Tovább durvul Donald Tusk néppárti vezető és Orbán Viktor háborúja. A lengyel politikus most a Spiegelnek adott interjújában ment neki a magyar miniszterelnöknek. Az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke a lappal közölte azt is, hogy "ragaszkodik ahhoz, hogy a pártcsaládban még az idén megpróbálják kizárni a Fideszt".

Újabb menet kezdődött meg Donald Tusk és Orbán Viktor verbális háborújában. A két politikus viszonya évek óta feszült, a lengyel politikus néppárti elnökké választását követően és különösen a magyar kormánynak meghatározatlan időre rendkívüli jogköröket biztosító koronavírus-törvény után pedig kifejezetten ellenségessé vált. Tusk egy internetes videóban a vírushoz hasonlította Orbán Viktort, aki közben néppárti tagszervezetek vezetőinél fúrta Tuskot, de közben egy levélben megírta, hogy a járvány elleni küzdelem miatt „nincs ideje ilyen vitákra”.

Az Európai Néppárt lengyel vezetője ezúttal a Spiegelnek adott csütörtöki interjújában (melyet az EuroNews szemlézett) ekézte a magyar miniszterelnököt.

A riporter megkérdezte Tuskot, demokráciának tartja-e Magyarországot. A néppárti vezető azt válaszolta,

Orbán Viktor a menekültválság kezdete óta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz, az emberek félelmét pedig – legyen szó a migrációról, vagy a vírusról – a saját hatalma kiépítésére használja.

Néhány intézkedés nyilvánvalóan jogos és jogszerű is, azonban a demokrácia szellemiségével ez már összeegyeztethetetlen.

A koronavírus-törvényt pedig az 1933-ban a parlamenti jogköröket Adolf Hitler hatáskörébe utaló felhatalmazási törvénnyel (Ermächtigungsgesetz) állította párhuzamba:

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet.

Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra

- fogalmazott Donald Tusk.

Az EuroNews hozzáteszi, hogy

Tusk szavainak értelmezéséhez fontos tudni, hogy Carl Schmitt nemcsak konzervatív jogtudós és a Nemzeti Szocialista Párt tagja volt, hanem aktívan segített a náci rezsim legitimitásának megteremtésében is.

1934-ben a hatalomátvételről kifejtette, hogy a vezető (Führer) a jog alapja. Az antiszemita Nürnbergi Törvényeket pedig a "Szabadság Alkotmányának" nevezte. Schmitt 1945-ig, vagyis a háború végéig a náci párt tagja maradt. Jogértélmezéséről és a náci párthoz való viszonyáról itt olvashatnak bővebben. 

Tusk a Fidesz Néppártból való kizárásának kérdésére a Spiegelnek adott csütörtöki interjújában azt mondta,

Orbán azt hiszi, akinek többsége van, az azt csinál, mit akar.

"A magyar kormányfő szeretné átalakítani a Néppártot, vagy egy részét a nemzeti-konzervatív, autoriter erők szövetségévé. És jelenleg nem az a helyzet, hogy a politikai családban száz ellenfél jutna Orbánra. A brexit és Trump időszakában élünk, a demokráciáért vívott harc globális. Ezért ébernek kell lennünk"- utalt Tusk a néppárti erőviszonyokra.

Tusk azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a pártcsaládban még az idén újra megpróbálkozzanak a Fidesz kizárásával.

Azt nem tudni, mikor kerülhet sor a Néppárt következő politikai gyűlésére, ahol a tagságról dönthetnek.

Forrás: EuroNews, Index

Címlapkép: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Jajjaj, Viktor! Most rossz emberbe kötöttél bele!
Ez, hiába polyák (tudod-Visegrád meg minden), ez bizony nem a Juncker és a többi puhány Néppártos. Éz nemcsak morog, de a szemöldökráncoláson is már túl van. Ettől kezdhetsz besz@rni. Ez olyan, mint a bulldog, ha megfog, nem ereszt. És akkor vége a Néppárt ugráltatásának. Mehetsz a nácipárti haverjaid közé, századik senkinek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
@3dwhite: Szerintem nem viccel.

Varga Judit megint válaszlevélen dolgozhat. Sokasodnak a feladatai.
Csizmás Kond
...ebből a tuskóból ismét a pénz beszél. A semmitmondó dumáikon kívül egyébhez nem igazán értenek...ezek ha kihal a félvilág akkor is a saját pártjukmaszkírozásánál egyebet nem látnak...remélem a sok fáradozásaikat koronával jutalmazza a sors.
namihami
Jajjaj, Viktor! Most rossz emberbe kötöttél bele!
Ez, hiába polyák (tudod-Visegrád meg minden), ez bizony nem a Juncker és a többi puhány Néppártos. Éz nemcsak morog, de a szemöldökráncoláson is már túl van. Ettől kezdhetsz besz@rni. Ez olyan, mint a bulldog, ha megfog, nem ereszt. És akkor vége a Néppárt ugráltatásának. Mehetsz a nácipárti haverjaid közé, századik senkinek.
Nyírfa
Repülj, Orbán, repülj, de nem a honvédséginek hazudott magángépeden!
Tusk értékelésével maximálisan egyet értek, de a szavakat most már tettek is kövessék!
Ami azt illeti, mi is megfújhatnánk a takarodóját.
Éljen az EU, a fidesz nélkül!
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: Milyen fél világ...miutass a magyar áldozatok között csak egyet ,aki nem aggastyán volt,vagy súlyos beteg,esetleg mindkettő...de leegyszerűsítem ,mutass az áldozatok között egy egészséges embert!!! Az egész világon az áldozatok életkora 70 év feletrt van!!! ezek tények...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali te ezeket honnan szedted össze...csecsemő is halt meg és nagyonsok középkorú...vagy te azokat a cikkeket direkt nem olvasod ?
fergeteg
ILYEN GECI is csak egy lengyel zsidó lehet.
Megköszönve a 70 évvel ezelőtti deportálásuk során a magyarok szeretetét.
RonaGyuri
@RonaGyuri: ez retardált dagadt törpe első személyben pofázott a gyógyításról!!! =))
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: akkor kérdezném...egy az csecsemő nem sok halt meg..és feljtsétek már el a kort...a csecsemőnek még nincs immunrendszere,és az számít...az öreg,betegnek meg már nincs!!! IMMUNRENDSZER.,.ez a varázsszó,mert vírusfertőzésre nem létezik gyógyszer,vagy nyer az immunrendszered,vagy nem!!!
Béla333
Végre valaki nevén nevezi a dolgokat! Teljesen igaza van Tusknak!
SystemError
Bizony Polt fajtársak mindig léteztek!

Majd ne felejtsük, hogy kik voltak, akik személyükben, a nemzet gerinchiányaként adták el az országot!

Kik nézték végig, ahogy kopaszok sértik meg a választás rendjét képviselőkkel szemben. Kik néztek ezer milliárdos lopásokat végig ami ha mégis kiderült, akkor arra meg a hatóságok részéről meg a félrenézős ember. Kik rendeltek alá emberéleteket politikai valóságshow kedvéért...
Borsodi
Már a Lengyeleket is magunkra haragítottuk,kik fogják ünnepelni Orbánt majd esetleg a Törökök.Teljesen igaza van ha kizáratja a néppártból,csak minél előbb.
justhpeter
@Horizont: Könnyű dolga van Tusknak most, hogy korlátozás van a vírus miatt. Ha nem ez lenne igen meg lenne ijedve, hogy ha a magyar bikamenet ezer repülője leszállna a CÖF 300 ezer birkamenetes aktivistájával.
Amennyiben Tusk végzett a koronavírussal jobban teszi, ha rögtön elkezdi az Orbán vírust irtani, mert előbb-utóbb elszemtelenedik jobban.
Pálinkás Pál
@Pegero: Hol???, már lassan itthon is mentek a levesbe,...már csak vergődni fogtok!!!
kulabombaafityiszre
Azért a szarosszájú kovácsnak,miután megszólta tuskot,a nagy vírusírtó tevékenység közben volt ideje vissza válaszolni keverve orbánt az országgal.
kulabombaafityiszre
Azért a szarosszájú kovácsnak,miután megszólta tuskot,a nagy vírusírtó tevékenység közben volt ideje vissza válaszolni keverve orbánt az országgal.
Lind
Töltse le itt a film nagy példányát
Láthatja ezt a teljes filmet a következő oldalon: fmovies21.org
tudode
Közjogi méltóságnak születni kell, nem mint ez a galeri, aki/k/ egy jóízű karaktergyilkolás után két évvel tele etetővel röhögtek
.
index.indavideo.hu/video/Orban_nevetve_Nincs_is_kormany
.
Ezeket csak a cafRANGJUK tartja egyben!
.
!!!
Béla333
Na mi van pávatáncos?
Eltévesztetted a lépést?
moareka
Mintha Tusknak egy kicsit igaza lenne...
legott
Ez jól hangzik de már lépni kéne végre.
ELÉG VOLT A DUMÁBÓL !!!

Nálatok sem azt nézem, amit mondtok, hanem azt, amit csináltok.
Nos, az van, hogy semmit sem csináltok, csak jár a pofátok - és ezzel hagyjátok szétrohasztani, magatokra rohasztani a rendszert.
Még egy egészséges önvédelmet sem látok tőletek.
Aztán majd csodálkoztok...
Aztán már tök mindegy, mert a káosz közepette felemelkedik Sátán, és az ő választottja, akinek erőt adott - egy, mind felet (Jelenések könyve valahol).

Ez hülyeség?
Egyre több minden okos, de az emberek IQ szintje egyre csökken.
Erre van magyarázat? Van.
Most az egyre csökkenő IQ-jú emberiségtől kérdezem: Ez hülyeség?
Gyorsan válaszolj, mert tegnap magasabb volt az IQ szinted, mint ma - holnap meg még kevesebb lesz.
A visszaszámlálás már elkezdődött.

Válaszolj gyorsan, és halj meg fiatalon (vagy valami ilyesmi)
human
Egyszer hallottam valami fideszest a tévében az ellenzéki médiáról beszélni. Ismerős volt a megtorlással fenyegető hangnem. Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere beszédéhez hasonlított kísértetiesen. Én nem mondom, hogy a fidesz egy náci párt. Még csak nem is komcsik. Csak a hatalomgyakorlási technikáik ugyanazok mint ennek a kettőnek.
archive.org/details/youtube-L3YIQ1X_Lz0
polar450
"Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is." (V. Havel)

VAZ+, csontra igaza lett, Orbán egy talibán Európában!
Yoda69
Bar a magyar birkak latnak at olyan jol a magyar helyzetet mint Tusk.
dr. prédikátor
Nekünk is van C- Smittünk!!!Úgy hivják hogy Polpot Péter, na meg ott van a TÁKOLMÁNYBÍRÓSÁG!!!
ómió
Tusk efftársra meg nyilván Sztálin efftárs!
SystemError
Maradjon csak a legelején ez a hír mindig, igaz te kipcsák kurva? @durbincs:
verőce21
Bele fog bukni ez a Polyák a nagy demokrácia hajhászásba!
A világon mindenütt belebuktak eddig a demokráciába, ill. a demokrácia exportálásába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.