Nem nyújtott segítséget a tagállamoknak az Európai Unió a koronavírus-járványra való felkészülésben, és a járvány okozta problémák kezelésében sem működik közre – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta: a tagállamoknak saját hatáskörben, szomszédos tagországokkal megállapodva kellett megoldaniuk a problémákat, például a nyugat-európai vendégmunkások hazautazását, és azt, hogy a határokon több mint 24 órát várakoztak a kamionsorok.

A piaci nehézségek kezelésében sem számíthatnak a tagállamok az unióra: hiába hívják fel az EU figyelmét arra, hogy mely területeken vannak kezelhetetlen nehézségek, és hiába kérik, hogy legalább a nemzeti költségvetéseknek engedjék az ellehetetlenült ágazatok segítését, az EU még mindig csak ígérget – vélekedett az elnök.

Kiemelte, hogy emellett folyamatos kritika éri azokat az országokat, amelyek a saját érdekükben intézkedéseket hoznak.

Jakab István beszélt arról is, hogy a magyar kormány a lehetőségeihez mérten meghozta a szükséges intézkedéseket, amelyek a gazdaság szereplőinek túlélést jelentenek a krízishelyzetben. Ilyen intézkedésnek nevezte például az Agrár Széchényi Kártya keretösszegének 100 millióról 200 millió forintra emelését.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
El ne felejtsük: Jakab István volt az, aki kikapcsolta Demeter Márta mikrofonját, amikor az arról kezdett beszélni, hogy Orbán sosem volt átvilágítva. A bicska kinyílt a zsebemben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Viszont a lényeg, hogy azt hazudják!
polar450
NEM SEGÍT AZ UNIÓ?
A Portfolio számításai szerint az elmúlt napokban 304 millió eurónyi, mintegy 108 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át Magyarországnak az Európai Bizottság és ugyanennyit fog még a következő két hétben is, hogy ezzel a likviditással is segítse itthon a koronavírus elleni küzdelmet. Fontos, hogy ez a bő 200 milliárd forint nem plusz pénz, hanem pár hónappal előrehozott kifizetés, de van egy ezen felül nem visszafizetendő EU-s pénz tétel is legalább 280 milliárd forint értékben. És mindez csak a kezdet: további több milliárd eurónyi mozgásteret is megteremtett a Bizottság a magyar kormánynak az EU-pénzek itthoni felhasználásában, hogy a koronavírus elleni küzdelmet rugalmasan segítse. Azt tehát nem lehet mondani, hogy a válsághelyzetben nem segít Brüsszel, azt viszont igen, hogy éppen most üt vissza az a stratégia, amiért eddig vertük a mellünket. Ez egyébként nem egyedi: 13 másik tagállam ugyanígy járt.

Mire hazudozik a párt-Magosz?
kereső
Jakab qrvapecérnek is van az a pénz. De nem gondolkodik a marhája. Mert ha huxit lesz, akkor nincs mg támogatás(nincs egységes földalapú!!- a legnagyobb ingyen pénz)- akkor aztán magyarázkodhat a 'gazdáknak'.
Béla333
"Magosz: nem kapnak segítséget a tagállamok az uniótól"

Hacsak nem pl a Magyarországnak szánt 2000 milliárdot nem, amit az Unió nekünk ad a vírus problémáinak a kezelésére! De ez nem zavarhatja meg a MAGOSZ vezetőinek az éleslátását!

2020. március. 27. 08:51
"Magyarország 2000 milliárd forintot kap az uniótól a koronavírus elleni harcra"
hvg.hu/gazdasag/20200327_europai_bizottsag_tamogatas_koronavirus_jarvany_magyarorszag
kereső
Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 350 milliárd forint összegű programot, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hivatott a magyar gazdaságot támogatni. A program támogatási intézkedéseinek finanszírozása az uniós strukturális alapokból történik - közölte a Bizottság pénteken.

A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „A 350 milliárd forintos magyar program az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe.”

Már agyalnak, hogy hogyan lehet ezt is magukévá tenni.
kulabombaafityiszre
Már régebben is megbuktál jakab.Ilyen az egész bűzös fidesz.

Félreérthetetlen helyzetben találta a felesége Jakab István MAGOSZ-elnököt: a Fidesz-frakció tagja ugyanis a gazdaszövetség által bérelt budapesti lakásban a nála 24 évvel fiatalabb titkárnőjével, Andreával enyelgett. A megcsalt Márta asszonynak azonnal elege lett férje hűtlenkedéséből.
www.blikk.hu/aktualis/titkarnojevel-kapta-rajta-jakab-istvant-a-felesege/w9kzfnk
kokopelli
@kereső: ...mi a f@ßt kellene még az EU-nak elintéznie? Eszükbe nem jutna,hogy az EU egyes országainak
"emberei" az adójukkal töltik fel a kasszát,amig az Orbához hasonlóan vezetett országok jogot formálnak a kassza
kiűrítésére! ...nagy pofával!Az Orbán-Lölő páros tegyen már vissza pár forintot a kassába,és ne lejmoljon tovább!
Nessy
Drága Jakab elvtárs/NERtárs! Ha jól tudom, pl. épp tegnap közölte a fidesz, hogy nem szavazza meg a közös uniós megoldásokat! De azért a pénz küldjék nyugodtan, mert sok az "éhes száj" a kegyencek körében!
Béla333
Ejnye Pityu! Igaz az, amit a blikkben lehetett olvasni? Hogy te meg egy csitri a szolgálati lakásban?
És hogy Orbán ezzel zsarol téged? Vagy más is van?
Mert minden Fideszes zsarolható, ahogy egy jobb maffia szervezetben szokás...
Gyütt Mönt
El ne felejtsük: Jakab István volt az, aki kikapcsolta Demeter Márta mikrofonját, amikor az arról kezdett beszélni, hogy Orbán sosem volt átvilágítva. A bicska kinyílt a zsebemben.
Klubtag
Szánalmas és röhejes, ahogy a fidesz körbe-körbe rohangál és naponta felkéri valamelyik segglyukából kikandikáló szervezet vezetőjét vagy funkcionáriusát, hogy mondjon már oda valami hatásosnak ítélt hülye szösszenetet a sajtóba, amivel ébren tarthatja a csalódott, bizonytalan, tanácstalan, pánikoló hívei reményeit...most épp ezt a Jakab nevű senkiházit...
Csizmás Kond
Tusna valaki ide linkelni egy akármit ami bizonyítja hogy a zunió utalt pénzt ide vagy a környékre ?
Béla333
@Csizmás Kond: 12.14
Lesz link, de te előbb küldj be egy bizonyítékot arra, hogy a Föld gömbölyű vagy éppen geoid formájú!
Csizmás Kond
@Béla333: ...Béla én nem állítottam egy félszóval sem hogy a földnek milyen alakja van, miért kéne valamit is bizonyítsak azzal kapcsolatban ?
tudode
Pofára esett a galeri, mivel az EU-s klf. kohéziós alapok időarányos részét a piros pacsis elköltette, illetve pályázat formájában kihelyeztette a baráti társaságoknak.
.
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20181014/rank-omlott-a-sok-eu-s-penz-de-hova-szivargott-el-301214
.
blog.atlatszo.hu/2019/11/javor-rekordbuntetest-kapott-magyarorszag-az-unios-forrasok-szabalytalan-felhasznalasa-miatt/
.
Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Lázárt, és a kohéziós alapokat buzeráló Csepreghy Nándor narancsköddé vált!
.
------ Csepreghy: Az összes EU-s pénztről döntést hozunk jövő tavaszig
.
www.portfolio.hu/unios-forrasok/20170126/csepreghy-az-osszes-eu-penzrol-dontest-hozunk-jovo-tavaszig-243062
.
Így jár az az ország, még veszélyhelyzet idején is, ha kecskére káposztát bíz!
Béla333
@Csizmás Kond: 12.42
Hú de ravasz vagy! Most megfogtál! Tényleg nem állítottál semmit a Földről.

Akkor hátha így megy a párbeszéd: szerinted megkapja valamilyen formában Magyarország az Unió által megígért segélyt a koronavírus járvánnyal kapcsolatos költségek enyhítésére vagy nem fogja megkapni?
Neked csak az a pénz, amit a markodba számolnak, vagy az is pénz, amit ki kell fizetned, de azt mondjuk elengedik neked?
Az Unió azt mondja hozzájutunk a pénzhez, a kormány meg azt mondja, hogy nem.

Na akkor olvasd el mondjuk ezt:
eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A52020PC0113
Béla333
@Csizmás Kond: 12.42
Ez mit jelent szerinted?:

"5. A 139. cikk (7) bekezdése a következő albekezdésekkel egészül ki:
„Az első albekezdéstől eltérve a Bizottság nem ad ki beszedési megbízásokat a 2020-ban benyújtott éves pénzügyi kimutatások alá tartozó, tagállamoktól beszedendő összegek tekintetében. A nem beszedett összegeket a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos olyan beruházások felgyorsítására kell felhasználni, amelyek e rendelet és az alapspecifikus szabályok szerint támogathatók.
A nem beszedett összegeket a programok lezárásakor számolják el vagy szedik be.”

Vagy ez:
"8) Annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamoknak elegendő pénzügyi eszköz álljon rendelkezésére a szükséges beruházások késedelem nélküli végrehajtásához, helyénvaló, hogy a Bizottság ne adjon ki beszedési megbízásokat a 2020-ban benyújtott éves pénzügyi kimutatások alá tartozó, tagállamoktól beszedendő összegek tekintetében. A tagállamoknak a nem beszedett összegeket a COVID-19 járvány miatti válsághelyzettel kapcsolatos olyan beruházások felgyorsítására kell felhasználniuk, amelyek az 1303/2013/EU rendelet és az alapspecifikus szabályok szerint támogathatók."

Na jó gondolkodást!
Csizmás Kond
@Béla333: Az este hallgattam a tévébe, hogy a zunió még mindig csak a segélyek meghatározásán tárgyal de még nem osztott le semmit,,,amúgy ha jól értettem nem is leosztani fog hanem mindegyik állam maga kell kérvényezze és ga beleegyeznek akkor kap ha nem nem...és most képzeljük el, hogy a magyar kormány is kérni fog, mi lesz a válasz ha már naponta megemlítik még az időjáráselőrejelzésben is ?
Csizmás Kond
@Béla333: ...a másodikra...addig nem tudom értelmezni amíg nem mondod meg mit akarsz tudni...
Béla333
@Csizmás Kond: 12.42
Egyszerűbben:

"A döntés értelmében az Európai Bizottság mintegy 8 milliárd euró összegű beruházási likviditást szabadít fel, ami azt jelenti, hogy idén a tagállamoknak nem kell visszafizetni azokat a fel nem használt összegeket, amelyeket valamelyik regionális vagy kohéziós forrásból hívhatnak le."
"A 2020-ban vissza nem fizettetett összegeket a tagállamok a COVID-19 járványhoz kapcsolódó beruházások felgyorsítására használják fel, tekintettel a tagállamok átlagos társfinanszírozási arányára, ez a 8 milliárd euró uniószerte mintegy 29 milliárd euró összegű forrás felhasználását teszi lehetővé. Így kapjuk meg a 37 milliárd eurót, amelyből Magyarországra 5,6 milliárd euró esik, ami mintegy 2000 milliárd forintnak felel meg"
index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/29/ketezer_milliard_forint_lenullazasa_-_de_meg_nincs_minden_veszve/

Persze ha agyilag nem tudod felfogni, hogy ezek a szavak mit is jelentenek és te csak a kp.-t keresed vagy a cash utalás az, amit még fel tudsz fogni, akkor valóban hiába minden jószándék, úgysem fogod fel...
kereső
Nagyon gyorsan léptek a fiúk!
444.hu/2020/04/18/az-allam-atvette-egy-tozsden-jegyzett-ceg-felugyeletet-majd-azonnal-visszahivtak-a-teljes-vezetoseget

Nos lehet, hogy ez vár mindazon "stratégiai" cégekre, ahova katonákat rendelt ki orbán? -Auchan,Spar,Tesco felkészül.
Csizmás Kond
@Béla333: Béla ha ide akartál kilyukadni akkor húzz az anyád picsájaába balfasz. Idézgetsz itt holmi határozatokból ami a butaságodat tükrözi mert minden cikkben leírták, hogy LEHÍVHATÓ de azt nem hogy ki hívott le ...na húzz a picsába és agyazz ott majom.
Béla333
@Csizmás Kond: 13.14
Ne káromkodj! Azért, mert nem vagy képes felfogni egy leírt szöveg jelentését, azért ne a másikat szidd, hanem azt, aki téged olyan iskolába íratott, ahol veled csak eddig a szellemi szintig jutottak el.
Bár nyilván azért vagy Fideszes, mert oda 20-as IQ alatt van felvételi... Te ennek megfelelsz!
Csizmás Kond
@Béla333: Nem a lemásolt szöveggel van abaj hanem a te balfasz viselkedéseddel, Otthon is a második mondatod után lehülyézel mindenkit ?...hol a picsába tanultál civilizációt ?
Amúgy nem az érdekel hogy mi lehet lehívni és nem is arról vitázunk hanem arról hogy mit adtak na erről linkelj és lehetőleg ne családisa hangulatban mert akkor ismét mehetsz ahová küldtelek.
Béla333
Most ezt nem Csizmásnak írom, (mert a jelek szerint ő nem tudja megemészteni, hogy ha mondjuk neki tartozása van a számlavezető bankja felé, de valami égi szerencse miatt ezt nem kell visszafizetni, akkor az a pénz bizony úgy is az övé, ha azt nem is kp. kapta meg!) hogy akárhogy is nézzük az Uniótól kapunk 2000 milliárd Ft-nyi segélyt a koronavírus elleni harchoz, amit a Fidesz és sleppje megpróbál bagatellizálni, letagadni.
Ehhez az irgalmatlanul sok pénzhez képest a járvány elleni védekezésünk, felszereléssel való ellátottságunk rémesen gyatra.
A kórházak kiürítése szívtelen, aljas, szakszerűtlen módon történik.
Az állam képviseletében a Fidesz-KdnP kormány elégtelen teljesítményt nyújt, mondhatom úgy is, ha ők nem pöffeszkednének felettünk, akkor Mari néni vagy Pista bácsi jobban végezné az ország védelmét!
Szerintem a kormány teljesítménye elégtelen!!!
kokopelli
@Béla333: ..ergo,nem mérhető,de propagandára elég! (nekik) (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.