Keresleti piac alakult ki a tejpiacon, csak időnként vannak feszültségek, ami nem indokolja az árcsökkentést.

Ugyanúgy viszik a tejet, mint a koronavírus-járvány előtt, nem tapasztaltunk a tejtermelésre károsan ható folyamatokat – mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja.

A spot piaci árakra hivatkozva egyes felvásárlók próbáltak ugyan árat csökkenteni, de összességében nem tapasztaltak negatív folyamatokat. Az enyhe tél miatt a tehenek tejhozamának visszaesése a szokásosnál kisebb volt, de a többlettejre is van most kereslet a szakértő szerint. A húsvét után is megmaradt kereslet miatt enyhe drágulás is jöhet.

Drágulhatnak a tejtermékek

A járvány terjedése sem akadályozza a magyar tejexportot. Kizárólag az Olaszországba irányuló nyerstej-exportnak kellett új régiókat találni, amit Nagy István agrárminiszter szerint sikerült is megoldani. Ha a kivitel továbbra is zavartalanul folyhat, akkor jelentősebb belföldi fölösleg kialakulásától sem kell tartani.

A válság eddig leginkább a kis- és középvállalkozásokat érintette, mivel ők a legfőbb beszállítói az iskolatejprogramnak, a HoReCa-szektornak, valamint a közétkeztetésnek. A boltokban csökkenés helyett inkább növekedést tapasztaltak a keresletben.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(vg.hu)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A tej egy alapvető élelmiszer!!! Az államnak ezen termékekre ilyen vészhelyzetekben szerintem hatósági rat kellene megállapítani és nem szabadna teret engedni az áremelkedéseknek!!! Ja lehet, hogy ez sok kormányhoz közeli politikust, gazdát, termelőtérintene és talán ezért nem alkalmazzák???!!
ómió
Majd a "piac megoldja"! Ugye, anarcholiburnyákjaim!?
Gyütt Mönt
Hát igen, majd vesszük az olcsóbb szlovák tejet! Hajrá Magyaroroszág!
solidedge
Mindig lesz indok az élelmiszerárak növeléséhez. Már annyi változatát hallottuk az indoknak hogy már csak nevetni tudunk rajta. A tejtermelők fel voltak háborodva hogy a szlovák tej lenyomja a magyar tejet itthon. Hát kedves gazdák csináljátok úgy hogy a magyar tej nyomja le a szlovák piacot.
Nessy
Igazán nem értem miért kerülget a guta a napi áremeléseket olvasva?
Hiszen az infláció csak 2,8 %. Ja, ebben a támogatott gyógyszerek, az élelmiszerek, a zöldségek, gyümölcsök jó része nincs benne. Viszont olcsóbb a LED tv és a toronydaru! Az tény, hogy az üzemanyag olcsóbb, de azért a szállítási költségeket nem csökkentik az árban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.