Az "igazi köztársaság" hiányáról beszélt a parlament MSZP-s alelnöke szombaton Budapesten, Göncz Árpád volt köztársasági elnök szobránál abból az alkalomból, hogy 30 éve alakult meg a rendszerváltás utáni első Országgyűlés.

Hiller: Magyarországon ma nincs igazi köztársaság
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarországon ma nincs igazi köztársaság, de "soha nem fogunk letenni arról, hogy egy új, szabad magyar köztársaságot kiáltsunk ki"

- mondta Hiller István.

Felidézte, hogy 30 éve ezen napon választotta meg az új Országgyűlés Göncz Árpádot házelnöknek és egyúttal ideiglenes államfőnek, majd augusztus 3-án köztársasági elnöknek. Göncz Árpád két cikluson, tíz éven át töltötte be hivatalát, és nemcsak a köztársaság, de "az emberek, mindannyiunk elnöke volt" – fűzte hozzá.

Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő a megemlékezésen elmondta: az ellenzék azért nem vett részt a parlament szombati ünnepi ülésén, mert szerintük a kormányoldal autoriter rendszert hozott létre, tagadja a demokratikus párbeszédet és a politikai váltógazdaságot.

Történelemhamisító az a politikai nyilatkozat, amelyet a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról fogadtak el az ellenzéki frakciók távollétében a "csonka" parlament ünnepi ülésén

- vélekedett.

Az ellenzéki politikus szerint meg kell érteni, hogy nagyon sokan csalódtak a rendszerváltásban, de "nem szabad feladni": minden nemzetnek, társadalomnak újra és újra meg kell harcolnia a demokráciáért, a jogállamért, a sajtószabadságért, a jólétért, a munkavállalók jogaiért; vannak generációk, amelyeknek többször is.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Joker
Ja ja , és a parlementi jegyző úr nem tud olvasni ,ez derült ki . Mit keresnek ezek vajon ott ? :-((((((((((((((((((
Odaküldök egy elem inegyedikest jobban felolvassa azt !!!
Csizmás Kond
Nincs igazi köztársaság...miből tudja hogy mi az igazi amikor ők sem tudták megvalósítani ?
RonaGyuri
nem igazi? semmilyen! már a nevéből is törölték! =))
tudode
Azért nem ártana a látszatra adni, egy parlamenti delegációban részt venni, és az után azt nyilatkozni, hogy mi van ma,ami volt, és narancsköddé vált:
.
varosikurir.hu/parlamenti-delegacio-olaszorszagban/
.
???
fideszes gyökér
@Csizmás Kond: azért orbánviktornak csak sikerült kimaxolnia a geciséget.
kakambuki
@RonaGyuri: Az ország neve Magyarország. Államformája pedig, az alkotmányban foglaltak szerint köztársaság, ma is. Te ezt nem tudod? Arról sem hallottál hogy sok más helyen ugyancsak az illető ország nevét használják a napi kapcsolatokban, úgy mint Németország, Ausztria, vagy Spanyolország, az állam forma megjelölése, vagyis pl szövetségi köztársaság vagy királyság, nélkül? Kár!
legott
Hiller annak a korrupt rendszernek volt a része, amit Gyurcsány kritizált az őszödi beszédben, de nem bírt ellene tenni semmit.
Sose felejtsd: Bajnai (a szakember, és nem hülye politikus) egy év alatt rendbe tette azt, amit előtte az MSZP 6,5 évig elcseszett, amit Gyurcsány sem tudott helyrehozni, hiába mondott ki nagy igazságokat.

Az igazság kimondása nem tesz SENKIT igazságossá!

Gyurcsány Ferenc, húzz már el a picsába a közéletből !!!
A kurva anyád, te is csak egy csóró paraszt gyerek voltál - maradtál agyilag, mint Orbán!

A két paraszt csatározása miatt szenved egy egész ország...
Ez őrület !!!
RonaGyuri
@kakambuki: Buta bunkó vagy! avagy ócska fityesz-bírka, ami ugyanaz

Bundesrepublik Deutschland,
Republik Österreich
Reino de España

Ja és egyébként pont azóta, hogy az ország hivatalos nevéből szükségét látták törölni a köztársaságot az alkotmányt is elvették! =))
kereső
@legott: Egy 19 századi legenda szerint, az igazság és a hazugság egy nap találkozik.
A hazugság az igazat mondja: "csodálatos nap ez a mai nap"! Az igazság gyanakodva néz az égre, de a nap valóban igazán gyönyörű volt. Sok időt töltenek együtt, majd végül egy kút mellé érnek. A hazugság ismét az igazat mondja: "a víz nagyon csodálatos, menjünk együtt fürödni!" az igazság, ismét gyanakodva vizsgálja a vizet, de rájön hogy valóban nagyon csodálatos.
Levetkőznek és elkezdenek fürdeni. Hirtelen a hazugság kijön a vízből, felveszi az igazság ruháit, és elmenekül. A dühös igazság utána fut, hogy megtalálja a ruháit és hazugságot.
A világ amikor meztelenül látja az igazságot, megvetéssel és dühvel tekint rá.
A szegény igazság ezután visszatér a kútba, és örökre eltűnik hogy ott rejtőzzön szégyeneben.
Azóta a hazugság a világ körül vándorol az igazság ruhájában, kielégítve társadalom igényeit, mert a világ nem kíván találkozni a meztelen igazsággal.
kakambuki
@RonaGyuri: Ne maszatolj ha lehet! A válaszomban az államformát is említettem, más országok esetében is. A (köz)napi használatra utaltam. Aki pedig ennél pontosabb meghatározásra vágyik nyugodtan tájékozódhat olvashat többet az illető ország államformájáról. Szerintem a náció lényegesebb kifejezőbb egy országot illetően és állandóbb is mint egy akármilyen politikai szerveződés. Ja és amikor az ország nevéről döntöttek legutóbb akkor véletlenül sem mondták azt hogy nem vagyunk, vagy nem leszünk köztársaság. Az vagyunk ma is!
RonaGyuri
@kakambuki: buta duma: iderondítottál egy baromságot! =))
kakambuki
Elhiszem Pityu, teljességgel elhiszem. Az csak akkor volt amikor ti regnáltatok. Csak azon tűnődöm hogy ha akkor annyira igazi volt az egész akkor mi a búbánatos telefaxnak buktatok meg? Aztán még azon is merengek hogy ha annyira vágytok a hatalom után akkor miért nem takarítotok magatok körül? Így nem fog menni barátom, nemcsak legközelebb, később sem!
Jozefina
Igaza van Hillernek és az ellenzéknek!!! Mo-on nincs köztársaság, de van köztársasági elnök!!! Bár nem tudni minek, csak egy dísz pinty!!! Valóban kellene egy újabb rendszerváltás és visszaállítani az alkotmányt, a köztársaságot és a demokráciába vetett bizalmat!!!
ómió
Bizony! Az még a "népi" időkben lehetett! Egy-egy sortűzzel "fűszerezve"!
kakambuki
@ómió: Na de ez volt, ezt tették jóval később is nem? Az utca emberével az utcán még pedig a legnagyobb demokrácia közepette. Nem éppen a demokrácia dísze volt az egész, nem is nagyon dicsekednek vele, manapság sem.
kakambuki
@RonaGyuri: Őszintén szólva most mit válaszoljak neked buta bunkó?? Már csak azért is mert én sosem minősítettelek így. Ennyi idős korodra csak ennyire telik tőled??? Ugyan má'!
kokopelli
@RonaGyuri: ..a legjobb példa a keleti németek Deutsche Demokratische Republik, amíg a nyugati rész,
csak Bundes Republik Deutschland volt! A komcsiknak ill. a szociknak ki kellett "táblázniuk" a demokratikus
nevet! (;-()
RonaGyuri
@kakambuki: szaros buta bunkó még hazudsz is iderondítottál egy ócska cikizéssel ráadásul marhaságot, s még van bőr retkes fityeszes pofádon neked megsértődni! =))
kakambuki
Barom! Jaj bocs. M.ha barom. Így már stimmel. Tényleg nagyon sajnálom hogy ezt kellett mondanom, na de az előzmények után mi volt várható szerinted???
RonaGyuri
@kakambuki: na igazán bura fityesznyik vagy, még csak nem is érted mekkora marhaságokat rondítasz ide! =))
ómió
@kakambuki: A vértől csöpögő valójukkal ezek sosem dicsekszenek. Csak az ordas hazugságaikat tolják!
Designer
Magyarországon NÉPköztársaság van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.