Havonta majdnem 400 ezer forintért már az Újpesti kikötőben tárolják a Hableány roncsát. 

Az egykori városnéző hajó 2019. május 29-én szenvedett balesetet, amikor nekiment az utána a Dunán közlekedő Viking Sigyn szállodahajó.

A szerencsétlenségben a magyar matróz és a kapitány, valamint huszonöt dél-koreai állampolgár meghalt. Egy dél-koreai személyt még a mai napig is keresnek a hatóságok.

Az elsüllyedt magyar járművet 2019. június 11-én emelték ki a Dunából, ahonnan aztán Csepelre vitték, innen pedig a Népszigetre, az Újpesti kikötőbe került.

Havonta majdnem 400 ezer forintért már az Újpesti kikötőben tárolják a Hableány roncsát. A nyomozás alatt itt is járőrök őrizték, erre ma már csak egy szakadt rendőrségi szalag emlékeztet. A roncs továbbra is bűnjelnek számít, a szakértői vélemények elemzéséig pedig biztosan az is marad – írta az Index a Fővárosi Törvényszék válasza alapján.

Amíg esetlegesen a hajó újabb vizsgálatára szükség lehet, a szakvélemény esetleges vitatása miatt, a lefoglalás szükséges. Amíg a lefoglalás megszüntetése nem történik meg a hajóroncs felett más nem rendelkezhet, még az üzemeltető sem.

Újabb információ derült ki a Hableányról

Az üzemeltető cég terve szerint a Hableány orr-része menthető és emlékmű lehetne. Borbély Zoltán a cég jogi képviselője most az Indexnek azt mondta, ők továbbra sem tehetik meg, hogy közterületen ilyen emlékművet állítsanak, de ha lehetőség nyílik rá, minden ellenszolgáltatás nélkül, szívesen átadják a hajót egy kijelölt szervezetnek.

Az ügy azóta bíróság elé került, március 11-én már előkészítő ülést is tartottak, a tárgyalást viszont − a koronavírus-járvány miatt − csak ősszel folytatják.

Ám miközben az már biztos, hogy a büntetőügyet szeptember 8-án és október 14-én is tárgyalják majd, addig a kártérítési ügy tárgyalásai a koronavírus miatt teljesen leálltak. A magyar matróz hozzátartozóit képviselő ügyvéd elmondta, velük tárgyalóasztalhoz sem hajlandó ülni a szállodahajót üzemeltető cég. A sétahajós Panorma Deck jogi képviselője szerint is fájó, hogy a balesetet okozó cég eddig nem látta annak semmilyen szükségét, hogy a károsultakat bármilyen kártérítésben részesítse.

Cikk- és címlapkép: AFP

(index.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Egy fillért sem fizetett még a vétkes hajót üzemeltető cég, és nem is fog? Ezt a magyar matróz képviselőjével tudatták. A koreaiak kaptak valamit suttyomban? Mert nagyon csöndben vannak.

Érdekes ez a vétkesség tagadás. Minden világos, de mégsem. Ha fizetnének, akkor ez lavinát indítana? A fizetésmegtagadás egyik indoka, hogy pénzzel már úgysem kel életre az elhunyt?
görbetükör
A Hableány nagy bátran letudták foglalni, afelett senki nem rendelkezik. A Viking meg vígan hajókázik tovább? Az nem bűnjel?
Az utolsó halottat még nem találták meg?
A kártérítés kifizetése is gondolom egy időben lesz az iszap károsultak kifizetésével. :( Pedig az utóbbira a jónép gyűjtött sok-sok milliót. Mégsem lát belőle egyetlen fillért sem, akiknek mindenük odaveszett. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.