Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdenek a hazai orvosképzők. A H-UNCOVER szűrővizsgálat-sorozat segíthet abban, hogy az ország fertőzöttségét megállapíthassák, és ehhez igazítva tanácsokat adjanak a gazdaság újraindítására, valamint a kijárási korlátozások enyhítésére. A kutatásban a Semmelweis Egyetemen kívül részt vesz a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is. Összesen 489 településen zajlik majd a kutatás, amelyekbe Budapest kiválasztott kerületei is beleszámítanak – írta meg a 24.hu.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző

- jelentette be az SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

Merkely Béla, egy a témában tartott keddi videokonferencián azt közölte,

a vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Azt mondta, az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

A mintavétel kétféle módszerrel történik majd: a PCR tesztekhez orr- és garatmintát vesznek, és lesz vérvétel is, ami arra ad lehetőséget, hogy a későbbiekben vérsavóból kvantitatív méréseket végezzenek az antitestek és az immunitás kimutatására. A vizsgálatban résztvevők egy rövid kérdőívet is kapnak.

A vizsgálatokat a járvány alatt két alkalommal akarják megismételni, egy hónap eltéréssel, hogy nyomon tudják követni a fertőzést. A lakosság részvétele önkéntes és ingyenes, de nagyon fontos, hogy minél többen megjelenjenek, hiszen a szakértők így kapnak minél pontosabb képet a járványról.

Ismertetése szerint a tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt "meghívásos alapon", az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien "magánháztartásban" élők.

A szűrővizsgálatok május 1-jén indulnak

A Központi Statisztikai Hivatal összesen

17778 embert választott ki a kutatásra legalább 14 éves, magánháztartásban élő személyek közül, akiket telefonon, levélben vagy ügyfélkapun keresztül értesítenek.

A minta reprezentatív Magyarország lakosságára, ezért nagyon fontos, hogy mindenki adjon választ arra, szeretne-e részt venni a felmérésben. Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese kifejtette, hogy

csak a kiválasztott emberek tesztjeit fogják figyelembe venni, mivel bárki más adatai rontanák a reprezentativitást.

A 14 napot felölelő szűréssorozatban összesen mintegy ezer fő vesz részt, orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, valamint a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával valósulhat meg az átfogó vizsgálat.

Forrás: MTI, 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Ronald Wittek

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
hüjjék vattok bammeg, haggyátok abba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.