Éjszaka benyújtotta Semjén Zsolt a javaslatát, amivel a kulturális szférában kivezetik a közalkalmazotti státuszt november 1-től. A 20 ezer munkavállalót érintő törvénymódosítás a Veritasra nem vonatkozik, mert az intézet kutatói feladatokat is végez.

Semjén Zsolt benyújtotta éjszaka a javaslatát arról, hogy kivezetnék a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférából

- írja az ATV.

Az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások, az egyes hivatásrendek differenciálódása, az azokra vonatkozó speciális szabályozás, jelentős mértékben kiüresítette a Kjt.-t, amely sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált, széttöredezett szabályozást eredményezve. Ennek következtében indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása

- ezt tartalmazza a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által éjszaka benyújtott törvénymódosítás, mellyel a kormány 2020. november 1-jével megszünteti a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását.

A tervek ellen élesen tiltakozott több közgyűjteményi és közművelődési szervezet is. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete és Magyar Népművelők Egyesülete "mélységes döbbenettel fogadták" a kormány törvénytervezetét.

Az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szerint a változás jó lesz: "6 százalékos béremelést kapnak 2020-ban a művészeti szervezeteknél, közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél dolgozók, párhuzamosan „a közalkalmazottak jogviszonyváltásával” – írták korábban közleményükben.

A változás közel 20 ezer munkavállalót érint. Több szakszervezet közös közleményt adott ki, melyben azt írták,

megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormány a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) olyan módosítását készül beterjeszteni a parlament elé, mely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A jogviszonyváltásról, azaz gyakorlatban a közalkalmazotti státusz elvételéről szóló törvénymódosítás szövegét az Emmi húsvét előtt küldte el az érintett intézményeknek, amit az ünnep alatt kellett volna véleményezniük. A szakszervezetek szerint a húsvétra időzített „vita” ellentmond a kereszténység legnagyobb ünnepe szellemiségének, a munkavállalók pihenése jogának.

Kövér Lászlót, a parlament elnökét ezért arra kérték a szakszervezetek,

ne tárgyalja az Országgyűlés a javaslatot a járvány megszűnéséig, mert arról érdemi egyeztetést nem folytattak előzetesen.

Az ATV hozzáteszi, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár nem része a jogviszonyváltásnak, mert kizárólag a kulturális intézményekre terjed ki a közalkalmazotti státusz kivezetése. A VERITAS pedig vegyes profilú intézményként a levéltári feladatok mellett kutatóintézet is, amely indokolja a közalkalmazotti jogviszonyban történő foglalkoztatás meghagyását.

Forrás: ATV, Index

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Szórakozás - 2021. January 23., 14:34
Gyász: koronavírusban meghalt Larry King!
Itthon - 2021. January 23., 15:33
Hollik: a brüsszeli vakcinabeszerzés megbukott
Nagyvilág - 2021. January 23., 14:57
Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Innentől nekem egy fideszes ne kérje magának ki a geci jelzőt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
@Clavigo: Mindenkit maguk ellen fordítanak ezek az állkeresztények.Még éjszaka is azon fáradoznak,hogy kivel hogy basszanak ki.Meddig tűri még ez a birka nép,hogy állhatnak ezek mellé emberek.
evacica
Na nem arról van szó, hogy Semjén éjszaka szülte meg ezt a förmedvényt, ez csak a maszlag! Orbán kezébe nyomta, azt közölte vele, hogy reggel beadod mint egyéni indítványt! Orbánnál ez így működik! Aljas ez az egész banda és velejéig romlott! A baj csak az, hogy ez a birka nép még mindég alussza csipkerozsiak álmát!Ébresztő magyar, mert beledöglesz ebbe!
Sámannus
@vacsi: Jó zsivány szokás szerint éjszaka lopnak.
csipetke
Nincs valakinek két marék felesleges altatója?Miért éjszaka nyújtja be az idióta indítványait a nemzet házirénszarvasra vadászó Pampalinije?
Lepényleső
...most,aztán az összes többit,- persze keresztényi módon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. January 23., 09:20
Így élte meg a koronavírusos időszakot Isaura!
Itthon - 2021. January 22., 21:56
Halálos baleset történt a 47-es főúton