Ferencvárostól, Józsefvárostól és Erzsébetvárostól összesen 1,6 milliárdnál nagyobb fejlesztési támogatást vont el a kormány a járványvédelemre hivatkozva, a XII. kerületben a milliárdos beruházások tovább folynak.

A Népszava cikke szerint a kormány a járványvédelemre hivatkozva hjárom budapesti ellenzéki vezetésű kerülettől is százmillió forintokat vont el.

Három ellenzéki kerülettől százmilliókat vont el a kormány, a fideszes kerületet elkerülte a megszorítás

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A IX. kerületben, Ferencvárosban még a fideszes önkormányzati vezetés idején 400 millió forint lett előirányozva a József Attila lakótelep művelődési házának felújítására, ezt vette el a kormány a járványra hivatkozva. Ez a pénz az idei költségvetési törvényben már célzottan szerepelt a művelődési ház felújítására, de átcsoportosították az összeget a járvány elleni védekezési alapba.

Józsefvárosban, a VIII. kerületben több fejlesztésre összesen 1,125 milliárd forintot irányzott elő a kormány még a fideszes vezetés idején, ám tavaly októberben Pikó András ellenzéki jelölt nyert, most pedig ezen támogatások forrásösszegét a védekezési alapba csoportosították át.

Pikó a lapnak elmondta, hogy nem tud mást látni ebben, mint a Fidesz politikai bosszúját, főleg ha melléteszi, hogy sportra a veszélyhelyzet kihirdetése óta legalább 9 milliárd forintot csoportosított át a kormány.

A cikk szerint "az elmaradó fejlesztések között bölcsőde- és óvodabővítések, a Horváth Mihály tér rendbetétele, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló építése, közbiztonsági munkák és jelentős mértékű önkormányzati bérlakásfejlesztések szerepeltek."

A VII. kerületben, Erzsébetvárosban 100 millió forint volt idénre fejlesztésekre szánva, ezt csoportosította át a védekezési alapba a kormány. Itt is ellenzéki a vezetés, a pénzt közterületi fejlesztésekre fordították volna.

A lap szerint ezzel szemben a Pokorni Zoltán fideszes polgármester irányítása alatt maradt XII. kerületet (Hegyvidék) nem érte el a pénzügyminisztériumi olló.

A kerület

"összesen 7,375 milliárd forint állami támogatást kapott az idei évre négy feladatra. A Normafa Park kialakítására két tételben összesen 3,62 milliárd forintot kapott. Jutott extra pénz (1,2 milliárd) mélygarázs-építésre, az Alkotás utca bevezető szakaszának és a csatlakozó úthálózat kerékpáros forgalmának technikai feladataira (225 millió) is. Míg a 2020-as költségvetés egy másik fejezetében további 2,35 milliárd forintot irányoztak elő a „libegő és kapcsolódó infrastruktúra felújítása” címszó alatt"

- áll a cikkben.

A Népszava megkereste a kerületet, hogy tőlük is vont-e el a kormány korábban beígért forrásokat a járvány elleni védekezésre hivatkozva, de nem kaptak választ. A cikk szerint ugyanakkor nem látszik semmilyen elvonás nyoma, a közbeszerzéseket meghirdették, az egyiket már le is zárták.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a lapnak úgy vélekedett, hogy szabad források nélkül nincs független önkormányzatiság, vagyis az elvonások miatt az önkormányzatiság is kiüresedhet a járványhelyzet végére, mert elvesztik a maradék gazdasági önállóságukat is.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A gazdag VII. és VIII. kerület nincs rászorulva, ellenben a haléktalanokkal és ingyenkonyhára szoruló XII.-ben kell minden fillér.
Hogy a XII. kerület éppen Pokornyfalva, hát az véletlenül alakult így ebben az ügyben. A VII. és VIII. kerületi burzsujok pedig igazán mutathatnának némi szolidaritást a lerobbant XII.kerületiek felé. Még egy engedély nélkül felhúzott és többször lebontásra itélt Turul szobor fenntartása is őket terheli. Az se kétfillér...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
evacica
Ez Orbán kicsinyes pitiáner bosszújának következménye október 13 ért!Folytatja kicsinyes nem miniszterelnökhöz az méltó viselkedését az ellenzéki önkormányzatok ellen, evvel akarván bizonyítani alkalmatlanságukat! Nem szabad hagyni, ez a bizonyíték arra, hogy 2022 menniük kell! Elég volt!!!
kereső
"Szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk balekok. A választás után elégtételt veszünk, erkölcsit, politikait, jogit."- mondta orbán viktor 2018. március 15.-én ,Magyarország Nemzeti ünnepén.

Na ez van most. Az "elégtétel" több millió emberrel szemben, akik nem átallottak az önkormányzatuk élére nem fideSS-es vezetőt (polgármestert) választani, és talán még azért is, mert 2018 áprilisában többen szavaztak az ellenzéki pártokra , mint a fideSS-re.
ómió
@evacica:Merthogy te már onnét "nyilatkozol"?
ómió
@csagyi: Nem tanács kéne neked, hanem - láthatóan - egy kávéskanálnyi ész!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.