Akinek a segély sem segít, ez fog járni.

Orbán Viktor megígérte: aki nem kap munkát a piacról, annak biztosít az állam

Aki a 3 hónapos munkanélküli segély után nem kap munkát a piacról, az majd kap az államtól – jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben az azonnali kérdések óráján. A miniszterelnök azt is kiemelte a munkahelyteremtés kérdésében, hogy a kormánynak nincs B-terve, az A-tervet fogják megvalósítani.

Azonnali kérdésekre válaszolt hétfőn Orbán Viktor a parlamentben, Keresztes László, az LMP képviselője arra volt kíváncsi, tervezi-e a kormány a munkanélküli segély idejének meghosszabbítását. Az Index tudósítása szerint Orbán erre azt válaszolta, hogy ha a 3 hónapos segély lejár, akkor „nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól".

A miniszterelnök hangsúlyozta: Nincsen B-forgatókönyvünk munkahelyteremtésre. A-forgatókönyvünk van, azt fogjuk megvalósítani.

Ezután megismételte: aki a piacról nem kap majd munkát, az kap az államtól.

Jobbik: mihez kellett a "felhatalmazási" törvény?

Jakab Péter (Jobbik) azt mondta, a miniszterelnök láthatóan nem tudja megoldani a koronavírus-válságot. Szerinte csak olyan beszélhet a dolgozók és a munkaadók egymás közti megegyezéséről, aki soha életében nem dolgozott a parlament falain kívül. "Günthert nem a magyar melós érdekli, hanem a profit" – fogalmazott, hangsúlyozva: tömegével mennek tönkre vállalkozások, és tömegével kerülnek utcára "melósok". Ha nem tudnak mit kezdeni a bajba jutott magyarok tömegeivel, akkor mihez kellett a "felhatalmazási" törvény? – kérdezte.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: Magyarországon egy olyan gazdasági rendszer működik, amelyben a munkaadók és a munkavállalók meg szoktak egymással állapodni, például a minimálbér kérdésében is. A Jobbik felfogását osztályharcosnak minősítette, mert "egymásnak akarja fordítani a munkaadókat meg a munkavállalókat". "Azt értem, hogy önök most, hogy egy baloldali egységbe tömörültek a baloldali pártokkal, miről beszélnek, de a mi felfogásunk szerint nem osztályharcra, hanem megegyezésekre van szükség a gazdaságban" – mondta.

Arról is beszélt, válság idején vádaskodás helyett a legfontosabb az ország érdeke volna. Ám a Jobbik egyetlen percig sem azt nézte, mi Magyarország érdeke, fittyet hányt arra a közvélekedésre, hogy a válság idején összefogásra, nem pártpolitikára van szükség. Az elmúlt másfél hónapban a Jobbik csak egy dolgot bizonyított be: ha az ország bajban van, a Jobbikra nem lehet számítani – mondta a kormányfő.

Jakab Péter viszonválaszában úgy fogalmazott: a korlátlan hatalomhoz korlátlan felelősség is társul. "Az ön eddigi felelőssége: másfél hónap alatt 51 ezer munkanélküli" – mondta a miniszterelnöknek. Miközben magyarok tömegei mennek tönkre, a kormányfő veje, 2 milliárdból építhet jachtkikötőt, Mészáros Lőrinc pedig 20 milliárdból élményparkot. "Most nem a családdal kell szolidárisnak lenni, meg a haverokkal, hanem a nemzettel" – fogalmazott, "Mészáros-adó" bevezetését sürgetve azokra, akik "az elmúlt években kormányzati hátszéllel lettek piszok gazdagok". Szerinte ebből munkahelyek tömegeit lehetne megmenteni.

Orbán Viktor úgy reagált: Magyarországon a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyet "kilóra megvettek". "Tehát ha mégis úgy gondolják, hogy szeretnének közadakozni, akkor beszéljék meg a gazdáikkal, hogy mégis hogyan, miképpen" – mondta a Jobbik frakcióvezetőjének. Hozzátette: ha azonban ezt nem találnák elégségesnek, akkor az "újdonsült szövetségeseik vörösbáróival is válthatnának néhány szót". Úgy fogalmazott: a Jobbik régóta a baloldal szekerét tolja, valójában a Jobbik már nem is Jobbik, hanem "Ballik", és Jakab Péter vezetése alatt vált véglegesen baloldalivá.

MSZP: önellátásra, új gazdasági szerkezetre van szükség

Mesterházy Attila (MSZP) arról beszélt, szurkol, hogy a koronavírus-válságot kezelő kormányzati lépések sikeresek legyenek, ellenkező esetben ugyanis egyre többen halnak meg, és egyre több család megy tönkre. Mindenkinek azért kell szurkolnia, hogy a kormány sikeresen kezelje a válságot – mondta. A válságból kilábalás nemzetközi versenyében szerinte adott a lehetőség az ország, a magyar gazdaság újratervezésére, fontos ugyanis, hogy Magyarország versenyképesebben kerüljön ki a mostani krízisből. Önellátást és új gazdasági szerkezetet szorgalmazott.

A válságkezelésnek való szurkolásra Orbán Viktor úgy reagált: sajnálja, hogy Mesterházy Attila az ellenzéken belül a szűk kisebbséghez tartozik, és elnézést kért tőle, amiért előző felszólalásában egy kalap alá vette a Jobbikkal, mert "túllőtt a célon".

A miniszterelnök lehetőségnek, sőt kényszernek nevezte korábban evidensnek vett gazdasági összefüggések újragondolását, jelezve, a kormány készen áll egyeztetni az ellenzékkel a magyar gazdaságstratégia jövőjéről.

Mesterházy Attila viszonválaszában egy olyan "jövőbizottság" létrehozását javasolta, amely a tudományos, a politikai élet és az érdekképviseletek bevonásával próbálna konszenzusra jutni 20-30 éves távlatban.

Ha van ilyen javaslat, szívesen ad rá választ, és akkor "létrehozhatjuk ezt a valamit" – válaszolta a kormányfő.

DK: hogyan akarnak hatékony gazdasági csomagot készíteni, ha be se vallják az igazságot a munkanélküliekről?

Arató Gergely (DK) egyrészt visszautasította azt a sugalmazást, miszerint van, aki nem drukkol a sikeres válságkezelésnek. Másrészt viszont úgy látja, a kormány válságkezelése sokakat hagy az út szélén, nem menti a munkahelyeket, újabb ágazatokra terjed át az elbocsátási hullám, ráadásul éppen a kabinet stratégiai partnereinél. Hozzátette, a kormány még azt sem tudja megmondani, hány munkanélküli van. Hogyan akarnak hatékony gazdasági csomagot készíteni, ha be se vallják az igazságot? – kérdezte.

Orbán Viktor válaszában rámutatott: míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott az országban, addig a koronavírus-válság kitörése előtt 4,5 millió. Ezért nem érdemes munkahelyteremtési vitát folytatni a DK-val – jegyezte meg. Közölte továbbá: a kormány a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása alapján hoz döntéseket.

Arató Gergely szánalmasnak nevezte, hogy 10 év kormányzás után is az előző kabinetre mutogatnak vissza. Az állásukat elveszítőket az érdekli, miért nem kaphatnak direkt támogatást, magasabb összegű munkanélküli segélyt – mondta.

A miniszterelnök úgy reagált: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fognak létrehozni. Megjegyezte továbbá: Arató Gergely igennel szavazott a 13. havi bér és a 13. havi nyugdíj elvételére, a gyes 2 évre csökkentésére, a fizetős egészségügyre, az ingatlanadóra, a tandíjra, az áfaemelésre.

Forrás: Blikk

Kép: Orbán/Facebook

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Érdekelne, milyen "munkát adna" az állam! A kegyencek már minden jól fizető státuszt betöltöttek, akár értenek hozzá, akár nem! Elvégre kinek Orbán hivatalt ád, majd észt is ád hozzá!
A közmunkára méltóztatott gondolni nagy urunk??? Kell az olcsó munkaerő újgazdagék kastélyába, kikötőibe, szállodai udvarsöprésre, kapálásra???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
creativehun
@vacsi: Nincs egyetlen párt sem??? Na ne viccelj már! Bárki...mondom bárki alkalmasabb lenne ezeknél a korrupt mocskoknál. Ezeknek az a munka,hogy magánosítják az országot. A törvények amiket hoznak ezt az egyetlen egy célt szolgálják. KIrabolni,lefosztani az országot..lehetőleg a törvényesség látszatát megőrizva,hogy utólag ne lehessen elperelni. Ha a falusi iskolázatlan de becsületes Józsi bácsit tennébnjk meg miniszternek vagy miniszterelnöknek...azzal is többre mennénk. A szak kérdésekben úgy is szakembereknek kellene döntenie..ami idehaza szintén nem működik mert a politika átírja a szakmai kérdésekre adott kompetens válaszokat...Szóval...még egyszer mondom...ez a ...ki lenne alkalmasabb..ez egy süket fidesz mentegető duma..ha ebből indulunk ki..akkor nyugodtan hordják szét az eglész kibaszott országot...a szép lelkek meg majd asszisztálnak hozzá...mert...jááááj...hát ki lenne alkalmasabb...mint Ali baba és a 133 rabló..
vacsi
Én egy konkrét javaslatot várok...
vacsi
@creativehun: Bocs, az előző hozzászólásom Neked szólt, csak a címzés lemaradt.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Szerintem totális félreértés

beindult egy találgatás, de nagyon valószínű rossz úton járnak

Mottó:
Alku közben:
10ért elviszem!
Ez vicc volt?
Nem, ajánlat! =))

Nos a média szerint azt mondta volna, hogy „Aki a 3 hónapos munkanélküli segély után nem kap munkát a piacról, az majd kap az államtól ”, de az az igazság, hogy a bejátszásokban csak „nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól” –ot találtam! Ami nem egészen ugyanaz, sőt azt kell mondjam nagyon más.
A derék Népszava, valaha mégiscsak szakszervezetis lap volt, szakszervezeti potentátokat kérdezett meg arról, hogy szerintük „milyen állást kínál majd az állam a most elküldött dolgozóknak”!
Nos a dologgal nem csak az gond, ahogy az egyik potentát fogalmazott, hogy „Munkának azt a hasznos tevékenységet lehet tartani, amiből valamilyen hozzáadott érték keletkezik”. Már csak azért sem, mert így nagyon soakkat kizárnánk a munkából, még akkor is, ha a WC-s néni által adott WC-papírt hozzáadott értéknek tekintenénk. (Nem tudom magamban tartani azt a demagóg reklámot, ahol a takarítónőséget mint életcél megvalósulást nyomatják)
A lényeg az az ajánlaton van. Ami akkor is, ha – bár igazából nincs rá sok okunk – reménykedünk abban, hogy nem kell visszautasíthatatlannak tekinteniük az érintetteknek! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.