Bosznia Hercegovinba utazott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

Szijjártó Péter átruccant Szarajevóba, vitt egy halom védőfelszerelést
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Kétszázezer maszkot és tízezer orvosi védőruhát ajándékozott csütörtökön Magyarország Bosznia-Hercegovinának annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni ország meg tudja őrizni védekezési kapacitását.

A védőfelszerelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Szarajevóban és Banja Lukában. A tárcavezető a helyszínen kiemelte:

Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában él, ezért az az érdeke, hogy ott béke, nyugalom, stabilitás és fejlődés legyen. Szijjártó Péter rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovina kifejezetten kulcsszerepet játszik a térség stabilitásának és békéjének megőrzésében.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina komoly kihívások előtt áll az illegális migráció tekintetében. "Ez egy migrációs útvonal, ezért fontos, hogy az ország a jövőben is mindent megtegyen az illegális migrációs folyamatok megállítása érdekében" – húzta alá.

Szijjártó Péter csütörtöki boszniai útja során találkozott Bisera Turkovic külügyminiszterrel, Fahrudin Radoncic biztonsági miniszterrel, valamint Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával.

Mint mondta, tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy

"az illegális migráció veszélyes, meg kell állítani, és most nemcsak biztonsági, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázattal is jár".

Ezért – annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina védekezési kapacitása ne csökkenjen – Szarajevónak és Banja Lukának ugyanolyan mértékű segítséget, 100-100 ezer maszkot, valamint 5-5 ezer orvosi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a kezdetek óta segíti Bosznia euroatlanti és európai integrációs törekvéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 végéig a magyar nagykövet látja el Szarajevóban a NATO-kapcsolattartó nagyköveti pozíciót, emellett négy magyar tiszt szolgál a NATO szarajevói parancsnokságán, és 168 magyar katona teljesít szolgálatot az Európai Unió boszniai katonai műveletében, és dolgozik magyar európai integrációs szakértő a külügyminisztérium stábjában is.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Operativ törzs mai tájékoztatója: 1652 beteg- kórházban 729. Néhány nappal ezelőtt közölték, hogy a z igazoltan fertőzöttek 12,5%-a egészségügyi dolgozó- ez 206 főt jelent. Kérdésem csak annyi: ki a felelős ezeknek a dolgozóknak a megbetegedésért? Szerintem a kormány=orbán viktor. A magyar adófizetők pénzén vásárolt védőfelszereléseket viszik boldog boldogtalannak- az egészségügyben dolgozók meg megbetegdenek, valószinűleg a hiányos, vagy éppen nem megfelelő védőeszközök nélkül. Nem kell ide terrorista, hogy fertőzzön- elintézi ezt helyettük a magyar kormány.
És szeretném, ha a több 10 millió maszkból . kesztyűből elsődlegesen a magyarországi magyarok részesülnének "adományként" a kormánytól-hiszen az árát már kifizettük -és nem kéne kajtatni utána és pénzért megvásárolni. De hhez ész kéne- nem egy ilyen magamutogató arrogáns bájgúnár.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@durbincs: Nem mondom meg, mert maga a zenéhez is hülye, mint ninden máshoz!
Gyütt Mönt
Kiegészítem tegnap 17:15-kor írt hozzászólásomat, mert úgy látom kevéssé ment át miről írtam. Gavrilo Princip szerb anarchista lőtte le Szarajevóban Ferenc Ferdinánd trónörököst. Ez vezetett az I. világháborúhoz. Azt kérdeztem, hogy Gavrilo Princip, hol vagy??!!
Csizmás Kond
Magyarország kormánya minden környező országon próbál segíteni...de ez nem mondható el mindenkiről sőt olyanok lapulnak és foglalkoznak inkább rágalommal meg mások aláásásával vagy megbüntetésével épp ez lenne a dolga
Sámannus
Piszkos redves háromszáz forintos latrinaforradalmár
Béla333
Nyilván kiállította a készpénzfizetési számlát, a vételárat besöpörte és már rendeli is az újabb szállítmányt Kínából...
És még mondja valaki, hogy nincs érzéke a kereskedelemhez...
nezelodo
Ez a Szíjártó valóságos cukrosbácsivá vált már a régióban. Összesereglenek a jöttére mindenütt a potyalesők. Biztos elmondja nekik, "egyszer majd kérünk valamit cserébe" elvtársak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.