A járvány hatásairól írt egy hosszabb Facebook-bejegyzést Hont András publicista. A bejegyzésben a World Food Programme vezetőjét is idézi, aki szerint a koronavírus miatt a világ "bibliai méretű" éhínséggel szembesül. Az újságíró emlékeztet a New York Times témában írt cikkének címére is: "A koronavírus helyett az éhség fog megölni minket”.

A volt fideszes önkormányzati képviselő közösségi oldalán azt üzente azoknak, akik nem hajlandóak kilépni "saját gondolati karanténjukból", hogy 

amennyiben az az állítás, hogy a lockdown – emberéletekben, illetve élettartamokban is kifejezhető – kára nagyobb lesz, mint amit a koronavírus okoz, vagy okozhat, akkor ne kezdjen bele abba, hogy el akarom tenni láb alól az időseket.

Az újságíró hozzátette: "És amennyiben az az állítás, hogy ez a kár elsősorban a harmadik világban jelentkezik, és az vissza fog hatni ránk, akkor ne intézze el annyival, hogy a magyar kormánynak akkor majd kell tennie valamit. Amúgy nem csupán a magyarnak, de a kormányok többségének lesz dolga, nemcsak a globális krízissel (értsd: humanitárius katasztrófák sora), hanem a helyi válságok kezelésével is. (Ez a „lesz dolga” pedig azt is jelenti, hogy nekünk is, mert fizetni mi fogjuk.)"

A közíró ezután hazai és nemzetközi példákat hoz fel. Azt írja a Direkt36 korábbi összeállítására hivatkozva, hogy

a magyarországi szegénysorokon az éhezés már mindennapos, és hogy hiába ugrott meg az adományozás, a segítségkérők száma még nagyobb mértékben nőtt, de tetéződni fognak a gondok, amikor az áprilisra kirúgott kétkezi munkásoknak először nem jön fizetése májusban.

Hozzáteszi, hogy a New York Times cikke szerint az idén 130 millió embert szenvedett akut éhezéstől, és a világjárvány idején további 130 millió,

év végére összesen 265 millió ember sodródik az éhínségbe.

A World Food Programme vezetője szerint pedig a világ "bibliai méretű" éhínséggel szembesül a koronavírus-járvány miatt – emeli ki. Több mint „három tucat” országban tapasztalható széles körű éhínség, és tízre tehető azon országok száma, ahol az éhezők száma meghaladta az egymilliót – írja Hont a posztban. Hont ezután konkrét országokat is felsorol. Azt írja,

Indiában igyekeztek megszervezni az ételosztást, amelyből viszont kimaradtak az ingázók, akik a falujukban lennének jogosultak a fejadagra. Így vagy éheznek a városban, vagy a függetlenség elnyerése óta a legnagyobb népvándorlás keretében elindultak haza.

Bangladesben pedig a világ ruhaipari láncolatának legalján lévők tiltakoznak ki nem fizetett béreik miatt, „inkább félünk az éhezéstől, mint a COVID-tól” fölkiáltással. Az ország exportjának több mint 80 százalékát ez az ágazat tette ki mindaddig, amíg a megrendelők – például a H&M, a Walmart és a Tesco – a világjárvány miatt visszavonták megrendeléseiket – teszi hozzá.

Hont szerint

az ezzel való szembesülés nem bal- vagy jobboldal kérdése.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy szerinte

 abban egyetértünk, hogy a termelés leállításánál és az élet élésének megszüntetésénél nagyobb őrültség nincs.

Szerinte ezért "gondolkodni kellett volna, és nem lehurrogni azokat, akik az elején megkérdezték, hogy tulajdonképpen most mit csinálunk".

A morális felsőbbségbe csomagolt agresszíven tolt pánik nem felelős álláspont, hanem ostobaság, és gyilkosság

- zárja bejegyzését.

A teljes posztot ITT olvashatja el.

Forrás: Facebook/Hont András

Címlapkép: MTI/AP/Suzauddin Rubel

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsopiale
@1magyar: Csak éppen eutanázia, ahol van is, ott is nagyon helyesen csak és csakis úgy lehetséges (legalábbis civilizált országban), hogy legelőbb MAGA A BETEG DÖNTHET CSAKIS!!! Tehát kérheti a szenvedés, az értelmetlen kínlódó élete megszüntetését... sok esetben a kezébe adják a nyitó szelepet is, tehát ő maga is hajtja végre, ha mozogni tud még ennyire... Aki magatehetetlen, nem tud magáról, annak az életéről a szerettei, preferens hozzátartozói ill, X feltételek után bizottság és bíróság dönthet, adott esetben (tehát se kutyája se macskája és mondjuk 10 éve fekszik agyhalálban és 80 éves... az orvosok megmondják többszörösen megerősítve, hogy biztos hogy nem gyógyulhat meg soha).
De ha a szerettek, akik ilyenkor ugyebár az első lépcső, tiltakozik(nak) és elzárkózik(nak), ami alapjog, onnan kezdve életben KELL tartani... Hisz ez az emberi élethez, mindenek előtt való jog, az emberi élet tisztelete és védelme alapvető egyetemes emberi joga... és valóban, remény mindig van... talán most kómában van, de talán holnap magához tér, talán holnapután felkel... Ezt senki nem tudja megjósolni... hiába mondja az orvos hogy reménytelen, az nem bírálja, nem bírálhatja felül a szerettek reményét... emiatt a remény miatt, a szeretet elvén dönt sok hozzátartozó a NEM mellett és meg is tudom érteni... A legjobb megoldás amúgy, ami néhány országban van, hogy X kor után illetve X állapotban, nyilatkoztatják az illetőt, hogy most döntse el, ha ilyen állapotba kerül életben tartsák -e vagy sem... akkor nincs vita, nincs ez a herce-hurca, előveszik a nyilatkozatot (ami sok esetben egy kártya a személyi mellett, amin arról is nyilatkozik, hogy donornak ajánlja-e ill kutatásra a testét vagy sem)
tudode
Remélhetőleg nem kellene ilyen pesszimistán, hiszen a leállt kütyüket újra kell indíttatni, és nem a szavakkal játszani, mint pl. őfélesége KATONÁSDIT JÁTSZIK, akinek még ólomkatonája sem lehetett a fatornyos faluja lakójaként, hogy
.
---- Orbán Viktor: Kétfrontos háborúban vagyunk
.
www.magyarhirlap.hu/belfold/20200313-orban-viktor-ketfrontos-haboruban-vagyunk
.
Ez a generáció legtöbbje tegye össze mind a két kezét naponta, hogy nem kellett igazi világégést átélnie, amikor nem volt se villany, se víz, nem voltak nyitva a boltok, és valójában újra kellett kezdeni az életet szinte minden szinten
.
----- Ilyen volt Budapest a bombázások után, és ilyen most
.
www.origo.hu/foto/20140404-budapest-a-masodik-vilaghaboru-utan-es-most-elotte-utana-interaktiv-kepeken.html
.
Aki túlélte pl. a II. világháborút, ment tovább az élet, születtek a gyerekek, és NAGY BAJBAN VAN AZ IGAZI ÖSSZEFOGÁS! Olyan egyszerűen, hogy nekem van ez, neked van az, barteleztek!
.
Akik túlélték a II. vh-t megtanultak úgy élni mint egy polgár, és mint egy koldus. Ez lehet a hosszélet titka!
.

.
vacsi
@tudode: Azért az már kiderült, hogy a katonákra szükség van: egyre több helyről hallani, hogy eltűntek a védőfelszerelések. Na, vajon hova? Szerintem - persze, lehet, hogy tévedek - a magánklinikákra, meg hasonló helyekre.
Amit a háborúról írtál, azzal egyetértek. Nagyszüleim sokat meséltek róla, és ma - az önkéntes karanténban - nagy hasznát veszem a nagymamám "háborús szakácskönyvének" - mert ilyen is volt! Még gesztenyetorta is van benne - persze, babból. Mondjuk, ezt ma luxus lenne sütni.
tudode
@vacsi: .
Én átéltem, és ezzel együtt túl szeretném élni a járványt is, mert az életnél nincs klasszabb móka, az összes nyügével, örömével, bajával!
.
Annyi pótkávét, meg rántott levest reggeliztünk, és a főétel, ha sikerült szerezni a kukoricaprósza, és egyéb elkészítési módja! Nagy élmény volt az első friss kenyér, amelynek az illata még mindig emlékeztet!
vacsi
@tudode: Kívánom, hogy ezt is túléld, lehetőleg még sok-sok örömmel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.