Példa nélküli hazai összefogással indult, és az egész EU-ban gyűjthettek aláírásokat a nemzetiségi támogatásokért, de május 7-ig még aláírhatunk.

Egymillió aláírás nem kevés. és még most is lehet aláírni, akár online is, de már csak pár napig, május 7-ig. Hivatalosan a nem könnyen megjegyezhető Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért kezdeményezésről van szó, amely a nemzetállamokkal szemben adna jogosultságokat az EU-nak, hogy állítsa meg a régiók lemaradását, és így az unió kulturális sokszínűségének megőrzése érdekében biztosítsa számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét az EU-s alapokhoz. Vagyis, hogy ne az EU tagállamának kormánya kapjon támogatásokat a más nemzetiségek által lakott régiókban, hanem magukhoz a régió nemzetiségi képviselőihez jusson el a támogatás, vagyis ők rendelkezzenek a pénzükkel. Nem véletlen, hogy itthon a népnyelvben a székely autonómia aláírásgyűjtés lett a neve a programnak, hiszen saját forrásokat kaphatnának a nemzeti kisebbségek.

A Székely Nemzeti Tanács EU-s aláírásgyűjtését félbevágta a járvány

Illusztráció: Pixabay.com

Ez egy sor ismert európai nemzetiségnek jelentene nagy lépést, például a katalánoknak, a baszkoknak, a dániai német kisebbségnek, és a székelyeknek Romániában. Ráadásul éppen a nemzetállamok jogait nyirbálná meg az EU ezzel, ami nem éppen jobboldali program manapság. Nem véletlen, hogy az összes parlamenti párt, sőt a parlamenten kívüli Momentum is támogatta a kezdeményezést, a DK kivételével, de ők sem szavaztak ellene, csak nem voltak jelen a szavazáskor. Pont a nemzetállamok jogai miatt nem akarták befogadni eleinte a beadványt, a Székely Nemzeti Tanács évekig pereskedett ezért az EU-val, de végül nyertek, és elindíthatták az aláírásgyűjtést, egymillió aláírásnak kellene összegyűlnie. Ez sok, de egész Európában gyűjthető, így a baszkoktól a katalánokig elvileg bárhol kifuthatna.

A probléma az volt, enyhén szólva döcögősen indult a kampány, a végére viszont megjött a koronavírus járvány, ami három fontos kérdésben is hazavágta az aláírásgyűjtést. Egyrészt nagyon nehéz volt kampányolni a járvány alatt, másrészt az utcai gyűjtést is gyakorlatilag megállította. Harmadrészt a különböző országokban és régiókban gyűjtött szavazólapok is igen nehezen jutnak el a központba, ami miatt csak becsült adatokat tudnak az aláírások számáról. Az online aláírások száma itt is látható.

Hogy mi lesz a kampánnyal, az még kérdés. Meg lehet majd hosszabbítani a járványra hivatkozva vagy bukják a kezdeményezést, nem tudhatjuk.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Xar ügy... Plusz még én is leszarom!!!
namihami
Ez azért lehet, mert a székelyeket az emberek tömege még jobban lesz@rja, mint a vírus! Pedig azt se a székelyek iránti fanatikus elkötelezettség jellemzi.
A tanulság? Európát rohadtul nem érdekli a székelyek nyomora. Még egy körömfeketényit se. Ez a székelyeskedő hepciáskodás az európaiak szemében annyit ér, mint vak lónak a kontaktlencse.
lusta
Na kérem szépen mikortól van itt járvány? na ugye. Az unió 446 milliós lakosságából csak Magyarország, Románia és Szlovákia teljesítette a minimális szintet. Ez az alááírásgyűjtést 2019 máájusától lehetett gyűjteni. Hivatkoznak itt az uniós nemzetiségi kisebbségekre úgy, hogy a baszkook 2,1 millióan vannak és a spanyoloktól csak 40.500 aláírást kellett volna összegyűjteni. Lehetne sorolni, de a székely törekvésnek pont a magyar Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk uniós kardcsörtetős politikája tett leginkább keresztbe.
Az is érdekes, hogy harsányan megy a magyaroknál az aláírásgyűjtésre való felhívás, közben a főlmilliós székely közösségben és a maradék egymilliónyi romániai magyarság körében ,ég a százezret sem sikerült összegyűjteni. Persze érthető a felcsúti Soros-bérenc kis pocakos zsebcézár hozzááállása. Ha összejönne a székelyeknek, akkor a magyar önkormányzatok is belelendülnének és precedens alapon követelhetnék az uniós pénzek közvetlen helyi kiutalását és felhasználását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.