. Botka igazat beszél, de most nem az igazmondók ideje van. Igaz Orbán?
csak úgy....
@Aki Én: ácsi! neki nem is volt munkája, öt nem érte veszteség!
Aki Én
@Shikari: ...többet, mint szeretném. Gondolj inkább anyádra, mennyit kell szégyenkeznie miattad.
CsipkeRózsa
@division: Akik megdolgoztak a vagyonunkért, inkább segítenek önként is.
kissé felnőttem
Megküldjük a számlaszámot vagy érkezik annélkül is? helye lenne
CsipkeRózsa
@kissé felnőttem: Nem tudunk mindenkiről, ők nem biztos, hogy hirdetik magukat.
Gyütt Mönt
@vacsi: örülnék, ha adnál egy szlaszámot a nixcigi freemailen.
vacsi
@Gyütt Mönt: Ha megmondod, mi az a nixcigi freemail, adok!
vacsi
@Aki Én: Ez még nem VÉSZHELYZET! Vigyázzunk, hogy az ne jöjjön!
csak úgy....
@kissé felnőttem: talán majd a rogán cili vagy az özvegy vajna timi? nekik van mit a tejbe aprítani ..
csak úgy....
@vacsi: pedíg ,pár órával ez elött,még a túlélésre koncentráltál! idézlek :
"Ha ezek az okosok még nem vették volna észre: most VÉSZHELYZET van! Hagyjuk már a hülye ötleteket, koncentráljunk a túlélésre! Mármint a tényleges túlélésre! "
fözni tudsz vagy van bejárónöd?
division
@CsipkeRózsa: Ez így van, nekem sem volt kérdés a 2 hónap fizetett szabadság megadása ebben a helyzetben első lépésként.
division
@csak úgy...: Egy a fontos, biztosra tudni azt, kik azok, akik egyértelműen az emberektől lopták össze a vagyonukat. Szerintem vannak páran, nem Fideszes berkekben is, csak ugye ezt bizonyítani...
csak úgy....
@division: lassan 11 éve "nyomoz" a fidesz és se híre se hanva a beígért elszámoltatásoknak,pedíg marhára vártam!
azért nem kéne különbséget tenned az emberektöl lopók és az eu. pénzekböl nyerészkedök,ügyeskedök között! valahol,amiböl gazdagodtak a túlárazott "portékán" ,azt az emberek elöl emelték el, mondjuk az alacsony bérekkel ...
lassan nevetségesnek tartom,hogy magyarországon,minden ellenzéki pártnak van egy csomó vádlója ,csak a stadionos fidesznek nincs.
division
@csak úgy...: Mert a foci virágzik, a Fradi a mai napig edz:-)
Jozefina
És még sokan mások is támogatják, talán orbán nem!!??
vitriol
@division: szerencsére még határainkon kívül is tudják, hogy kik a tolvajok
division
@vitriol: Tudni és bizonyítani az két különböző dolog.
csak úgy....
@division: te tudod,hogy mi a fontos...,ebbe nincs jogom belepofázni.
csak úgy....
@division: én figyelmeztettelek,nekem tiszta a lelkiismeretem.
csak úgy....
@division: akkor mitöl tartasz? magyarországon minden faxa és dübörög a gazdaság!
a türkök köldik a szájkendöket a stadionok állnak ..
te és a céged,hány hónapot bírtok ki "karanténban"? ezt nem rosszindulatból kérdem,persze fogadok,hogy te ezt úgy értelmezed. rajtad és a cégen segít,hogy a fövárosban ingyen parkolhattok?
division
@csak úgy...: Semmi közöm a fővároshoz.
illusion
Ha járna is, én az enyémről lemondok a rászoruló családosok javára. Ha elkezdenék adni, remélem létrehoznak valamilyen segélyalapot, ahova át lehet utalni a pénzt.
Lepényleső
...előbb lesz a holdon sétáló utca,mint ezekből bárki is egy fillért kiszedni tudna?
bence
@csak úgy...: ! Még ipari tanulónak sem mehetnének a fideszhez képest !
verőce21
Az ellenzéknek nem jó, ha munkahelyeket teremt a kormány! Ingyen pénz kell nekik! Echte kommunista mivoltukat nem hazudtolják meg, még vészhelyzetben sem...!

Mészároslőrincezés, tolvajozás, hazaárulózás – leginkább ezzel az érvkészlettel támadtak rá az ellenzéki képviselők az országgyűlésben a Budapest–Belgrád gyorsvasút egyszerűbb engedélyeztetését célzó, kormánypárti törvényjavaslatra. A legjellemzőbb kifogás az volt, hogy másra kéne ezt a pénzt fordítani. A "más alatt" leginkább a pénzosztást értették a járvány okozta gazdaságleállás miatt nehéz helyzetbe került embereknek!
A kormánypárti képviselők ezzel szemben továbbra is a gazdaságfejlesztés, mint a gazdasági válság elleni legjobb eszköz mellett ágáltak, és a beruházás által teremtett munkahelyeket hangsúlyozták.
Borsodi
@Lepényleső: Az utolsó leheletükig amit csak lehet mindent megszereznek maguknak.
www.youtube.com/watch?v=aWS5joK7dr0
www.youtube.com/watch?v=AMurq2mHGDo
kereső
@division: Szerintem vannak akták- no nem Mo-n.
Zsopiale
Százmilliárdos a BEVALLOTT vagyon... azt is tudjuk, hogy mind csalt lopott, NEM AZ ÖVÉK!!! Ám ez még semmi a titkolt rabolt vagyonokhoz képest, ami nem százmilliárdos hanem százezer milliárdos tétel, amit 10 év alatt rabolt a szarbángeci maffia az országtól és a néptől... miközben bevall nevetséges dolgokat ez a főgeci, valami pár milliót, meg egy olcsó lakást... ezalatt már EURÓPA EGYIK LEGGAZDAGABB EMBERE!!! Az átjátszott, strómanolt titkolt vagyona, több tízezer milliárd... Mérszarosgeci csak csepp a tengerben, akik nevén tartja a zsákmányt... A 110 ezer 10 millió embernek egy-két hónapig még oké, de ha áll az ország, és nem kapunk semmit az EU-tól, nincs miből már fizetni...így is már féltérdre van rogyva az eleve kirabolt, arrogáns-vérdilettáns módon kezelt romhalmaz gazdaság...
kereső
Nem tudom miért vannak itt egyesek annnyira felháborodva ezen a javaslaton. Botka nagyon mértéktartó javaslatot tett.Figyelemmel arra, hogy járványveszély elleni védekezés cimén mészáros lőrinc újabb 30 milliárdos megbizást nyert el.
JAJMÁR
Szerintem is..., de talán a "meggazdagodottaknak" és a szerviliseknek ne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.