Egyenletesen nő a fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte:

a fertőzöttek jelentős száma szociális intézményekben van, és azokban a kórházakban, ahol a fertőzötteket kezelik.

Ezért a zárt közösségekre különösen oda kell figyelni – szögezte le.

Elmondta:

továbbra is a fővárosban és Pest megyében tarják számon a legtöbb fertőzöttet, a többi megyében jellemzően akkor nő a fertőzöttek száma, ha egy zárt közösségbe bekerül a vírus és terjedni kezd a betegség.

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy 2649 fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma 291; 976-an állnak kórházi kezelés alatt, közülük 49-en lélegeztetőgépre szorulnak. Hozzátette: 516-an már meggyógyultak.

Müller Cecília 80 levelet küldött azoknak, akik nagy valószínűséggel átestek a betegségen úgy, hogy súlyosabb tüneteik voltak, így elégséges ellenanyag termelődhetett a szervezetükben, és részt vehetnek a vérplazmaprogramban.

Tájékoztatása szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló gyorsteszt előállításáról számolt be.

Elmondta:

a még kísérleti fázisban lévő teszt azért fontos, mert az eddig használt gyorstesztek jelentős része a vírussal szembeni ellenanyagot mutatja ki, amely sokszor csak a fertőzést követő két hét után kezd termelődni a szervezetben.

Az új teszt megkönnyíti a járvány jellemzését, a lakosság átfertőzöttségének vizsgálatát.

Szólt arról, hogy Magyarországon is kezdődnek ilyen, úgynevezett átvészeltségi kutatások, amelyek a lakosság átfertőzöttségét mutatják. Ennek ismerete fontos a járvány esetleges második hulláma előtt.

Müller Cecília kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy

az orvosi maszkok egyszer használatosak, ezért nem ajánlja az utcai viselésüket, ott inkább a házi készítésű maszkok, illetve textilmaszkok viselése javasolt, amelyeket mosás, fertőtlenítés után újra fel lehet venni.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a szociális intézmények védelmére már a járvány korai szakaszában számos tilalmat vezetett be, például látogatási tilalmat, felvételi zárlatot, illetve kijárási tilalmat. Ezek az intézkedések a vírus be- és kivitelét akadályozták. Jelenleg azonban "már intézményen belül vagyunk", tehát az intézményekben kell nagyon szakszerű, folyamatos és rendszeres tevékenységgel megakadályozni a vírus terjedését. Teljes "infekciókontrollt kell folyamatosan végezni" – mondta, hozzátéve, a szociális intézmények kaptak egy eljárási rendet a teendőkről.

Müller Cecília kérdésre szólt arról is:

a koronavírussal fertőzött kismamák jellemzően nem fertőzik meg a magzatot, a világban mindössze egy ilyen esetet írtak le.

A gyermeket megszületése után védeni kell, de még a szoptatás is javasolt úgy, hogy az édesanya védőmaszkot visel, ugyanis nem az anyatejjel jut át a vírus a gyermekre, hanem cseppfertőzéssel.

Az apás szülésnek a szigorú szabályok betartásával nincs jogi akadálya, arról azonban mindig az adott kórház dönt, hogy adottak-e ennek feltételei, tudják-e biztosítani az apának a megfelelő, a környezet biztonságát garantáló védőfelszerelést – mondta.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
A kulcsszó:-a "nagy valószínűséggel".Mijazistennyilának hozatták a teszteket,ha tippelni kell az esetleges fertőzötteket?
Érti ezt valaki?Mármint Cecilen kívül
Cicamama55
Mai adatok szerint 516 gyógyult van. Valószínűleg.- Vagy mégsem?
vitriol
cilikének nem kéne most találgatásokba bocsátkozni, ha nem mantrázta volna hosszú ideig azt, hogy nincs szűkség tesztelésre!! Ha már magától nem volt elég tudása ahhoz, hogy mi lenne a helyes eljárás, akkor elég lett volna lemásolni más országok működését, vagy elfogadni a WHO ajánlását: "tesztelni. tesztelni, tesztelni!"
A kormánytagok abban a tévedésben élnek, hogy a világon ők tudnak mindent a legjobban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.