A polgármester nem tudja, miért nem hagyják, hogy elindítsa a tömeges tesztelést.

Nem engedik az ellenzéki polgármestert, hogy tesztelje a város idősotthonait koronavírusra

Balmazújváros ellenzéki polgármestere, Hegedüs Péter szerette volna elérni, hogy az önkormányzat tesztelhessen koronavírusra három intézményben. A városban két idősotthon működik, illetve a közeli Nagyháton egy szociális intézmény, ezekben összesen 285-en laknak és 138-an dolgoznak. A polgármester meg is rendelte a teszteket azután, hogy megtudta, a megyeszékhelyen, Debrecenben teszteltek két intézményt, miután felmerült, hogy az egyik idős bentlakó koronavírusos lehet. Azonban Hegedüsnek nem sikerült elérni, hogy tesztelhessenek.

A polgármester először egy olyan magánlabornál próbálkozott, amely szerződéses viszonyban van egy önkormányzati céggel.

Nem mondtak indokot, egyszerűen nem vállalták

– nyilatkozta a polgármester, amikor a 24.hu az okokról faggatta. Annyi derült ki, hogy a „tömeges tesztelést jelenteni kell felfelé”, vagyis engedélyeztetni a kormányhivatalnál, ahonnan jelzik az igényt az operatív törzsnek. A polgármester ezért a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetőjéhez, Rácz Róberthez fordult, aki a megyei védelmi bizottságot is vezeti.

Arra hivatkozott, hogy mivel a debreceni idősotthonok lakóit letesztelték, a tesztelés elmaradása sértené a balmazújvárosi idős- és szociális otthonok lakóinak egészséghez való jogát, illetve az egészségügyi törvényben is garantált esélyegyenlőséghez való jogukat. Hegedüs kifejtette, hogy „a bentlakásos otthonok könnyen a járvány gócpontjaivá válhatnak a leggondosabb óvintezkedések ellenére is”, és kétségtelen, hogy a legsúlyosabb járványgóc a Pesti úti idősek otthonában alakult ki: az ország egyik legnagyobb ilyen intézményében több mint kétszázan fertőződtek meg eddig, közülük 13-an pedig már el is hunytak. Találtak már fertőzötteket a VI. kerületi Rózsa utcai idősek otthonában, Borsodnádasdon, Dabason, Dunakeszin, Mezőszilason és Nagymágocson is.

„Az önkormányzat egészségügyi dolgozói önként vállalták volna a tesztelést, azonban azt a választ kaptam, hogy ez nem lehetséges, mert elkaphatják a fertőzést, ezzel pedig akadályoznánk a járványügyi védekezést, ami büntetőjogi kategória”

– nyilatkozta a polgármester.

Hegedüs Péter szerint egyébiránt a kormány feladata lenne, hogy rendelje el a tesztelést, és ehhez az anyagi és személyi feltételeket is biztosítsa. A polgármester is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben ellenzéki városvezetők kérik a miniszterelnököt, rendelje el az idősotthonok tesztelését. Karácsony Gergely főpolgármesternek állítólag megígérte Orbán Viktor a múlt szerdai kormányülésen, hogy szűrni fognak a fővárosi idősotthonokban, azonban ez még nem kezdődött meg, a polgármesterek levele pedig egyelőre válasz nélkül maradt.

Informálisan azt a tájékoztatást kaptam, hogy a tesztelés pánikot keltene. De akkor Debrecenben miért nem keltett pánikot?

– tette fel a kérdést Hegedüs Péter, aki azt gyanítja, a különböző elbánásban szerepet játszhat, hogy Debrecen vezetője a kormánypárti Papp László. És Rácz Róbert, a megyei kormányhivatal vezetője is fideszes országgyűlési képviselő volt korábban.

Forrás: 24.hu

Kép: Pixabay

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Ki nem engedi, mi az, hogy nem engedi, miért nem engedi???!!!

Felháborító, ha egyénileg akárki kifizeti a magán-tesztelést, akkor azt is le lehet tiltaniuk?

Ezzel lebuktak, és elárulták azt, hogy sokkal több lehet a fertőzött, sőt a halálos áldozatok száma is!
Gyilkos banda!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Ki nem engedi, mi az, hogy nem engedi, miért nem engedi???!!!

Felháborító, ha egyénileg akárki kifizeti a magán-tesztelést, akkor azt is le lehet tiltaniuk?

Ezzel lebuktak, és elárulták azt, hogy sokkal több lehet a fertőzött, sőt a halálos áldozatok száma is!
Gyilkos banda!
Nessy
Csak remélni merem, hogy nem pártszimpátia okán tiltotta meg a tesztelést a kormány hivatal! Aztán amikor kitör a járvány, akkor a polgármester lesz a hunyó. Lásd a fővárosi kormány hivatal kezdeti hozzáállását, aminek az "eredményét" most bőszen igyekszik Karácsonyra kenni!
Qqberci
@Nessy: A remény hal meg utoljára. Ez egy mocskos gyilkos banda, mindenkin átgázolnak a vélt saját hatalmuk véelmében...
Borsodi
Nincs még elég fertőzött,nem kell megelőzni a bajt.A baj után kell menni és vádaskodni.De ki is a felelős mindenért? Külföldön azon vannak minél több embert teszteljenek.Mi okosabbak vagyunk mindenkinél,és segítünk mindenkinek rajtunk kívül.
Béla333
" Annyi derült ki, hogy a „tömeges tesztelést jelenteni kell felfelé”, vagyis engedélyeztetni a kormányhivatalnál,..."

Nem kéne töketlenkedni! Miért nem rendelte meg hármasával. 10 percenként tesztelnének 3 főt, akkor mondjuk 6 óra alatt végezhetnek egy 100 fős otthon lakóinak a tesztelésével. 3 fő még nem tömeg...
jesz
a polgármester mindent tértivevényes levelezéssel intézzen. Azonnal, ne késlekedjen, a válasz pont elég lesz a bíróságon. Ne telfonálgasson, mert az szart sem ér. Életekről van szó, nem babra megy a játék.
namihami
Ha engednék, akkor mégis, mi lenne a hivatkozási alap, ha bármi történne? Pont ezt játszották el a Karácsonynyal és a Pesti úti otthonnal. A Karácsony több levélben kérte a teszteket, házaséltek megcsinálni és a végén ki lett a hunyó? Persze a Fidesz-médiában...
Akkor a csürhénél bevált és, szellemi képességeiket ismerve, ezután is, akár korlátlan számban.
Yoda69
Már írtam, orbannak az a jó ha minél rosszabb az orszagnak. Szomorú igazság de a diktatura már csak ilyen. Ha tudni lehetne hogy hányadan állunk a virussal, akkor kellene egy terv ami alapján dolgoznanak. Így csak vagdalkoznak és félelmet keltenek az emberekben és ehhez teljhatalmuk van. Orbánt nem zavarja ha tizezrek is halnak majd meg, csak a hatalom megtartása érdekli mindenáron.
nezelodo
Polgármester Úr tessék hűségesküt tenni a dakota uralkodónak, belépni a pártba, és egyből lesz engedély a tesztelésre.
Vagy csak simán bizonyítani akarják a fijjuk, hogy ott ellenzéki koronavírus van? Ezeket már nem kell félteni az elhülyüléstől, már megtörtént.
Jozefina
Polgármester, Kormos Krisztián (Fidesz–KDNP). Neki lehet azt, amit az ellenzéki polgármestereknek nem!!! Egyszemélyi hibár orbán!!!?? Ezen nem lehet mit kozmetikázni!!!?
SystemError
"„Az önkormányzat egészségügyi dolgozói önként vállalták volna a tesztelést, azonban azt a választ kaptam, hogy ez nem lehetséges, mert elkaphatják a fertőzést, ezzel pedig akadályoznánk a járványügyi védekezést, ”"

Majd a közveszély okozás Hágában lesz büntetőjogi kategória a történelmi bűnök miatt, amit minden szakmai és WHO ajanlás ellenére cselekedtek vagy "nem cselekedtek". Ha én egy ilyen "figyelmetlenség" miatt elhunyt hozzátartozója lennék bizony a szart is kiperelném a magyar államból és szerintem erre számíthatnak is majd

Mivel az önálló tesztrelést is megtagadják ezzel már nem arról beszélünk, hogy nem segítenek, hanem arról, hogy korlátoznak, ami most nem pénzbe fog kerülni elsősorban!!!

Értitek...:)
Nessy
Azért nem ártana, ha legalább nem egymásnak mondana ellent Orbán nagy urunk szózata, és a hivatalnokai utasítása! Ha jól értem, az idős otthonokban fellépő járványt jegyzőkönyvezik, a végén kirúgják a vezetőt, a gondozókat. feljelentik a vírust, és megdicsérik a kormányhivatalt a tesztek tiltásáért! Spórol a költségvetésnek most, és hosszú távon!
ómió
A "legszebb" a virológusba "átment" polgármester lehet! Pláne, ha "ellenzéki"!
legott
„Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – zárta az ET főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

Most ezt Balmazújváros polgármestere, Hegedűs Péter is megírhatná változtatás nélkül szóról-szóra, Orbánnak.
graycivil1
Ennél aljasabb és képmutatóbb választ nem is adhattak volna. Mindezt annak tudatában, hogy a fideszes polgármesterek városaiban kelettől nyugatig sorra végzik el a teljeskörű szűréseket mindenfajta központi ellenkezés nélkül, és posztolják büszkén, hogy ők aztán figyelnek a zemberekre.

Egyértelmű, hogy ezek a pótemberek idős emberek élete árán próbálják meg lejáratni az ellenzéki polgármestereket, mintha azok a rohadtak nem törődnének az időseikkel.

Nem tudom, meddig fogom tudni azt elfogadni, hogy tiszteletben kell tartani ennek a rohadt rezsimnek a támogatóit.
Nessy
@ómió: Ezt közölnéd Debrecen polgármesterével? Igaz, nem ellenzéki, de biztos "virológus", ergo tesztelhet!
solidedge
Számítson rá a balmazújvárosi polgármester hogy ha az idősotthonokban elharapódzik a vírus akkor viszont ő lesz a felelős, a Fidesz ki fogja csinálni. Karácsonnyal már elkezdték. Ennél aljasabb csőcseléket még nem láttam életemben mint a Fidesz tagjai. Rákosi nagyon igyekezett, de most már csak a futottak még kategóriába csúszott le.
ómió
@Nessy: Inkább érdeklődj a hozzáértőknél!
legott
@Shikari: Mindenki csinálja azt, ami a feladata, mi?

"Levélben értesítették az otthont arról, hogy nem sikerültek a tisztifőorvos által elrendelt tesztek. Nyolc nap kellett a kézbesítéshez.
A minta szállítás közben kifolyt."

Aha

hvg.hu/itthon/20200417_pesti_ut_idosek_otthona_koronavirus?s=hk
laszlobihari
„Az önkormányzat egészségügyi dolgozói önként vállalták volna a tesztelést, azonban azt a választ kaptam, hogy ez nem lehetséges, mert elkaphatják a fertőzést, ezzel pedig akadályoznánk a járványügyi védekezést, ami büntetőjogi kategória” valaki mondja már meg, hogy ez mit jelent! ha kiderül, hogy fertőzött vagyok az rossz, ha teszt nélkül tovább fertőzök az jó? nem tudom ki volt ez a baromarcú aki megtiltja a tesztelést, de szerintem ki kéne hegyezni és beverni a földbe mint egy cölöpöt!
Nessy
@ómió: Érdeklődnék is, ha nyilvános lenne egy, egy hajmeresztő intézkedés elrendelője! Pl. most az erőltetett 36 ezer ágy kiürítése pár nap alatt fűnyíró elv alapján.
ómió
@Nessy: Nincs "pár nap alatt"! Volt egy intézkedési terv, határidővel, amire egyesek "tettek", az idő meg elment, amiért ott tényleg "pár nap" maradt, "fűnyíró elv alapján"! Értetlenéknél ez így szokott történni. "Hajmeresztő intézkedés"? Úgy látom, sokaknak szimpatikus itt - eszerint még neked is - az "olasz módszer", amikor járványcsúcs idején, hely hiányában (mert ott nem volt előzőleg "hajmeresztő intézkedés") klotyók előterében meg folyosókon hánykolódtak a betegek lélegeztetőgépről álmodva - hiradóképek mutatták - ellátatlanul! Ha itt lenne ilyen, akkor hogy sírna a "haladó szájatok"! Most ezért, akkor meg azért!
kereső
Az a helyzet, hogy a járási/megyei kormányhivatal illetékese! lesz a felelős a tömeges megbetegedésekért és a bekövetkezett halálokért. Országos járvány idején ezek a hivatalok látják el a védelmi feladatokat, és nem a fenntartó. Ha kimutatható, hogy a tesztelés hiánya miatt többen is meghalnak a fertőzésben- magánvádak ezrei zúdúlhatnak a kormányhivatali munkatársakra és a kormányra is. Ideje lenne inditani a hozzátartozóknak a próbapereket. És a random kórház kiűritések miatt is- ami nem más, mint tudatos népirtás. És az orvosi eskü megszegése.
Giovanni Alba
@ómió: Hozzászólásaid mérhetetlen cinizmusról árulkodnak, vélhető céljuk a kötözködés, gúnyolódás. Mondd, ha csak ennyi telik tőled, miért jössz ide? Miért nem a hátsó udvarba jársz hányni? Mielőtt megkérded, csak azért olvasom a böfögésed, mert érdekel a gerinctelen csúszómászók (ez egy új kategória, fideszhívőre kitalálva) természetrajza. Szánalmas vagy a veled hasonszőrűekkel együtt.
ómió
@Giovanni Alba: Az ocsmány gyalázkodáson kívül egyéb? Vagy csak "adod, mi lényeged"? A pőre valóság ugyanakkor efftársi köreidben "mérhetetlen cinizmus", vagy csak az efftársi "természetrajz" szerint?
Giovanni Alba
@ómió: Én is azt adom ami a lényegem és te is. Idézem : "A "legszebb" a virológusba "átment" polgármester lehet! Pláne, ha "ellenzéki"!
Ezt itt minek neveznéd, ha nem cinikus gúnyolódásnak? Nessy ugyan válaszolt rá, de el is olvastad?
Borsodi
A Szlovákokat szidjuk,hogy csak reggel van eszük,ezek szerint nekünk reggel sincs.Mennyi a halál eset náluk ?Mert az elsődleges szempont az ember élet védelme,nem a hatalom átvétele.
ómió
@Giovanni Alba: Minek nevezném? A valóság leírásának! Még, ha gúnyos is, ez van! Nessynek pedig megválaszoltam, azóta csöndben van.
Nessy
@ómió: Tudod, van élet a neten kívűl is! Fenntartom a véleményemet, hogy ez erőltetett ágy kiürítés per pillanat így nem lenne indokolt! Már csak azért sem, mert a tesztelések hiánya miatt a legöregebb tengerészek sem tudják hány fertőzött van kis hazánkban, nem hogy a kormány! Az illetékesek meg a szakértőket talán meghallgatják, de mennek a maguk feje után. Arról nem is beszélve, hogy a kormányzati válasz: ellenzéki hiszti, uszítás, Soros, Brüsszel, migráns!
Tudod van egy régi mondás: a hülyéknek kétszer, a komplett hülyéknek háromszor kell valamit elmondani,nekem elég egyszer! Nos, nem vagyok a komplett fokozatba.
SystemError
@Nessy: Hagyjad már ezt a nyomorékot. Úgy hogy tegnap megbuktak a Tusk fotóval, amit nettó a legyel napiszarról ollóztak össze, ma ezzel próbálkozik nekem. Teljesen hiteletelen hazudozó patkány ez a @ómió: !
Nessy
@SystemError: Mindig reménykedek, hogy ha kulturált emberi módon próbálsz velük szót váltani, sikerül. Van akivel igen, de durbincs a hülye gyereket játssza, ómió meg mezei provokatőr.
ómió
@Nessy:Na látod, ez az: senki nem tudja pontosan, mennyi is a fertőzött, napláne, hogy majd mennyi lesz! Emiatt kell az ágyszám, ha az olaszok példáját elkerülnénk! Ellenzéki hiszti, uszítás, rémhírterjesztés, Soros, Brüsszel meg migráncs, ugye,viszont nincsenek is?! Hülyéknek egyszer se, nemhogy napjában! Mindezek "haladóilag virtuálisak"!
ómió
@SystemError: Nyomorék, hazudozó patkányt látnál? Nézz a tükörbe!
Nessy
@ómió: Elnézésedet,de ez a te véleményed, szíved joga, nekem meg más! De nem szokásom goromba és modortalan lenni azzal, aki más nézőpontból látja a dolgokat, ergo részemről a polémia befejezve!
kereső
Arról nem is beszélve, hogy a "kommandó" lefoglalja az önkormányzatok által rendelt védőfelszereléseket- amelyeket a településüknek szántak, mondván kell az egészségügynek. Útonállók.
surdilloFUJT
@ómió: téged látna te istenbarma fidesscsicska!!!
ómió
@surdilloFUJT: Minden vigyorgóból szabadultnál ez a szimptóma, bolsiék fajkreténje, vagy csak nálad?
ómió
@surdilloFUJT: Örvendek a bemutatkozásodnak! Én ómió vagyok!
surdilloFUJT
@ómió: @ómió: Gratulálok,tegyen magáévá a svábhegyi beteg szamárcsődör!mert megérdemled!!!
ómió
@surdilloFUJT: Mivel az észrevételed megszerzett "pozitív tapasztalatokra" utal, eszerint téged már magáévá tett! Isten őrizz, hogy közétek álljak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.