Legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősek otthonában.

Nem volt megfelelő orvosi jelenlét a Pesti úti idősek otthonában a fertőzések kialakulása szempontjából kritikus időszakban – írja a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely főpolgármester korábbi állításaival ellentétben március és április során számos napon nem volt jelen orvos, aki személyesen vizsgálhatta volna a lakókat az intézményben, ahol háromszáz megbetegedés történt, amelyek közül 33 esetben életét vesztette az intézmény idős lakója.

Nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

A lap ismerteti, hogy

a vonatkozó jogszabályok értelmében egy a Pesti úti idősek otthonához hasonló számú bentlakóval működő intézményben főállású orvosnak kell az ellátást biztosítania,

a fővárosi fenntartású otthonban március 12. után ténylegesen már nem volt jelen ilyen szakember, sőt március 20-án hivatalosan is megszűnt a korábbi intézményi orvos jogviszonya. Innentől kezdve egy hónapon keresztül az idősek otthona nem biztosította heti negyven órában szerződött orvossal az ellátást.

Cikk- és címlapkép: MTI/Mohai Balázs

(magyarnemzet.hu)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
A kórházból tesztelés nélkül visszaküldött beteg akkor is szétszórta volna a vírust, ha az otthonban 10 orvos lett volna egyszerre jelen, mivel semmilyen eszköz nem állt rendelkezésére a vírusfertőzés megállapításához.
A járvány elleni védekezés az állam feladata, de még mindig Karácsonnyal foglalkoznak, a munka nélkül maradt emberek meg sorsukra vannak hagyva. Egyébként arról is kéne beszélni, hogy 700 háziorvos hiányzik a rendszerből. Ezt nem lehet Karácsony nyakába varrni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
A kórházból tesztelés nélkül visszaküldött beteg akkor is szétszórta volna a vírust, ha az otthonban 10 orvos lett volna egyszerre jelen, mivel semmilyen eszköz nem állt rendelkezésére a vírusfertőzés megállapításához.
A járvány elleni védekezés az állam feladata, de még mindig Karácsonnyal foglalkoznak, a munka nélkül maradt emberek meg sorsukra vannak hagyva. Egyébként arról is kéne beszélni, hogy 700 háziorvos hiányzik a rendszerből. Ezt nem lehet Karácsony nyakába varrni.
bencemacska
@Horizont: ma, 12:05
Nem vagy egyedül!
Ez a ….MN nevű szennyirat már olyan erőlködve nyomja a témát, hogy lassan annak fogok hinni, hogy mesterségesen "távolították el" az orvost!
Vajon ki rendelkezik ilyen "pontos" adatokkal?

Ha én valahol ki öntök egy pohár merkaptánt, nyugodtan hirdethetem, hogy ott büdös van.
Csizmás Kond
@Horizont: Nekem az a meghökkentő, hogy a nagyon nagy elhalálozási arányszám mellett az állam kell kutakodjon a hozzátartozók helyett egy ilyen ügyben...mert bárhogy veszük akár virusjárványvolt akár nem azért ami sok az sok...és azért kell legyen felelős, mégha halálán lévő emberekről van szó akkor is.
simmering73
Nem bírnak leszakadni erről a témáról. Legjobb védekezés a támadás?
Csizmás Kond
@Horizont: ...senkinek nem kell rinyáljon...hanem deritsék ki mit mulasztottak...
...és ismételten említem hiányolom a hozzátartozók hallgatását...szerintem sokan még örvendtek is...
Csizmás Kond
@Horizont: Nem azt mondtam hogy gondot okoz a hozzátartozónak, hanem hogy a hozzátartozó nem törődik.
Ami meg a felelősségrevonást jelenti...legelőször is csak olyan embernek negedném meg hogy mikrofont fogjon a kezébe akiarra megfelelő képesítéssel bizonyított erkölcsel és becsületes tudósítással képes előállni. Továbbá minden olyan leszólítót kérdezősködőt stb akinek nincs felhatalmazása joga megállítani embereket bárhol és hülyekérdéseket feltenni azokat szigorúan büntetném. Aki ilyen-olyan hírek után közözl tényeket szintén bűntetném...és lassan de biztosan eljutnánk oda hogy az ember elkezdene lapot venni, olvasni éás hinni azt amit elolvas.
...és akkor nem kéne senkinek percenkéntt vagy naponta többször ugyanarra kérdésre csak kicsavarva , beugratósdit játszadozva feleljen...nem lenne az hogy ez azt mondta az meg amazt...
Ami karácsonyt illeti és nem csak őt hanem mindenkit aki től elvárja minden balfasz hogy válaszoljon neki azt a hibát követik el, hogy saját maga próbál olyan kérdésekre válaszolni amire volna megfelelőbb ember...ha rájuk bíznák az ilyen feleleteket akkor nem kéne habogjanak...pl Katácsony is elmondhatta volna hogy az otthon ügyében van vizsgálóbízottság és kérdezzék őket, mert végül is csak az ők megállapításuk fog számítani.
legott
És? Akkor nem lett volna ennyi fertőzött? Vagy inkább még több lett volna, ha több orvos lett volna!
Ez nem bizonyít semmit, főleg Karácsony alkalmatlanságát, nem! Hiába erőlködtök, ezt bukni fogátok!

Persze mi tudjuk, hogy ti tudjátok, hogy hülyeséget beszéltek, de a szektatagoknak kell a műsor, hogy egyben maradjon a tábor.
Ha csak 300 ezerrel kevesebben lesznek 2022-ben, már meg is bukott a Fidesz.
cikicakk55
Nem ismerem ezt a Pesti úti Szociális otthont,de erre Csongrád megyében a Szociális otthonokban nincs is állandó orvos. Egy héten egyszer ki jött(jön) egy belgyógyász,gondolom a körzetorvos és egy héten egyszer egy pszichiáter. Mi nővérek( és a mostaniak is) összeírtuk a problémákat,kinek mivel van baja és mikor jött az orvos a problémásakat megvizsgálta. Amennyiben valaki rosszul lett az otthonba,vagy elesett és sebészi ellátásra lett szüksége,akkor mi hívtunk mentőt és bevitték a nénit vagy a bácsit a megfelelő osztályra. Lehet persze,hogy ott sokkal magasabb a benn lakók száma,így szükség lenne állandó orvosra,de itt 250 idősre nincs orvos,csak a szaknővérek,vagy szakápolók.
cikicakk55
@Csizmás Kond: Ne hogy azt hidd,hogy ma is úgy van,mint 30 éve volt,hogy az idős ember nyugdíjából fizetik az ellátást,a maradékot meg vissza adják neki. Mára már nagyon kevés hozzátartozó teheti meg,hogy Szociális otthonba adja a hozzátartozóját. Ugyan is itt ( Csongrád megyében) a legolcsóbb szociális otthoni hely havi ára 120.000 ft körül van. Már pedig ennyi nyugdíja igen csak kevés embernek van,főleg olyanoknak,akik tényleg rá vannak szorulva a 24 órás ápolói felügyeletre. A gyerekeknek és a hozzátartozóknak elég mélyen zsbbe kell nyúlni,hogy kiegészítség a beteg ellátásának az összegét. Gondolom Budapesten ez az ár még magasabb. Azt már megtanultam és megfigyeltem,hogy Budapesten sokkal drágábbak az albérletek,drágábbak az orvosi ellátások(magán orvora gondoltam),viszont magasabbak a fizetések,főleg az egészségügyben.Persze ott sem elég ahhoz képest amennyit dolgozniuk kell,de nem havi 190.000 nettót visznek haza úgy,hogy tele vanna 12 órás műszakokkal.Ugyan így a cégeknél is magasabbak a fizetések. Tehát van ami jobb Budapesten,van ami nem. Én biztos,hogy nem szeretnék ott élni.
Csizmás Kond
@cikicakk55: ...az a gyerek aki eldobja a szüleit az is eldobnivaló...és el is fogják dobni mert ez az öröklési folyamat is olyan mint a liszteszsák ahányszor továbbteszik annyiszor hulik ki belőle de csak a finomja...
...persze most jön az jogy nincs lehetőség...van csak ahhoz eleve úgy kell hozzállni. Ismerek olyant akinek a nyégy gyereke négy különböző országban van, elvált a férjétől aki egy másik helyen él...és sír hogy mennyit dolgozott hány gyereket nevelt fel és most senkije nincs, holott épp ők voltak akik csak azt hangoztatták, hogy bolond aki itthon marad stb...
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 12:21
Én csak azt szeretném tudni, hogyan fogják az amerikai, angol, belga, francia, stb idős otthonok lakóinak megbetegedését és halálát is Karácsony nyakába varrni.
Mert a világ-statisztikát nézegetve én azt láttam, hogy náluk is az ilyen otthonokban indult és terjedt a fertőzés nagy mértékben!
Egyébként a Pesti úti otthon nem egységes "elfekvő", hanem több épületből álló intézmény, különböző fokozatokkal, és térítési díjakkal. Mindenesetre én a közepes szintet nem tudtam volna vállalni a térítési díj miatt! És több éves várakozás van!
Van olyan részleg, ahol állandó ápolásra szoruló, 24 órás felügyeletet igénylő demens betegek vannak. Hogyan képzeli el ezt valaki orvos nélkül? Hogy az orvos nem lehet ott 24 órát, tudok olyan időpontot találni, amikor éppen elaludt, elhiszem! Ez az állami kórházban nem fordulhat elő? A jelenlegi létszámhiány mellett egyre gyakoribb lehet.
Csizmás Kond
@bencemacska: ...szerintem nem tudták kellően kezelni sehol ezt az egész akármit.
...sőt tévedni is szabad, viszont annak köbetkezményeit vállalni kell.
Málna
Akkor Karácsony hazudott? Ne már...Nagy csalódás ez nekem.:-)
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 14:23
Még a Magyar Nemzet című förmedvénynek is!
Ahol sok beteg, magatehetetlen ember van összezárva a gyógyulás minden reménye nélkül, arat a járvány. Ezt minden épeszű ember tudja és nem csámcsog nagy szülei korú emberek halálán.
A családok legtöbbször azért vállalják a nagy megterhelést jelentő díjak megfizetését, mert azt hiszik, hogy ott jobb helyen van a hozzátartozójuk.
Csizmás Kond
@bencemacska: "Ahol sok beteg, magatehetetlen ember van összezárva a gyógyulás minden reménye nélkül, arat a járvány"
Ez úgy butaság ahogy van, ugyanis a karanténban ahol a betegek össze vannak zárva ott leginkább meggyógyulnak.
Az utolsó mondatodat sem tartom helyesnek...ahogy a gyermekét magamellett tartja mert azt hiszi hogy ott van a legjobb kezekben úgy a szülei is ott volnának a legjobb helyt. Az hogy ma divat lett az otthonbadugás az anyugati selejt felfogás majmolása...ahogy lassan átveszübk szvakat értelmeket úgy szokásokat is és lassan nem csak magyarul felejtünk el hanem embernek lenni is.
bencemacska
@Csizmás Kond: Ha lenne önkritikád, vagy lettél volna hasonló helyzetben értenéd, amit írtam.
Ha valakinek dolgozni kell, hogyan tud a beteg szülő, nagy szülő mellett lenni a nap 24 órájában? Még 2 segítséggel sem megy.
Nem kívánom, hogy próbáld megy, nem vagyok ennyire gonosz.
Csizmás Kond
@bencemacska: ...szerintem te maximalista vagy...vannak esetek amikor tényleg orvos vagy ápoló kell de az elenyésző amelett akik csak azért vannak ott mert az volt a legegyszerűbb megoldás.
relatív
Jellemző a mai média működésére, hogy a hazugság, rágalom minden értelem, tény ellenére vezető helyet kapott még az egyébként semleges formációkban IS, ... mint például e környezet.

Egy magára legkevesebbet IS adó felület ezt nem engedhetné meg magának bármily ellenérték esetében sem !
bencemacska
@Csizmás Kond: Nem mondok többet:
Egy emelt szintű nyugdíjas ház mellett lakom. Közel 40 éve. Nem tudnám megfizetni. Van ápoló nő is, aki ellenőrzi, hogy bevetted-e a gyógyszered, megetted-e az ebéded, stb. Ha megbetegszel, bevisznek a kórházba, de nem fogadnak vissza, ha nem vagy önellátó. ( Hogy a befizetett több millióddal mi lesz? - nem tudom.)
Egy ismerősöm nagynénje most egy kórház elfekvőjében várta, hogy egy a Pesti útihoz hasonló minőségű intézményt találjanak neki.
De tőlem nem messze található egy szintén magas szintű egyházi fenntartású intézmény, ahol a Pesti útinál korábban megjelent a vírus, mert ők teszteltek már akkor, amikor itt még a hivatalos szervek köröhögték azokat akik járványról beszéltek!
namihami
Magyar Nemzet---tudjuk mi volt és látjuk, hogy mivé lett.
Egy patinás név, amelyik a régi dicsőségéből él, amit rohamosan fideszesít. És mögötte a többi ""kesma-csillag"", amik rohamosan igyekezik utolérni a leszálló ágban.
Borsodi
Úgy látszik most erre kell a figyelmet összpontosítani,hogy a fontosabb dolgokra ne is figyeljünk.
www.youtube.com/watch?v=0Jy7AteteEk
moareka
A Magyar Nemzet és a mi pénzünkön beültetett hajú Hollik Pista görcsöl ezen a témán a legjobban bár az M Akárhány, meg aTV2 is feladatul kapta, hogy segítsenek kinyírni Karácsony Gergelyt. De nagyon odafigyelnek most a szoc. otthonokra...eddig azt sem tudták, hogy léteznek! Sajnálom, hogy nem olvassák a hozzászólásomat ezek a károgók, persze bizonyára ők is tudják, csak sunnyognak, meg huhognak mert Karácsonyt tönkre kell tenni. Arról van szó, hogy ha minden ágy mellett ott állt volna egy orvos, tehát összesen 500 orvos jelenlétében is megjelent volna az a fránya vírus, mert ki-be hordoták a kórházból a betegeket nem egyet,...sokat, aztán igy besurrant a vírus. Csak hát ki kell készíteni Karácsony Gergelyt... Üzenem, nem tudják!!!
ómió
Ennek ellenkezőjét "igazolandó" Gál J. efftárs nem adott még ki "hivatalos dokumentumot"?
cikicakk55
@Csizmás Kond: tegnap 14:03
Tudod van az a helyzet,mikor már az idős ember olyan komoly ápolásra szorul,amit otthon a család nem tud megadni. Ha jól tudom most az ápolási díj,havi 54.000 ft körül van. Ennyit kapna az a családtag aki vállalná,hogy az idős szülőt,vagy rokont 24 órában ápolja. Sajnos elég gyakran el jut az idős ember egy olyan állapotba,mikor a szeretet már kevés ahhoz,hogy az élete biztonságban legyen. A nővérek és ápolók nem véletlenül járnak 3 évig főiskolába. Meg kell tanulni,hogy kell megfogni egy beteget,hogy kell megfürdetni,hogy kell tisztába tenni,hogy nem kap sérvet maga a segítő,ha a beteget egyedül kell kiültetnie. Mindennek van egy olyan oldala,amit nem elég megpróbálni,meg kell tanulni. Na lyenkor van az,hogy nincs más megoldás,a szülőket,vagy a rokont a saját biztonsága érdekében el kell valahová helyezni.Ez nem hálátlanság a gyermek (ek) részéről,sőt inkább a gondoskodás,főleg mióta úgy felmentek a szociális otthonban az ápolási díjak,hogy a nyugdíjból már nem telik rá. Én nem ítélem el azokat az embereket,akik a súlyos beteg,24 órás ápolásra szoruló szülőjét megpróbálja biztonságba tudni
Csizmás Kond
@cikicakk55: ...az idősotthon nem csak magatehetetlen emberekről szól.
Gyütt Mönt
@durbincs: néha használhatnád a google fordítót is, hogy megértsük amiket idehánytál. Pl. "picsogják a frankot", a svájci frankra gondoltál, vagy az egykori francia frankra?
Gyütt Mönt
@durbincs: látom, tartod a színvonalat, sőt még fokozni is tudod. Egyre hülyébb leszel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.