A koronavírus-járvány kezdeti szakaszán megszokott rendhez visszatérve két kiemelt budapesti kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket – közölték hétfő este a koronavirus.gov.hu oldalon.

Kiderült, miért küldik Budapestre az összes, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegetVédőfelszerelést viselő orvos és ápoló ellát egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. MTI/Árvai Károly/kormany.hu

A kormányzati honlapon olvasható közlemény szerint hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatást küldött minden kórház és az Országos Mentőszolgálat számára a járvány mostani szakaszában a koronavírus-fertőzöttek kórházi beutalási rendjére vonatkozó tudnivalókról az egységes végrehajtás érdekében.

Tekintettel arra, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és a kórházi ellátások fokozatos visszaállítása érdekében a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint

a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és a Korányiba – szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket.

A beutalási rend módosítását az tette lehetővé, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést – írták.

Kiemelték: a döntés célja, hogy a koronavírusos betegek ellátása minél kevesebb helyen történjen,

"hogy a többi kórházban felszabaduló kapacitások lehetővé tegyék, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások".

A kórházak tehermentesítésével csökken a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók száma, és fokozatosan helyet adhatnak az újra induló elektív, tervezett kórházi beavatkozásoknak, rehabilitációnak – olvasható a közleményben.

Emlékeztettek: a járvány kezdetén is a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látta el elsőként a koronavírusos betegeket, majd a megbetegedések számának növelésével országszerte több kórház is bekapcsolódott az ellátásba. Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban.

A most életbe lépő beutalási rend szerint az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják. Ez így történt a járvány elején is

- jegyezték meg, hozzátéve, második vonalban: a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek, a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak.

Kitértek arra is, hogy abban az esetben, ha egy valamely kórházban fekvő igazolt koronavírusos beteg állapota súlyosra fordul, de a beteg még szállítható, és a kórház a beteg érdekében indokoltnak látja, hogy a kezelés folytatása a fenti kiemelt kórházakba történjen, akkor kérheti a beteg átszállítását. Az átszállítás előtt a kórházaknak telefonon szigorúan egyeztetniük kell a két fővárosi intézménnyel. Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a budapesti két kiemelt kórház egyikébe sem.

Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
@fideszes gyökér: 01:47 Mert rohadtsokat kerestek rajta...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
@fideszes gyökér: miért te azt hitted ki fog???
Pálinkás Pál
@fideszes gyökér: saját maguknak,ha úgy alakult volna...bár arra eléggé kevés esély volt!!!
csipetke
@fideszes gyökér: 01:47 Mert rohadtsokat kerestek rajta...
csipetke
A cikkből nem derül ki,hogy a súlyos állapotú betegeket miért hurcigálják át akár a fél országon.Tippem az van.-talán a kedves beteg a szállítás alatt megboldogul,és onnantól nincs rá gond.Ők a járulékos veszteség.Szerintem az egészségügy élén ennyire logikátlanul,meggondolatlanul ügyködő emberek még sose voltak,pedig túléltünk már 1-2 agyalágyultat
vacsi
"A beutalási rend módosítását az tette lehetővé, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést "
És most muszáj tönkretenni az elért eredményt? Ha csak egyetlen beteg is meghal a szállítgatási procedura miatt, aki esetleg túlélhetné...
justhpeter
Orbánnak már nem kell törekedni az egészségügy tönkretételére, elég ha ezt az össze-vissza beszélő vezetést a helyén hagyja, ők lerendezik a költségvetést és egyidejűleg le is züllesztik a NER szintjére.
Ronin2
Akkor végre a mentők,mentőhelikopterek is elláttattak lélegeztetőgépekkel?
Ui:- azé' csak úgy "játszásiból" megnéznék egy PONTOS adatot arról,hogy hányan haltak meg az "eredeti" ellátatlan betegségükben ebben a pánikidőszakban az orvosi ellátás hiánya miatt.
CsipkeRózsa
@Shikari: 7:54

Az is logikus, és profi módon került kidolgozásra, hogy fölöslegesen felépítettek és berendeztek egy mobil kórházat.

Legalább ide szállíthatnák az ország fertőzött betegeit, ne pedig két olyan kórházba, ahol a betegellátás működhetne, főleg az elmaradások miatt.
CsipkeRózsa
@Shikari: Az előrelátás után, most már azt is megtehetik, hogy az előrelátott, jól felszerelt kórházat a továbbiakban kihasználják, és mentesítsék a másik két budapesti kórházat vissza a normális ellátásba . Ezzel mindenki csak nyerne!
Eriksson
@fideszes gyökér: 01:47 Befektetés céljából.
CsipkeRózsa
@Shikari: Hol lehet erről olvasni a mobil kórházzal kapcsolatban?
csipetke
@CsipkeRózsa: 14:49 Ne keress ott logikát,ahol sose volt. A Kunetz Zsomborral készült interjú szerintem mindent elmond káslerről,orbánról,és az ő ámokfutásukról. Ahogy írja,orbán a járvány miatt lezárt kórházakban grasszál,"helyszinel".Azért ebből nyilvánvaló,hogy ez már a '22-es választási műsor része.Ezalatt ki tudja,vitt-e egyik kórházból a másikba némi vírust,akár a cipőjén,vagy a ruháján.Azon nevettek egy ATV-s műsorban a politológusok,hogy "orbán váratlanul(!) kórházakat látogatott".Csak előtte a TEK belenézett még az egérlyukba is,átnézték az egész kórházat,nehogy baja essen a viktátornak..Kásler meg már a fidesznek is óriási gáz.Van a fideszben jónéhány agyalágyult,akik a logikáról már hallottak,de ő maguk nem rendelkeznek vele,de kásler mindent visz.
koszpeko
Mivel Budapestet elvesztették így akarják vidéken javitani a statisztikát.
Az ingyenes parkolással is nagyon nagy bevételtől esett el a főváros.
Karácsonyt és az ellenzéki városokat ott vágják ahol tudják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.