200 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki szerdán egy nyírlugosi nőre, aki szemétszedési akciót szervezett a falu utcáján – írja az Index.

200 ezer forintra bírságoltak egy nőt, mert szemetet szedett a Föld napján

Szilvia a szemétszedési akciót Facebook-oldalán szervezte, emiatt a rendőrség már kedden kereste. Ezért átnézte a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat,

de nem talált benne olyat, ami tiltaná a szemétszedést.

Szerdán reggel édesanyjával és még egy segítővel neki is álltak, de a rendőrök tíz perc múlva megérkeztek és felszólították őket, hogy hagyják abba az utca takarítását. Azzal érveltek, hogy

a saját lakása előtt mindenkinek joga van összeszedni a szemetet, de szervezett akcióban nem vehetnek részt, mert kijárási korlátozás van.

Szilvia szerint viszont ők minden szabályt betartottak, hiszen a jogszabály megengedi a szabadidős célú gyalogos közlekedést is, ezért úgy gondolja, ha sétálás közben néha lehajol a szemétért, azzal nem szegi meg a rendeletet.

A rendőrök ennek ellenére

„a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megsértése szabálysértést” 200 ezer forintra büntették.

A nő az Indexnek azt mondta: a bírságot nem akarja és ha akarná se tudná kifizetni.

(Index)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A rendőrök zavarban voltak. Nem tudták hogy szemetelni vagy szemetet szedni nem szabad.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Köszönjük a fenti FB ŐSZINTE hözzászólást " Breki Laci !!! 5*****
solidedge
A rendőrök zavarban voltak. Nem tudták hogy szemetelni vagy szemetet szedni nem szabad.
legott
Nevezzük nevén a gyereket: A magyar paraszt
Nem?
Akkor nézd meg a történelmét, a magyar parasztoknak.

Énekelje veled együtt állva a kurva anyád a sírós-rívós shit himnuszt, te magyar paraszt !!!
Ennyi buta geci nem lehet egy országban, baszd meg !!!
justhpeter
Gratulálok annak aki ezt a határozatot aláírta ! Az operatív törzsben a helye !
Pálinkás Pál
Azért pontosítsunk...biztos nem a szemétszedésért kapta a bírságot...inkább azért mert toborzott hozzá embereket.,..FB..persze ettől még igazán görény dolog...de hát ez kellett a magyarnak...fidesz!!!
balos
@legott: A Parasztok tartották lélegeztető gépen az országot,hogy a bunkók jól éljenek!
szép új világ
A szemetek!, Azt hitték hogy őket is össze akarják szedni!
Gyütt Mönt
Feltételezem, hogy fideszes polgármester vagy jegyző hívhatta rájuk a kopókat. Lehet, hogy rosszindulatú vagyok?
Giovanni Alba
@Shikari: Azt, hogy a környezeted tisztán tartása, az igényesség büntetendő cselekedet? Te ezen tényleg ilyen remekül mulatsz? Hol élsz? Szeméttelepen? Ha a rendőri önkényre vagy a sajátos szabálymagyarázatra gondoltál, akkor elnézést kérek.
ómió
Nem jött össze a "kaláka"? Pedig "fogós, ravasz kérdés" lehetett!
Aki Én
Lehet, hogy volt egy kormánykritika fészbukján?
Giovanni Alba
@Shikari: Azt nem értem, hogy miféle kitekeredett gondolkodásmód állíthat párhuzamba egy kisközösségi kezdeményezést (ügyeljünk a tisztaságra, tegyük szebbé környezetünket) a fegyveres rablással és a nemi erőszakkal. A szemétszedéssel nem szegték meg a kijárási korlátozás előírásait. Kimentek sétálni és nem eldobálták a szemetet, hanem összeszedték. Te ezen mit nem értesz?
Borsodi
A büntetés arányos volt a cselekménnyel,főleg ha közmunkából élnek.Ebben az esetben a szemét valójában az aki kirótta ezt az összeget.De az is igaz ahol lehet rúgjunk egymásba.mint jó keresztények.
www.youtube.com/watch?v=eQFGt_W0194
Ez a példa ez természetes,a természetbe.[150000ft]
Giovanni Alba
@Shikari: Az utcán szemetelni szabálysértés, összeszedni nem. Kijárási korlátozás és nem tilalom van. A büntetés indoklása komolytalan. A párhuzamod erőltetett, aránytalan, erre hívtam fel a figyelmed. Nem annyira bonyolult, hogy ne láthatnád be.
Zsopiale
Ez a demagóg csúsztatás. Nem AZÉRT büntették meg mert szemetet szedett, hanem azért mert csoportos rendezvényt szervezett... lehetett volna az akármi más, pl hendikepes gyerekek rajzversenye, vagy autótuning találkozó... tök mindegy... egyszerűen csoportos dolgokat csinálni tilos vészhelyzet ill kijárási korlátozás miatt... Ha ketten szedték volna a szemetet, akkor semmi gond nem lenne... két ember még nem csoport ugyanis ugyebár...
percsi
Van aki többed magával ebédel egy étteremben, van aki 2 fővel szemetet szed az utcán. Melyik eset maradt büntetlenül?
Giovanni Alba
@Zsopiale: Akkor rendőrt minden buszmegállóba, miféle dolog az a csoportosulás járvány idején! Tessenek szépen kettesével utazni és szemétszedéshez se tessenek harmadik személyt hívni! Legyen rend meg fegyelem, meg a rendőrnek is lehetne esze : simán mondhatták volna, hogy tessenek betartani a kötelező távolságot. De nem, itt büntetni kellett. Na ez a hülyeség.
vacsi
Ez a nő nem normális: nyugodtan szedhette volna a szemetet, akár az egész faluban, ha egyedül sétál, és lehajol egy-egy eldobott papírzsepiért (!) - amivel most védekezik. De nem, ő a Föld Napjához kötötte a szemétszedés szervezését, hogy a hatóságokat bosszantsa! Na, sikerült...
Egyébként, ennek kapcsán jegyezném meg, hogy hasonló összegre büntetném azokat is, aki a jelen helyzetben is - ahogy egész életükben - belefújják az orrukat a papírzsepibe, majd egy elegáns mozdulattal eldobják! Sajnos, ezt nem egyszer láttam, és ami a döbbenetes: ezek legtöbbször JÓL ÖLTÖZÖTT, szemlátomást anyagilag jól eleresztett nők.
SystemError
A föld napján szemet szedni szép dolog és máskor is. A suttyóknak, akik itt röfögnek meg nem kéne eldobni, mint pl. Récsölnek a pelust, de hát tahók mindig lesznek.Szerencsére jó emberek is.. Nyilván a tahókat ez bosszantja igazából most ebből az egészből, hogy valakinek nem olyan retek lelkülete van, mint nekik Így, ha lehurrogják, akik még utána takarít, akkor lesz meg a komfortérzetük, amiben lehet dagonyázni.

Ettől függetlenül most igazán nem lehet az mondani, hogy egy kicsit ne kapott volna "levegőt" a bolygó. A szemét, amit mindenki összefogdos mielőtt eldob, nagyjából annyira lehet fertőzési pont, mint egy társasházi kapu kilincse. Attól, hogy kesztyű és maszk van valakin még számtalan súrlódási pont lehet. Mást ne mondjak mozgatás közben ebben a szeles időben. Azért más faktorok is lehetnek, mint az a három, amit próbálnak legalább mindenkiben tudatosítani szakemberek. Nyilván ilyenkor a legjobban megjegyezhető, legginkább elterjedt védekezésekre és állandókra próbálják felhívni a figyelmet.

Jogszabályi oldalról pedig nem külön van tiltva minden, hanem fordítva van. Meg van határozva, hogy mit lehet csinálni és helyileg ezt rádiuszon belül. Nem tudom elhagyta-e a lakóhelyét és azt sem, hogy "rádiuszon belül" miként van szabályozva, hogy milyen tevékenységet lehet folytatni a az A-ból B-be haladást leszámítva.
Ez egy jó kérdés, mert innentől bizony bonyolódik a helyzet, ha ebbe van külön szabályozás. Pl szerintem sportolási tevékenységet nagyon nagy rizikófaktora van.Biciklizne lehet ugye. Hagyjuk ezt a 2 métert :)) Mondani kell valami átlagot, de nyilván biciklin egymás mögött haladva, be lehet kapni egy tüsszentést. Nekem ne mondja senki, hogy itt lehet húzni egy 2 méteres vonalat haladás vagy szélfuvallatoktól függően...:)

Amennyiben csak "javasolták" volna neki, hogy ezt most ne csinálja, azzal még egyetértek, de nem tudom milyen alapon bűntettek, ha amúgy a lakhelyelhagyási keretein belül volt(ezt nem tudom), csak a tevékenység nem volt...
SystemError
... csak a tevékenység nem volt szabályozva.
vacsi
@SystemError: Az Index cikke szerint:
"a szemétszedési akciót Facebook-oldalán szervezte, emiatt a rendőrség már kedden kereste."
Tehát, a rendőrök jó néhány nappal korábban már felhívták a figyelmét, hogy ne szervezze. Ezután jött a büntetés - szerintem helyesen. Az más kérdés, hogy a szemetelőket is meg kellene büntetni, hasonló összegre.
SystemError
@vacsi: Azért nem ugyanaz beszélni is valakivel vagy csak "keresni" "a rendőrség már kedden kereste". Nekem is mindig itt van, hogy itt járt a kéményseprő és nem talált itthon, pedig...:) Ezzel kapcsolatban még várjuk meg, hogy" keresték" vagy "megkeresték".

Én is leírtam, hogy ezzel amúgy nem értek egyet, de jogi oldalról a büntetés alapját azért jó lenne szabályozás oldalról tisztázni...mert innentől sok a kérdésem...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.