Horváth László a Facebookon fakadt ki azért, mert a bíróság nem az ő oldalukra állt.

Dühöng a Fidesz a gyöngyöspatai ítélet miatt: annyira nem értenek egyet a kártérítés kifizetésével, hogy akár törvényt is módosítanának

„Elküldtem nekik az ítéletet, hogy lássák a saját szemükkel, nem más találta ki. Annyi fals hír jelent meg ezzel kapcsolatban, annyian beleokoskodtak, hogy már nem akarták elhinni”

- mondta Mohácsi Erzsébet, a CFCF Alapítvány kuratóriumi tagja, miután a Kúria nyilvánosságra hozta a gyöngyöspatai szegregációs ügyben hozott ítéletét.

Ez helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, vagyis összesen 99 millió forintos kártérítés jár annak a 60 roma embernek, akiket éveken át jogellenesen különítettek el az iskolában, és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesítettek.

„Talán egyetlen másik ügyünkkel nem harcoltunk ennyit, pedig nem ez volt a legnehezebb esetünk. De mindenki beleártotta magát, nyomást gyakoroltak a bíróságra is. Aztán jött a vírus, ami megette ezt a fene nagy igazságérzetet.” Mohácsi a kormány év eleji kommunikációs kampányára utalt, amelynek lényege az volt, hogy a gyöngyöspatai romák igazságtalanul kapnak kártérítést. Horváth Lászlót, a miniszterelnöki megbízottá előléptetett fideszes képviselőt nevezték ki a téma felelősévé, aki heteken át vitte az ügyet a nyilvánosságban. „Visszapörgettem a Facebook-oldalát, ahol januártól a gyöngyöspatai gyerekek jelentették az egyetlen témát. Aztán az elmúlt két hónapban semmi, Gyöngyöspata megszűnt létezni Horváth László oldalán” – mondta Mohácsi.

A kormány az év elején többek közt azzal érvelt a kártérítés ellen, hogy az tönkretenné a kispénzű gyöngyöspatai önkormányzatot. Korábbi iskolafenntartóként a város valóban ott volt az alperesek közt, ahogy az időközben létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is (amit aztán Klebelsberg Központra kereszteltek át). Mohácsi szerint nem kell attól tartani, hogy bárki tönkretenné az önkormányzatot, hiszen ha szükség lesz rá, akkor az állami fenntartótól fognak végrehajtást kérni.

Horváth László néhány órával az ítélet után azt írta a Facebookon, hogy „ez a döntés rossz és igazságtalan! Igazságtalan, mert egy egész települést büntet egyoldalúan és túlzóan egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért. Rossz és káros azért, mert felrúgja a társadalmi békét”.

„A jövőben mindent meg fogok tenni azért, hogy hasonló pénzszerző akciókra ne legyen lehetőség! Ha szükséges, törvénymódosítást is fogok kezdeményezni!”

A CFCF Alapítvány régóta foglalkozik iskolai szegregációs ügyekkel, nagyjából 50 közérdekű per fűződik a nevükhöz, amiket azért indítottak, hogy a bíróság megállapítsa az iskolai elkülönítés tényét, 2007-ben például Hajdúhadházon nyertek. Néhány esetben kártérítési pert is indítottak, Miskolcon öt, Nyíregyházán kettő, Csörögön pedig nyolc tanuló javára ítélt pénzt a bíróság. De ez az első alkalom, hogy a bíróság nagy tömegben ítél meg kártérítést egy intézmény szegregációs gyakorlata miatt. „Nem véletlenül ütötte bele az orrát a minszterelnök. Valós félelmük, hogy mi lesz, ha az összes szegregált iskolában elindul egy ilyen akció. A mostani ügy mintájára most már egy válóperes ügyvéd is be tudja adni a keresetet” – mondta Mohácsi, aki azt ígérte, ha lesz ilyen, szívesen segítenek, de maguktól nem indítanak több pert. „Kitapostuk az utat, hajrá!”

Elmondása szerint a CFCF azért jött létre, hogy megszűnjön az iskolai szegregáció, „ennél többet akkor se tehetnénk az ügy érdekében, ha száz pert indítanánk. Sokkal fontosabb, hogy azok az emeberek, akik maguk érintettek, mozduljanak meg a helyi közösségekben”.

Forrás: 444

Kép: Horváth Laci/Facebook

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qkhh
Jó itélet hahahaha Nagyszerű.
Amúgy a jogállam dicsőségére.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qkhh
Jó itélet hahahaha Nagyszerű.
Amúgy a jogállam dicsőségére.
Rockxy
ebbű a zesetbű is láccik, hogy nema fidesz irányít.
hadházi most nem lengeti a lófaszt, mi?
dudálni sincs ideje.
de ki az a fidesz?
Béla333
Az lesz a vége, hogy a futsal miniszterünk behívatja a kúria főnökét a külügybe egy elbeszélgetésre.
A Fidesz maffiában a lecseszés az ő feladata...
Nessy
Nyugalom! Ma éjszaka Horváth meg Semjén benyújtják a törvény módosítási javaslatot, mely visszamenőleges hatállyal azonnal életbe is lép, amint holnap reggel a bátor emberek megszavazzák!
CsipkeRózsa
Ez a Horváth, és a többi vele egyetértő személy, arra is gondolhatna, hogy tiltakozzanak az önkormányzatok Orbán általi kifosztása ellen. Több embert érint, pl. a fizetésük ellehetetlenítése, vagy munkájuk megszűnése miatt.
Béla333
Arról már nem is beszélünk (pedig nagyon is kellene), hogy a szándékosan rossz állami alkalmazotti döntések miatt hozott pénzügyi büntetések egy részét vagy az egészet ki kellene hogy fizesse az, akinek a büntetést "köszönhetjük".
Itt is: a szegregációt nyilván felsőbb utasításra követte el az illető, de most a 90 millió kifizetésekor elegánsan félreáll!
Mocskos játszma ez! (is)
vitriol
Korai ez a dühöngés a fidesz részéről. Meg kell szokniuk, hogy jogállamban felettük is ítélkezhet a bíróság!
Nessy
@CsipkeRózsa: Azt nem lehet! Itten egyenlő teherviselés lesz, ha fene, fenét eszik, akkor is! Természetesen az egyenlőbbekre ez nem vonatkozik! Orbáni közös teherviselés: Fogjuk meg és vigyétek!!
Yeromos
A korona vírus járvány miatt, élve a rendeleti kormányzás adta lehetőséggel a kártérítések kifizetését idiglenesen (kb, 342 évre) felfüggesztik. Így megy ez egy jogállamban.
jesz
@Pegero: a cigányok már előre eltapsolták az uzsorásoktól felvett pénzt...most ugyan kifizetik nekik, de a kamatok miatt magy verések lesznek kilátásban.
Yeromos
@Pegero: Az már rég nem a cigányokról szól, ez arról szól, hogy a kormány egy jogálamban nem tehetné meg, hogy egy jogerős bírosági ítéletett nem hajt végre. Függetlenül attól, hogy egyetért vele vagy sem. DE ORBÁNISZTÁNBAN MINDET LEHET.
Grafix69
Teljesen rendben van, ha megítélték ki kell fizetni. Ezen nincs mit rágódni, ellenkező esetben bárkinek bármit megítélnek és nem fogja megkapni ha valakik úgy akarják, bőrszíntől függetlenül.
nezelodo
Remélem a Karmelita kripta bútorai azért rendben vannak..
Béla333
@nezelodo: 20.42
Biztos van már lefoglalt időpontja Grazban, a lemerült akkumulátorok újratöltésére...
Rockxy
ugyebár a biróság nem független, mer a zorbán zsebébe van, meg a polt zsebébe van az egész bagázs ezt tudjuk már akkor óta, amikor még európaji ügyészségér ordítosztunk, demostugye milyen független lett hirtelen a magyar(?) biróság?
forog a köpönyeg, de ki tehet rólla?
háta köpönyeg!
ki más?
Gyütt Mönt
@Nessy: komoly aggályaim vannak e téren. Elképzelhető, hogy a Kúria ítélete ellenére sem fizetik ki a pénzt. Emlékezzünk: az Európai Bíróság ítéletét sem hajtották végre. Orbán ellenségnek tekintette Iványi Gábort és rajta keresztül a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, emiatt nem is vették egyházi státuszba és ellehetetlenítették a gyülekezetet. Az Európai Bíróság ítélete szerint vissza kellett volna helyezni őket egyházi státuszba, valamint a gyülekezet szétbarmolása miatt kártérítést kellett volna fizetni a magyar államnak. Persze az ítélet egyik pontját sem hajtották végre.
Ha lenne a romáknak egy tökös ügyvédjük, még késedelmi kamatot is fizettetnék az állammal a pénz visszatartása miatt.
Nessy
@Rockxy: Van még törvénykönyv, és az ma még talán vonatkozott pártunkra és kormányunkra is. A megítélt kártérítést ki kell fizetni, és a nem vagyoni kártérítés pénzben fizetendő, azért ítélnek meg mindig pénzösszeget. Bár a mi "jogállamunkban", különösen most, minden előfordulhat, és annak az ellenkezője is!
Zsopiale
MIVEL MINDEN EGYES ÜGY CSALÁS RABLÁS LOPÁS EMBERTELEN ALJASSÁGOK ÜGYE, KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEN-EGYES-ÜGYET EZ A BÜDÖS MOCSKOD NÁCI HAZAÁRULÓ PATKÁNYMAFFIA EGYTŐL-EGYIG ELVESZTETT KÜLFÖLDI BÍRÓSÁGOKON, AMIKRE NINCS BEFOLYÁSA, MERT NEM EGY ILYEN UNDORÍTÓ SZERVILIS HAZAÁRULÓ PATKÁNY TERPESZKEDIK OTT MINT ANYABASZÓ KÖZTÖRVÉNYES NEMZETELLENES BŰNÖZŐ POLTGECI. Biztos borzasztó kellemetlen lehet, hogy amihez itthon vannak szokva, hogy csak nekik lehet igazuk, azaz van szokva szarbángeci náci anyabaszó patkány diktátor, hogy csak neki lehet igaza az országban, az annak határain kívül nincs meg, sőt... hacsak nem megy Azerbajdzsánba, Tadzsikisztánba, Üzbegisztánba, Törökországba és hát természetesen a fő egyívású törpediktátor patkány haverjához, akinek a pincsije... e helyeken biztos hogy igazat adnak neki minden ügyben... hajrá Türk Tanács..!
division
Megszokhattuk az évek alatt, hogy a romáknak kizárólag jogaik vannak, kötelességük nincs. Ez van, ezt kell elfogadni. Kapják csak meg, úgyse jutnak vele előrébb, mert eleve nem is akarnak. Annyi mindent kaptak eddig szociális alapon is már, láttuk az eredményét.
ómió
Akkor most a patai önkormányzat és a tankerület is csőd? Hát, mi ez, ha nem az "igazságszolgáltatás dicsősége"?
division
@Horizont: Mondom, hajtsák végre, hátha lesznek olyanok akik megbecsülik majd, de ez inkább régen volt, nem ma.
Nessy
@Horizont: ne reménykedj! Az pl. senkinek nem jut eszébe, hogy nem kellett volna alapot adni a perre! Most sem azt ismerik be, hogy hibáztak, hanem újabb gyűlölet hullámot indítanak! Most, amikor annyian vannak munka és jövedelem nélkül, hála kormányunk "segítő készségének, és támogatást nyújtó rendeleteinek", ez a gyűlölet termékeny talajra fog hullani! Isten áldásával!
division
@Horizont: Nyilván műlábra, gondolom én. Itt viszont nem hiszem hogy arra amire adják.
division
@Horizont: Tényleg, ezt nem is figyeltem...
teuton
@Rockxy: Egy kicsit nagyon hülye vagy, gondolokodni meg nem tudsz, de ez nem csoda. Ha hoz a Kuria egy iteletet, amit az EU-birosagok (EUB es EJEB) megsemmisienekt, akkor
- azzal ki jaratla le magat?
- mennyibe kerül, 100 millio, 1 milliard?
Ugyhogy inkabb lenyeltek a bekat. Lasd korabbi perek, amiket MIND elvesztett az orszag, es vajon ki kellett fizessen es miböl?
Tudom, a memoriad mint az aranyhale, ezert csak nehany milliardos tetelt emliteK:
- birok nyugdijazasa
- menekültkerelmet at nem vetele
- mediatörveny
- jatektermek bezarasa
- "börtönbiznisz"
- vegül sok mas mellett a Gattyan-ügy,, ami ismereteim szerint 50 milliardba került...
Na ezekkel ki jaratta le magat es milyen penzböl lettek a per- es ügyvedi költsegek fizetve, ill. a karteritesek? Ja, az mehet közpenzböl, egyes szemelyek hülyesege miatt, akiknek allitolag meg jogi diplomajuk is van???
teuton
Mi az hogy törvenyt valtoztatni? Felesleges! Egyszerüen a birokat statarialisan helyben agyonlöni, mint demokraciakban ez szokasos...
kereső
Dühöngjön. Verje a scheggét a földhöz.
Sámannus
Nem csak a ner kaphat ingyen pénzt ez valóban felháborító!
kulabombaafityiszre
Mivel egy gulyás nevezetű orbán cselédje jelentett ki,nálunk jogállam van,ebből az következik,ha valahol szegregáció
történik és a sértett(ek)pert indítanak,a bíróság kártérítést ítél meg,hát bizony akkor lóvéval kell fizetni nem üveggolyóval.
Yeromos
@Pegero: Tedd azt ha kedved tatrtja. De úgy látszik nem értetted meg amit írtamn, egyébbként én sem értek egyet a bíroság ítéletével. Viszont egy jogállamban a jogerős ítéletet végre kell hajtani még a kormánynak is. Szerited milyen rendszer az ahol a politikusok eldönthetik, hogy szerintük jó vagy rossz az az ítélet és ennek függvényében hajtják végre.
kereső
@kulabombaafityiszre: Majd erre is azt mondja a kigyószemű GG cseléd, hogy ha nem fizetik ki- az is belefér a jogállamba, mint a hajnali elhurcoltak ügye.
nezelodo
A celli pásztorfiú már az uzsorásokkal riogat. Szerintem tudnak tenni ellene, ha akarnak, ne engedjék Gy.pata közelébe a hithű párttársukat a Dr. Flórit. Vagy ha ezt is ellopja mint az 1.6 milliárdot, újra adnak neki hogy visszafizesse, hogy megmaradjon a kétharmad a szavazatával?
antal100
@Pegero: Hónapok óta megy a sok duma a kártérítésről. Visongatnak a fideszesek, hgy nem jó a törvény. Nekem kellene módosítani a törvényt, vagy ki a fenének? miért nem teszik, ha nem jó? duma az megy, tettek hol vannak? Az "elmúltnyócév" tíz éve elmúlt. Horvát országgyűlési képviselő, jogában áll törvénymódosítást kezdeményezni, miért nem tette meg? Lehet hogy többet hoz a konyhára ha állandóan a cigányokat meg az ellenzéket szapulják miatta? Az meg hogy oktatást adjanak helyette, már rég nem aktuális, 2012 után megtehették volna, de nem tették . Ráadásul az nem került volna semmibe? Szerintem meg Mészáros 200 millából megoldotta volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.