Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért (jogállamiságért, európai értékekért) felelős cseh alelnöke egy interjúban hangsúlyozta, hogy Brüsszelben éberen figyelik, mit tesznek Orbánék a jogállammal – írja a hvg360. Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához. Elmondása szerint figyelik a Bizottságban, hogy milyen intézkedéseket hoz a kormány, és folyamatosan kapcsolatban vannak magyar civil szervezetekkel és újságírókkal. 

A hvg360 és az Index is idézte vasárnap az Európai Bizottság alelnökének, Vera Jourovának az interjúját, amit a cseh politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott. Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős cseh alelnöke kifejezetten a magyar és a lengyel helyzetről szóló interjút adott a német lapnak .

Mint elmondja a magyarok és a lengyelek nem szeretnének korlátlan állami hatalmat. A lengyel helyzetről szólva, aggályát fejezte ki, hogy a korábban most vasárnapra tervezett választás előtt közvetlenül változtatták meg, írták át a választási menetrendet.

Magyarországról szólva pedig úgy vélte, hogy

bár a koronavírus valóban megkövetelhet rendkívüli intézkedéseket, de nem határidő nélkül, és különösen nem a sajtószabadság szűkítésének céljából.

Éppen ezért Brüsszel éberen figyeli a magyar és lengyel történéseket, kiemelten is a sajtót fenyegető büntetőjogi szankciók bevezetését. A felhatalmazási törvényről úgy vélte, hogy egy dolog, hogy támogatja-e (nem) és egy másik, hogy van-e joga fellépni ellene (nincs).

Mint nyilatkozta, folyamatosan kapcsolatban van magyar civil szervezetekkel és újságírókkal és követi az eseményeket.

Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához.

Jourová beszélt arról is, hogy sok panaszt hallott arról, hogy a kormány elvon pénzt az önkormányzatoktól, de mint mondta, ezekben az esetekben a magyar bíróságok lehetnek illetékes.

Forrás: hvg360, 444, Index

Címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"...Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba"

A Fideszesek hazudnak reggel, délben és este. Még akkor is hazudnak, amikor alszanak. Álmukban is hazudnak.
Hazugság az egész életük!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Szerintem Orbán volt a hazugság kezdeményezője, azt hitte mindenki hülye.
Borsodi
@Béla333: Hobbijuk a lopás,és fenyegetőzés.
Gauntlet
Ja, csak ezen kívül nem csínálnak semmit! Hitler, Mussolini, Todzsó meg a többiek ott röhögnek a pokolban, verik a térdüket!
justhpeter
Tarajos majd berendeli az egész Európai Bizottságot oszt' lesz irgum-burgum.
Gyütt Mönt
Na tessék, már a V4-ek egysége sem a régi?
ómió
Kriptoefftársi "eligazításban" részesült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.