Népreszűbbek a külföldi egyetemek, és a kormány politikája is szerepet játszhat.

Döbbenet: 20 ezerrel kevesebb egyetemista lesz jövőre

A február 15-i határidőig 91,4 ezren adták be a jelentkezést, ami 20 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi adat. A legnagyobb visszaesés a tanárképző szakokon tapasztalható, ide hatezerrel kevesebben jelentkeztek, mint 2019-ben.

A visszaesést a kisebb, vagy vidéken található egyetemek jobban is megérzik, a Miskolci Egyetemre is kevesebben felvételiznek, míg Budapesten az ELTE nem szenvedett nagyobb hiányt.

– Számos oka lehet a visszaesésnek, és egyelőre mi is csak kutatjuk ezeket – mondta a Blikk kérdésére Manherz Károly egykori felsőoktatási szakállamtitkár. – A diákok körében egyre jellemzőbb, hogy külföldi egyetemekre szeretnének inkább bejutni, a visszaesés egyik mozgatórugója ez lehet. Magyarországon már csak a CEU és az Andrássy Gyula Egyetem ad idegen nyelvű képzést, ami sokszor nem elégséges a diákoknak – vélekedett a szakértő. Hozzátette: a kormány oktatáspolitikája az elmúlt években egyre inkább a szakképzés támogatása felé fordult, ez is lehet az oka annak, hogy kevesebb a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Bódis József felsőoktatásért is felelős államtitkár pedig két hete jelentette be: idén augusztustól az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara, a Pannon Egyetem Georgikon Kara, valamint a teljes Kaposvári Egyetem beolvad a Szent István Egyetembe. A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetéhez tartozik a jövőben.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@1magyar: - ugye féltek a kiművelt emberfőktől? Meg is értem!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
illusion
@1magyar: Szerintem kezdj el Karl May könyveket olvasni - és próbálj elmerülni, belefeledkezni abba a világban. Ugye nem kérdezel vissza, hogy miért?
kereső
@1magyar: A magyar kormány még ösztöndijat is ad nekik.A magyar diák meg menjen a fizetősre.
1magyar
@kereső: Igazad van, sőt más országok is és mennyire kiokosodtak, még vírust is tudnak gyártani.
ómió
"Népszerűbbek a külföldi egyetemek"? Ekkora "nyomorban" mi, ha nem ez?!
Yoda69
orbanek sikeresen lerohasztjak a magyar felso-oktatast IS.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.