Budapest Restart címmel 7+1 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a főváros felelős újranyitásért a főpolgármester, aki a dokumentumban javaslatokat fogalmazott meg a kormánynak, és a fővárosi hatáskörben meghozandó döntésekről írt.

Karácsony Gergely szerda reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy összefoglalta, "milyen teendői vannak a kormánynak, mi a városvezetés dolga, mit tanulhatunk a nemzetközi példákból, miben indokolt a különös óvatosság".

A főpolgármester – a közösségi oldalán közzétett összefoglalója szerint -

javasolja a kormánynak a tömeges tesztelés folytatását, minden adat nyilvánosságra hozatalával; azt, hogy betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja; csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból másik kórházba, szociális intézménybe vagy haza; valamint azt, hogy csúsztassák el csúcsidőben a munkavégzés és az oktatás kezdését.

A fővárosi teendők között felsorolta a tesztelések folytatását, minden adat nyilvánosságra hozatalát, újabb közterületek átadását gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztését, újabb közterületek átadását a vendéglátás számára, digitális eszközök alkalmazását a zsúfoltság enyhítésére, valamint az arc eltakarásának szabályozását.

A Karácsony Gergely javaslatait tartalmazó 15 oldalas dokumentum a koronavirus.budapest.hu oldalon elérhető.

Ebben a főpolgármester kiemelte, hogy a Budapest Restart programról folyó gondolkodás, a róla szóló kommunikáció nem keltheti azt a hamis illúziót, mintha túllennénk a járványon. Az út, ami előttünk áll még, alighanem hosszú lesz – fogalmazott. A város fokozatos és óvatos újranyitását úgy kell megtervezni, hogy a járvány bármikori újbóli "belobbanására", esetleges szezonális visszatértére is reagálni lehessen – írta.

Karácsony Gergely szerint a hétköznapoknak a korábbiakhoz hasonlatos rendje lépésről lépésre, akkor állatható helyre, ha a következő feltételek teljesülnek: az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik; a tesztelés tömeges és folyamatos, ezeknek az adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét; felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástól, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna; valamint továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket, köztük a távolságtartást és a száj- és orrvédő eszközök viselését.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Pálinkás Pál: A járvány nem múlt el, csak kevés a teszt, nem tesztelték a kontaktokat és még mindig nem lehet tudni a területi eloszlást. Van viszont rengeteg horkolásgátló (az alvási apnoe kezelésére szolgáló készülékünk...)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Merkely professzor ezt is mondta:

"A járvány úgynevezett reprodukciós rátája mára leesett, a járvány gyakorlatilag megszűnt, de a járványveszély megmaradt. És az is igaz, hogy a nyári napsütés erősíti az immunrendszert és pusztítja a vírust, aminek nem kedvez a kánikula és az ultraibolya sugárzás sem. Ennek ellenére, Merkely professzor semmiképp nem ajánlja, hogy a maszkot levegyük, az óvatosság ugyanis továbbra is fontos. Vagyis változatlanul kerüljük a népes rendezvényeket, tartsuk be a távolságot, mert a legfrissebb kutatás szerint, ugyan kevés a beteg, egyelőre távol vagyunk a nyájimmunitástól, de a vírus még itt van az országban. Természetesen előfordulhatnak még meglepetések, mert a nagy közösségekben, idősotthonokban, kórházakban nem tesztelnek, de a járványelemző csoport készít egy útmutatót, hogy mire kell figyelni."

hirklikk.hu/kozelet/jarvany-mar-nincs-de-veszely-meg-van/363626/
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: igen...csak ezt előbb mondta,mint ahogy a teszteredmények meglettek...
Donáld Tramp
Tömegközlekedés, arceltakarás ! Te cseszted el már az elején ha nem emlékeznél ! Ne most kezdj intézkedni amikor mi "idekint" vidéken már kocsmázni járunk !!! Ellenzéki nagyvárosok polgármesterei miért tudtak úgy intézkedni ahogy a Kormány elrendelte !? Te miért hallgatsz Gyúrcsótányra ?! És a Budapestiek miért nem kérik számon rajtad hogy miattad még mindig korlátozások vannak... Pincsikutya, Facebook király...
Donáld Tramp
@Pálinkás Pál: Média keltette felhajtás az egész világon ! Valakiknek nagyon érdekükben állt hogy ez megtörténjen. Nem kell nekem ugrani, de ez a véleményem. Nem látjuk át hogy 'odafent' mi történik.
Pálinkás Pál
@Donáld Tramp: Ez pontosan így van...hiszen az adatok sehol nem támasztják alá a "hatalmas" járványt...egy közepes influenza több embert visz el a világon minden évben!!! ami meg karácsonyt illeti...a javaslat az ővé volt,és amikor orbán megfogadta, még örült is neki...a helyzet az,hogy mindkét oldal politikai tőkét akar csinálni a dologból...egyiket sem érdekli hogy közel 2 millió ember szív miatta!!!
Qqberci
@Pálinkás Pál: Daniel Bernoulli 1761-1766 között vizsgálta a himlőjárvány terjedését és ennek alapján felállított egy matematikai modellt, aminél jobbat ma sem ismerünk. Nem orvosnak kellene kiválasztani a mintavételi pontokat, hanem a modellt használni tudó szakembernek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.