Müller Cecília elmondta, a kórházi osztályok napokban zajló kiürítése "nem egy hirtelen intézkedés". A betegek hazaküldését azzal indokolta, hogy így lehet felszabadítani elég ágykapacitást arra az esetre, ha tömeges megbetegedések lesznek, vagy ahogy ő fogalmazott, "mindenki megkapja a szükséges ellátást, ha szüksége van rá". Müller Cecília megértést kért a kórházaktól és azoktól, akiknek a hozzátartozóit most hazaküldik. 

Elindult országszerte az idősotthonok ellenőrzése, a Pesti úti intézményben még tart a vizsgálat – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg. Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik, ahol nagyobb a fertőzés továbbadásának lehetősége.

Mint mondta, az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy az intézményekben végrehajtották-e az elrendelt intézkedéseket, biztosított-e az orvosi ellátás, megtörténtek-e az oktatások, adottak-e a személyi, tárgyi feltételek, betartják-e az előírt eljárásrendet. Hozzátette: felmérik az egyéni védőeszközzel ellátottságot, az ápolás teljes folyamatát.

Kiemelte:

ha hiányosságot tárnak fel, intézkednek, és azt kérte az intézményektől, működjenek együtt, hogy feltárhassák az esetleges problémákat.

Kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol "probléma van", ott a járványügyi szakértők jelen vannak, a Pesti úti idősotthon is kiemelt figyelmet kap – hangsúlyozta Müller Cecília. Jelezte: több vidéki és fővárosi idősotthonban is "felütötte a fejét" a koronavírus.

Müller Cecília szerint nem hirtelen intézkedés a kórházi osztályok kiürítése

Müller ma beszámolt arról is, hogy országszerte hetek óta, több ütemben zajlik a kórházak felkészítése.

A kórházak ágykapacitását azért kell tovább bővíteni, mert fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre

- ismertette.

Hozzátette: továbbra is a járványgörbe ellaposítása a cél, de fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre, ekkorra pedig rendelkezésre kell állnia a szükséges ágyszámnak, egészségügyi személyzetnek, lélegeztetőgépnek. Kiemelte:

ezek az intézkedések biztosítják, hogy akinek szüksége lesz egészségügyi ellátásra, ne maradjon ellátatlanul, és ne forduljon elő az, ami Európa egyes országaiban, hogy a betegek a folyosón fekszenek, mert nincs elég ellátóhely, személyzet és gép.

Müller Cecília megértést kért a kórházaktól és azoktól, akiknek a hozzátartozóit most hazaküldik. Hozzátette, a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer segítséget jelenthet ebben a helyzetben.

Elmondta,

április 19-ére a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak rendelkezésre kell állnia.

Az egy megyében lévő kórházak a helyi sajátosságokat figyelembe véve dönthetnek arról, a szükséges ágyszámot milyen módon osztják meg egymás között.

A tisztifőorvos kiemelte:

a kórházból nem minden beteget küldenek haza, erről a kezelőorvos, illetve szakmai konzílium dönt orvosi protokoll alapján.

A hazabocsátás orvosszakmai döntés kell, hogy legyen – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy

senki nem kerülhet úgy haza, hogy az egészségkárosodást okozzon neki.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, arra számítanak, hogy a járvány tetőzése után olyan ütemben fog csökkenni a megbetegedések száma, ahogyan emelkedett. Szólt arról is, hogy minden korosztályból vannak már gyógyultak és lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek. A betegszám és a halálozás közötti kapcsolatra vonatkozó kérdésre azt mondta, Magyarország nem lépi túl az uniós átlagot, az alsó harmadában található a halálozások számát tekintve.

Elmondta azt is, jelenleg csak azokat viszik kórházba, akiknek olyan súlyos tüneteik vannak, hogy nem tudnak otthon maradni. Elmondása szerint nincs korlátozás abban, milyen tárgyat vihetnek be a kórházba, de célszerű evőeszközt, személyes használati tárgyakat és informatikai eszközöket bevinni. Szólt arról is, hogy ha valaki rosszul van, de nem szorul lélegeztetésre, akkor is kezelik, ennek protokollja meghatározott.

Egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távoktatás keretében oktatják az orvosokat az intenzív ápolásra szoruló betegekkel kapcsolatban.

A társasházak lakóitól, kezelőitől a fokozott takarítást, tisztítást javasolta, a naponta sokszor megfogott felületek – mint a korlát, lift, nyomógomb, bejárati kilincs, postaláda – fertőtlenítését emelte ki, valamint a padlóét, hipós vízzel.

A házi- vagy cérnakesztyűk használatával kapcsolatban azt mondta, ezek a nagyobb szennyeződéstől védenek, és az egészségügyben használt gumikesztyűk is csak addig védenek, amíg sértetlenek. Mint mondta, semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori alapos, szappanos kézmosást.

Egy kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a rendelkezések egyértelműek, akinek életmentő műtétre, sürgős beavatkozásra van szüksége, amelynek elmaradása károsan befolyásolná egészségi állapotát, a beavatkozást el kell végezni. Ha mégsem végzik el, akkor a beteg az intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, végső soron a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulhat.

Arra, hogy a gyógyszerrel, diétával kézben tartott cukorbetegek is veszélyeztetettek-e, azt mondta, aki betartja a diétáját, és még nincs szövődménye a betegségének, az valószínűleg nem tartozik a magas kockázatúak csoportjába.

A tisztifőorvos cáfolta azt a hírt, hogy leállt volna a véradás és vérhiány várható, egyúttal megköszönte a véradóknak, hogy ebben a nehéz helyzetben sem felejtenek el vért adni.

Az elmúlt 24 órában 1579-re nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytak száma 134-re emelkedett, és 192-en gyógyultan távozhattak a kórházakból. Eddig több mint 37 ezer laborvizsgálatot végeztek el.

Forrás: 444,  MTI

Címlapkép: MTI/kormany.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Kérdés, hogy a betegek 60%-át teljesen szükségtelenül tartották e eddig a kórházban, vagy a betegek 60%-át kirugdossák és sorsára hagyják, aztán vagy túlélik vagy nem, de ez már a Mengele féle egészségügyi ellátás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Kérdés, hogy a betegek 60%-át teljesen szükségtelenül tartották e eddig a kórházban, vagy a betegek 60%-át kirugdossák és sorsára hagyják, aztán vagy túlélik vagy nem, de ez már a Mengele féle egészségügyi ellátás.
Nessy
Drága főorvos asszony! Van valami halvány fogalma a házi ápolási, szociális házi ápolási rendszer jelenlegi állapotáról? Talán olvassa el, milyen kritériumokkal finanszírozza a rendszer az ellátást az utóbbi időben! Az önkormányzatok a sarcok befizetése után már nehezen fogják tudni megoldani az idősek, betegek megnövekedett ellátását! Eleve nem lesz kivel! Akik szakképzettek, sokan fognak átváltani a magán ellátásra többszörös órabérért! Ami jól hangzik a törzsi megbeszélésen, az nem biztos, hogy a való életben megoldható, vagy az elvárt eredményt hozza!
balos
@Nessy: Úgy szarják le az időseket,ahogy a csokosokat!2 éven belül az 50%uk hitelképtelen lesz!Mert a fideSS a megigért 1millió patyomkin állással sikeresen kidobja az így foglakoztatott "kényszer munkásokat"!
CsipkeRózsa
A kidobott súlyos, ápolásra szoruló betegek halála kinek a lelkén fog száradni? Igaz, ők nem kerülnek be a koronavírusos halálozási statisztikába.
solidedge
Cecilke szavahihetőségét erősen megtépázhatja a 2020 első félévében elhunytak száma. Ezt az adatot eddig még nem kozmetikázták. Eddig.
jesz
Nézem a jutubon, hogy óriásrepülők viszik szerteszét a világba tonnaszám, milliószámra a védőfelszereléseket, fertőtlenítőket Kínából...ha ezeket összeadom, akkor az már a sci-fi kategória.
SystemError
Kurva idegesítő, ahogy ezen kis nyögdécselő, szomszédok utánérzés hangján gyakorlatilag beközli a náciságokat!
justhpeter
Tisztifőorvos Ceciliának üzenem, ha majd eljön a számonkérés ideje az ügyvéd ne hivatkozzon arra, hogy "a védence tudata nem fogta át a felelősség súlyát", az nem lesz mentő körülmény.
Jozefina
Arra semmi mentség nincs, hogy 24 órás áprlásra szoruló betegeket kidobnak a korházakból!!?? És ehhez szemétség megértést kérni!! Szigyen egy asszonyra nézve, hogy ilyen cselekedetben részt vesz!!! Vajon ki fogja azt kimutatni, hogy ennek az intézkedésnek hány halálos áldozata lesz??!! Senki, mert mindenki otthon fog meghallni, holott még élhetett volna, vagy akár felépülhetett volna!! Cecilia asszony erre nincs mentség és nincs bocsánat!!! Szégyelheti magaát!!!
vacsi
@Macskaszem: Igen, jó helyen kapiskálsz! Jó néhány éve voltam kórházba néhány napig, epeműtétem volt. Belgyógyászati osztályon, a 6 ágyas kórteremben 4 ember (!) olyan öreg volt, aki már hosszú hetek óta feküdt benn, nem meghatározott betegséggel, hanem mintegy "elfekvőben", szinte ott lakott. Otthon nem tudták megoldani az ellátását. Akkoriban volt hely bőven, senki nem kifogásolta - de most vészhelyzet van. A vészhelyzet egyrészt azt okozza, hogy kell a hely a valóban súlyos betegeknek, másrészt azt is, hogy a kórházakból az olyanokat, akiknek nem kell ott feküdnie, el kell vinni, nehogy még ők is megfertőződjenek. Valamelyik felháborodott cikkben olvastam, hogy egy nő a 79 éves apját említette, aki pszichiátriai beteg, milyen gondjai vannak vele. Hát vészhelyzetben ilyenek valóban nem lehetnek egyetlen kórházban sem! Nem ott a helyük!
Nyírfa
Cecília most még szépíthetett volna, ha lelkiismereti okokra hivatkozva bejelenti a lemondását. Ehelyett alámondóként asszisztált az echte náci programhoz. Bűntárs lett, hivatali beosztásánál fogva nincsen mentsége.
silber13
@jesz: Lehet ám egy-két géppel egész felszálló, vagy éppen megérkező légiflottát filmezni. Nagy értői eaz ilyesmiknek a profi operatúrök.
Nyírfa
@Horizont: Régen volt, de néhány hétig gyakorlatként idősotthonban kellett segédkeznem. Gyakorlatilag a túlélésre játszottam, hogy megússzam sérv nélkül, hogy ne törjem ki a lábam a zuhanyozó kövén, és sűrű elnézések között öklendeztem a sokadig pelenkázás közben. De Vacsinak ez biztosan nem jelentene problémát. Más ugyan nem tudja megoldani, hogy akár karanténban, akár munka mellett gondozzon magatehetetlen vagy beszámíthatatlan hozzátartozót, vagy két nap alatt találjon fogadó helyet valahol az országban, de biztosan csak azért, mert lusta, mert önző, csak magára gondol, a nemzeti összetartásra nem. Pedig csak meg kéne kérdezni vacsit, aki mindent tud, és csípőből lövi az adekvátat.
Nessy
Talán ha a főorvos asszony elolvasta volna Kásler dr. doktor??? napi parancsát nem mondana ilyen szép mesét. Ha odafigyelt volna miért menesztette az OORI igazgatóját a Kásler, ha meghallaná a hozzátartozók panaszát, ha nem értelmetlen, csak a számok bűvöletében született, emberek életével és egészségével játszó döntésekhez nem adná a nevét, tiszteletre méltó lenne.Hogy számol el az orvosi esküjével a lelkiismerete előtt?
CsipkeRózsa
@Nessy: Ők csak Orbán előtt számolnak el, ő legyen elégedett!
Katalina62
@Horizont: valami túlzsúfolt elfekvőben, ami vagy állami, max három nővérrel, nem olcsó! Vagy magán, drágább valamivel jobb, szintén kb. három nővérrel két emeletre kb. 52-56 gondozottal! Szokták ápolási osztálynak is nevezni! Ja, és még tedd össze a kezed, ha az ápolásra szoruló bejut!
vacsi
@Horizont: Hát, most nehezet kérdeztél: régen volt ugye a Hárshegyi idegszanatórium, ott ilyen betegek voltak. Azután volt az idősek otthona - ez épp most krepált be. Azután voltak a szociális otthonok - nem tudom, mi lett velük. És marad a család. Ha nem tudják ellátni, akkor fogadni kell mellé gondozót. Nincs több ötletem.
csak úgy....
@Horizont: ettöl függetlenül nem biztos ,hogy a menyországba kerül ! szerintem a fidesz, már vett egy tengerre nézö telket a pokolban a gondolkodás nélkül hüséges alattvalóknak! nem is tudom,hogy most mi van a "kubatov" listával,hogy az alapján mérik a lélegeztetö gépet a pógárnak?
Józsipapa
Annak a nevét hozzák nyilvánosságra, aki
kitalálta, hogy ezt így kell megoldani !!!
Hol van az egészségügyi államtitkár???!!!
(Horváth Ildikó - 1 hónapja nem látni !!!
- tüdőgyógyász szakorvos !!!
Száműzték ???
Béla333
Ilyen szívtelen, cinikus, mocskos döntést is csak a Fidesz tud meghozni!
Hogy akár egy sztrókos beteget kezelés helyett kilökjenek az utcára?! Hát mi a fenéért fizetünk adót ezeknek, ezért?
Nessy
@vacsi: Minden háztartásban van erre kb. 200 ezer forint, egy külön szoba az ápolónak, hiszen éjjel is lehet gond a beteggel, teljes ellátás.
Legalább is bölcs vezérünk így gondolja, hiszen az ő jövedelméből ez megoldható lenne.
Béla333
@Nessy: 17.09
Az ellopott közpénzt azért nem nevezed jövedelemnek ugye?
csak úgy....
@Nessy: jut eszembe! a porsche több mint 3 millió forintot osztott ki a dolgozói között,mint prémium! mert a genya kapitalista nyugat,semmibe veszi a melósokat...
36
Nem lesz ez jó, így se, úgy se...sehogy se. Valahogy csak lesz...:(
tudode
Csapni való vezető mindaz, aki akár un. béke időszakban is, még középszinten is, aki lerak az aláíró asztalára olyan javaslatot, amelynek határideje nem FOLYAMATOS, hanem azonnal, és az is, aki aláírja, mert annyi élettapasztalatuk nincs, mint egy hangyának, vagy visszaélnek a hatalmukkal inkvizíció-szerűen.
.
Ha megtekinti bárki az un. RENDKÍVÜLI JOGRENDBEN őfélesége által aláírt határozatait, rendeleteit többnyire a HATÁRIDŐ AZONNALI. Arról nem is szólva, hogy a milliárdok GAZDASÁGI AKCIÓTERV címén röpködnek, mint a vadlibák, a milliárdokról nem szólva
.
magyarkozlony.hu/
.
Kecskére káposztát még béke időben is, jelen helyzetben is halálos vétek bízni!
Nyírfa
@Horizont: Édesanyám az utolsó két évét elfekvőkben töltötte, szörnyű volt. Van fogalmam róla, milyen állapotban van egy fizikailag, szellemileg leépült ember. De ember, él, és küzdeni kell érte, amíg ő küzd az életéért.
polar450
" A betegek hazaküldését azzal indokolta, hogy így lehet felszabadítani elég ágykapacitást arra az esetre, ha tömeges megbetegedések lesznek,..."

"A lónak a f*szát!" (by Hadházy) Ott vannak Mélyszáros üres szállodái, az utcán sétálgató terepruhás vitézek meg segítettek volna bepakolni az orvosi felszerelést, oszt' jó napot, vagy a szent tehénhez nem lehet hozzányúlni veszélyhelyzetben sem?
A hétszentségit a sunyi bandájának!
Béla333
Szeszil!
Nem próbáld belénk magyarázni, hogy azért, mert majd valamikor, talán sok lesz a koronavírusos beteg, azért tegnap és ma a súlyos, kezelésre szoruló idős hozzátartozóinkat ki kel lökni a kórházakból, hogy innentől csináljunk velük, amit akarunk.
Erre nincs mentség!
vacsi
@Nessy: Hát, igen... De mindig kiszámolják, hogy egy beteg ellátása mibe kerül, ezt a pénzt odaadhatnák a családnak, hogy fogadjon ápolót. pl. De valóban nincs jó ötletem, kár volt bezáratni a régi szanatóriumokat. Ott volt hely, felszerelés, személyzet.
csak úgy....
@polar450: csak nem képzeled,hogy a méhszaros szállodákat,majd a póri nép után fertötleníten szeretnék!? mire minden magyar gyogyósnak meg jött az esze,hogy orbánnal rosz lóra tett,...hetekig köll éheznie és annak is a soros meg az eu lesz az oka.
Nyírfa
@Horizont: Köszönöm!
Apám, aki nagyon közel állt hozzám, 88. évében kezdett betegeskedni. Amíg hitt a természetes gyógyításban, és eszerint élt, mindenből lábra állt. Csak egyszer ijedt meg, és fordult orvoshoz, ez végzetessé vált a számára. Egy évig kezelték különböző diagnózisokkal, míg a szervezete végül felmondta a szolgálatot. Azt hittük, örökké fog élni, még ma is furcsa, hogy nem hív fel telefonon, és én nem ülök villamosra, hogy meglátogassam, pedig 14 éve, hogy elment. Őt nem kellett pesztrálni, de, amiben tudtuk, segítettük. Sokszor gondolok rá, hogy mi történt volna, ha hű marad önmagához.
Nyírfa
@Horizont: Az utolsó mondataidhoz: minél fejlettebb a társadalom, annál nagyobb tisztelettel.
Nyírfa
@Horizont: Néhány napja lett volna apa születésnapja. Kos jegyű volt, legyűrhetetlen, maga az élet. Megszokhatatlan, hogy elmennek a szülők. És most nagyon sok szülő fog eltávozni, és nem mind a vírus miatt.
Borsodi
Ebből is látszik mennyit ér ma az idősek egészsége a kormányunknak.Talán most már mindenki belátja,hogy nem stadionokat kellett volna egymásra építtetni.Azt mondják,most kell vigyázni az embereknek egymásra akkor mért látom az ellenkezőjét? Most érthetetlen számomra mért nyitnak ki a fodrászatok,boltok konditermek piacok?Szándékosan akarjuk a bajt?Vagy ezt csak a fideszes polg, mesterek engedik?
simmering73
"A magát “nemzetinek” és “kereszténynek” nevező “kormány megbukott. Képtelen kormányozni, képtelen az emberek alapvető szükségleteit ellátni, az egészséghez való jogukat biztostani, mert a pénzt ellopták, a járványt nem fékezték meg, csak a tesztelésekkel a statisztikai adatokat és a valóságot meghamisították, és most is rossz döntéseket hoznak. Most is sajnálják az adófizetők pénzét az adófizető betegekre költeni, mert Orbán fasiszta állama csak az erőseké és az egészségeseké, és nem akar pénzt költeni betegekre és öregekre. Nekik egy sorsot szánnak: haljanak meg."
nepszava.us/orban-sorsara-hagyja-a-korhazi-kezelesre-szorulok-60-szazalekat-1/
csak úgy....
@simmering73: egy komcsiból, hirtelen lehet keresztény,ha csak az érdekei nem azt diktálják!? orbánnak a templomok csak díszlet,mint a stadionjai mert focizni sem tudott soha !
vacsi
@Horizont: Az ország szerintem is több sebből vérzik. Tk. a rendszerváltás után kezdett el süllyedni, akkor szüntették meg a szanatóriumokat országszerte, akkor tettek mindent fizetőssé, akkor nyúlták le a tsz-földeket - amit csak lehetett. És mindegy volt, hogy melyik párt volt hatalmon...
Amit 30 éve szisztematikusan romboltak, azt nehéz lesz helyreállítani - pedig most milyen jól jönnének! Ezért látnám megoldásnak pl. a szállodaláncok lefoglalását, az öregek, lábadozók elhelyezésére. Stadionba mégsem vihetjük őket.
ómió
Persze mindenki helyben is megvárhatja, hogy egy vírusost fektetnek melléje. Lesz kivel "elbeszélgetni"!
sokanvagyunk
Most az "1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg" - nem tudtam, hogy eddig az ANTSZ ki lett volna tiltva ezekből az intézetekből.
verőce21
"nem egy hirtelen intézkedés"! - Nem bizony!

Sosem volt még ennyire kézenfekvő és aktuális, hogy bezárjunk az országban 45-50 kórházat, és átminősítsük krónikus betegellátó intézménnyé! Égető szüksége lett volna erre az ország betegellátásának már 8-10 éve! Most nyilvánvalóvá válik, hogy felszabadítható az országban az aktív ágyak akár 60%-a is!
A legtöbb kórház tele van az ápolónők és kórházi dolgozók idős hozzátartozóival, mert ők sem tudják az idős hozzátartozóik ellátását megoldani, így "bedugják őket" egy-egy "üres" ágyra, ahol teljes ellátást is kapnak. Ezért döglődik az egészségügy, és hosszúak a várólisták, mert idős rokonok fekszenek az ágyak jelentős hányadán...
Holott ezt meg lehetne oldani legálisan is, hogy krónikus ellátású intézményeket alakítanánk ki, a lepusztult műszerállományú és fejleszthetetlen kórházakból! Akkor adott, az ilyen pandémiás helyzetben a férőhely...
De lehet átmenetileg hangárakban, leállított repülőgépekben, városszéli konténerkórházakban, stb., jól megközelíthető és szeparált építményekben is elhelyezni fertőző betegeket.
Egy bizonyos: a legnagyobb őrültség, működő, aktív ágyas kórházakat leállítani, részben megbénítani, és hordani bele az intenzíven fertőző betegeket!
Lepényleső
Állítólag előbb-utóbb mindenki megtanul beszélni,hallgatni azonban nem? Ez van itt jelen esetben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.