A Népszava cikke szerint vélhetően szeptemberre csúszik át a HPV elleni második védőoltás beadása a hetedikes lányok számára.

A Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) kérdezte meg a Népszava a védőoltásokról, jelesül a humánpapilloma vírus (HPV) elleni védőoltásról, hogy mikor kapják meg a lánygyermekek a tavasszal időzített második felét. (A védőoltás első részét ősszel szokták beadni, minden évben a hetedikes lányoknak, a második részét tavasszal kapják meg, ingyenesen, ha a szülő aláírja, hogy beadhatják a vakcinát a gyereknek.)

Őszre csúszhat a HPV elleni második védőoltás beadása az iskolákban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az NNK azt válaszolt a lapnak, hogy 

míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor.

A HPV elleni oltást 2014 óta adják felmenő rendszerben, az államtól a 2018/19-es tanévtől a 9 komponensű, vagyis a legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni védőoltást kapják a gyerekek.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint nem történik baj, ha a HPV elleni védőoltás második része őszre csúszik, mert az előző védőoltás nem veszít a hatékonyságából és nem kell emiatt újrakezdeni az oltási programot. De ha a kormány úgy dönt, hogy a tanév maradék három hetére újra visszaengedi az iskolába a gyerekeket, akkor még tavasszal megkaphatják a gyerekek az oltást.

Póta arra is kitért, hogy a 65 év feletti orvosokat korlátozó intézkedések miatt jelenleg a gyermekorvosok mintegy negyede kikerült a betegellátás első lépcsőjéből. 

Az egyesület elnöke hozzátette, a hepatitisz elleni kötelező védőoltást még márciusban megkapták a gyerekek, a 18 hónapos korig kötelező vakcinákat pedig mindenhol beadták. 

"Ugyanis ott, ahol kiestek az orvosok a napi ellátásból, összevont körzeti rendeléseket működtetnek. Sőt a nem kötelező, csak ajánlott meningococcus B elleni védőoltás beadása is könnyedén időzíthető a kötelező oltások időpontjához.

Jelenleg a tuberkulózis (TBC), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz mellett a pneumococcus, a hepatitis B, valamint tavaly óta a bárányhimlő ellen kapnak a gyerekek kötelezően oltást"

- olvasható a Népszava cikkében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.