Egy balatonfűzfői illegális szemétlerakó felszámolása ügyében "túlszámlázásról" és "törvénytelen" kifizetésekről ír a Nemzeti Napló. A település polgármestere a Facebookon is megosztott cikk kapcsán azt írta, mindez egy "aljas politikai lejárató támadás". A cikk Szanyi Szilvia szerint "rágalmazás és valótlanságokat tartalmaz." Hozzátette, hogy meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket az ügy kapcsán.

Az ügy egy balatonfűzfői illegális szemétlerakó felszámolása kapcsán robbant ki. A szemétlerakó felszámolásáról 2019 májusában döntött a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

A munkálatokat közbeszerzési eljárás előzte meg, és ennek nyertese meg is kezdte a munkálatokat, amelyek az október 13-iki választások másnapján kényszerűen leálltak, mert az új városvezetés drágának találta a kifizetendő 5.592.945.- Ft-ot

- fogalmaz a Nemzeti Napló újságírója.

Az új polgármester a munkák elvégzésével ezután a lap szerint

egyik ismerősének cégét kérte fel.

A Kft árajánlatában 5. 459. 476. Ft összeget jelölt meg, és ez az összeg mintegy 700 m³ szemét elszállításáról szólt.

Ezzel szemben végül összesen csak 540 m³ szemetet szállítottak el 5,5 millióért.

Közben az elküldött és korábban már a munkálatokat megkezdő vállalkozónak csaknem 700.000 Ft-ot kifizetett az új polgármester, így a végösszeg már közel 7.000.000 Ft-nál tartott – írja a lap.

A cikk ezután "oda-vissza dátumozott árajánlatokról és szerződésmódosításokról" ír. A lap kiemeli, hogy a helyi vagyonkezelő szakértője csak 2.600. 960 Ft-ról igazolt teljesítést, ám a cikk szerint a polgármester utasítására, a közterületes „szakértő” jóváhagyásával még hárommillió forintot fizetett ki az Önkormányzat. 

Utánanéztünk az erről szóló jegyzőkönyvnek, ugyanis az önkormányzat március 5-én, nyilvános ülésen tárgyalt a Szalmássy-telepen lévő illegális hulladéklerakó ügyét. Az erről szóló jegyzőkönyv bárki számára elérhető az önkormányzat honlapján.

Dr. Soós Gábor, a testület elnöke, független képviselő a március 5-ei ülésen elmondta, hogy tavaly május közepén a Kormányhivatal feljelentés alapján vizsgálatot rendelt el, és ezután kötelezte az Önkormányzatot a Szalmássy-telepen lévő illegális hulladék elszállítására. Ezt követően az Önkormányzat több vállalkozóval is egyeztetett.

2019 szeptemberében három árajánlatot kértek be, ezekből szeptember végén választották ki azt, akivel szerződést kötöttek.

A munka el is kezdődött szeptember végén, de a választások után, október 15. körül leállították a munkát. Dr. Soós Gábor közlése szerint ezután az új polgármester Keil Norberttel (Fidesz-KDNP) együtt megtekintette a Szalmássy-telep szemétkupacát, hogy felmérjék, reális-e a közel 5.600.000 Ft-os ár erre a munkára. Azt tapasztalták, hogy a helyszínen 100-150 m3-nél nincs több szemét, az árajánlat ugyanakkor 400 m3 keretösszegről rendelkezett. Ezután döntöttek úgy, hogy kérjenek egy olyan árajánlatot, amiben azt a 100-150 m3 biztosan tudják vállalni, viszont valószínűleg több lesz a szemét, mint 400 m3 – fogalmazott.

A polgármester asszony ezután új vállalkozókat keresett, Szanyi Szilvia elmondása szerint több is kint volt a helyszínen.

Árajánlatot viszont csak a K.R. Xpress Kft. adott be – tette hozzá Soós Gábor. Ez a 4.800.000 Ft környéki árajánlat viszont tartalmilag nem felelt meg, mert csak a szemét elszállításának és lerakásának díja volt benne az árajánlatban. A polgármester ugyanakkor az eredetileg megbízott cégtől, a Mestermunka Kft-től is kért árajánlatot.

Az eredetileg megbízott egyéni vállalkozó a magasabb köbméterre is fenntartotta a keretösszeg megállapodását.

"Ezért az összegért ő a magasabb köbmétert is elszállította volna" – tette hozzá Soós Gábor.

Ezután Soós Gábor beszámolója szerint

az új vállalkozó küldött még egy árajánlatot, ami már 7.900.000 Ft-ról szólt.

A Mestermunka Kft-től viszont már nem kért több árajánlatot a polgármester.

A K.R.Xpress Kft. azonban a közel 8 milliós árajánlat után még egy árajánlatot adott le, ami már csak 5.490.000,- Ft-ról szólt.

Ez egy november 11-i árajánlat volt. Ebben már nem csak az elszállítás és lerakási díj, hanem a fák kitermelése, bozót irtás és a megközelítéshez szükséges földút elkészítése is szerepelt.

Egy cég, több árajánlat

Furcsaság továbbá, hogy

itt már a két cég árajánlatának sorszámai hasonlóak voltak, és hasonló volt a megfogalmazása is az árajánlatnak mindegyik tételnél.

A m2, m3 és db árak is teljesen megegyeztek Soós Gábor beszámolója szerint.

A november 11-i árajánlatot még két árajánlat követte ugyanettől a cégtől.

Utoljára egy 2020.03.31.-ig érvényes árajánlat érkezett az K.R.Xpress Kft-től, amely 5.490.000 Ft-ról szólt. Ezen az árajánlaton már 700 m3 szemét szerepelt  keretösszegként.

Soós Gábor közölte,

2019. december 5-én aztán szerződést kötött a polgármester a vállalkozóval, magához vonva ezt a feladatot a vagyonkezelőtől.

A szerződés 6 tételből állt össze és 5.459.476 Ft-ról szólt.

Az erdészet ekkor még nem járult hozzá egy fa kivágáshoz sem

Menet közben a munka elkezdésekor kiderült, hogy a Kormányhivatal hibázott, mert az erdészettel nem egyeztetett.

Az erdészet nem járult hozzá egy fa kivágáshoz sem.

Ezért az Erdészeti Szakhatóságot a Vagyonkezelő megkérte, hogy mérjék fel, hogy hány darab fát kell kivágni. A szerződésbe, ami a vállalkozóval köttetett, kikötésre került, hogy

kizárólag csak azokat a fákat vághatja ki, amit az erdészet kijelöl.

A munka utáni elszámolásra február elején került sor, amikor is a vállalkozó leadott egy számlát. A számlához mellékelt egy saját maga által kitöltött elszámolást is mennyiségi tételekkel.

Ezen a számlán a teljes keretösszeg szerepelt és a tételek úgy néztek ki, hogy a előzetes árajánlatban szereplő 420 darab fából 84 darab fát vágott ki. A 21,6 m3 útépítés helyett pedig ennek a sokszorosát számolta el. Az eredetileg tervezett 700 m3 helyett pedig 780 m3 szemetet számolt el

- sorolta Soós Gábor.

A Vagyonkezelő közben egy előzetes elszámolást is végzett

A Vagyonkezelő a 84 darab fából csak 26-ot tud leigazolni, mert az erdészet 26 darab fát jelölt meg és csak annyit engedélyezett.

A 27,6 m3 útépítés helyetti közel 180 m3 útépítést pedig nem tartja indokoltnak a Vagyonkezelő, mert az az eredeti 315.000 Ft-os munka helyett így az egy 2.060.000,- Ft-os munka lett volna.

A 780 m3 szemét helyett pedig csak 540-et tudott a hulladékjegyek alapján igazolni.

Soós Gábor közölte, hogy

később visszavonta a vállalkozó ezt az eredeti számláját és elszámolását, és egy merőben új elszámolást és számlát adott le, aminek az összege és végösszege ugyanannyi volt, mint az előzőnek, csak a felsorolt tételek változtak.

Itt már 26 darab fa volt feltüntetve, amennyit az erdészet eredetileg is engedélyezett és megjelölt.

Viszont a többi tételnél teljesen más számadatok jöttek ki. Érdekes módon az elszámolásához két új rubrika is hozzákerült

– emelte ki Dr. Soós Gábor. Ezután előkerült egy olyan papír is, amely december 5-én kelt.

Ez a február végén megismert állítólagosan decemberi árajánlatot addig senki nem ismerte. Valószínűleg a vállalkozó sem, mert február elején nem e szerint adta le az előző elszámolását

– tette hozzá Soós Gábor.

Patthelyzet alakult ki

Közölte, hogy most ezzel egy patthelyzet alakult ki, mert a Vagyonkezelő Kft. a vállalkozó által leadott hulladékjegyek és szállítólevelek alapján egy 2.600.000,- Ft-os értéket állapított meg kifizetési lehetőségként. Teljesítési igazolásként ezt le is igazolta.

De az 5.500.000,- Ft-ot erősen túlzottnak érzi.

Az eredetileg megbízott  és lecserélt vállalkozó szakszerűtlenül ellátott munkáról beszél

A március 5-ei testületi ülésen a megbízással eredetileg megbízott, majd az önkormányzati választások után lecserélt vállalkozó is jelen volt,

a munkát végül elvégző cég képviselője ugyanakkor nem jelent meg.

Az egyéni vállalkozó elmondta, hogy

szerinte kicsit abszurd a történet

Konkrét munkavégzési folyamatokat sorolt fel, ami alapján úgy tűnik, hogy a választások után megbízott Kft. szakszerűtlenül látta el a feladatot.

Nem érti, hogy ez a kis település, aki világ életében spórolt, egy ilyen volumenű munkához miért bízott meg egy alvállalkozót és egy kivitelező is

- fejtette ki a Mestermunka Kft tulajdonosa. A vállalkozó közölte azt is, hogy

a felszámolt hulladékot először is ki kellett volna válogatni.

"Nem ész nélkül nekimenni, rakni mindent mindenhova, hanem ahogy ők elkezdték, szelektíven ki kellett volna válogatni" – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy egy 4 tengelyes teherautóra nem fér fel 18 tonnás kommunális hulladék.

Vagyis szerinte az autó

meg volt rakva földdel, mert már nem volt kedvük válogatni.

Gál Andrea: Miért csak egy árajánlat jött be?

Gál Andrea bizottsági tag, független képviselő arról kérdezte a polgármestert, hogy Balatonfűzfőn melyik vállalkozóktól kért még árajánlatot tavaly. Hozzátette, hogy nem tudja elfogadni azt, hogy csak egy darab árajánlat van előttük. Ráadásul szerinte egy olyan vállalkozótól érkezett ez az egyetlen árajánlat, akinek nincs is ilyen tevékenysége.

Soha nem végzett ilyen tevékenységet

- hangsúlyozta.

Ez látszik az árajánlatából. Látszik az elvégzett munkából, az elszámolásból. Azt is tudják, mert kint volt a helyszínen, hogy alvállalkozót alkalmazott. Az alvállalkozó is balatonfűzfői

– tette hozzá Gál Andrea.

Szanyi Szilvia szerint hibát követett el az előző vezetés

Szanyi Szilvia polgármester közölte, második napja volt bent a hivatalban a választás után, amikor elé nyomtak egy szerződést, hogy most azonnal írja alá, mert október 15-én lejárt a határideje. Hozzátette, nem érti, hogyha szeptember 19-én megbízták  a vállalkozót, akkor miért nem kötöttek vele egy megbízási szerződést.

Miért neki kellett volna ezt a megbízási szerződést aláírni, amikor lejárt a határidő?

- tette fel a kérdést.

A Veszprémi Járási Hivatal már 2019. május 31-én kelt és 2019. június 20-án véglegessé vált határozatban kötelezte az Önkormányzatot a hulladék elszállítására. Így az önkormányzatnak elegendő idő állt rendelkezésre, hogy felmérje a munkálatok időszükségletét, továbbá beszerezze a szükséges engedélyeket és elvégeztesse a munkát.

Hozzátette:

Amik itt elhangzottak, hogy az önkormányzat minden jól csinált és a vagyonhasznosító mindent jól csinált, nem úgy van, hibát követett el.

"Nem volt szerződés az Önkormányzat és a Kft. között. Magában a döntésben nem volt benne, hogy ezt a Kft. fogja elvégezni. Igenis, hogy a 8.500.000,- Ft-os elköltött keretet egyben kell vizsgálni" – közölte.

Elmondta azt is, hogy

Ezt a szerződést nem a vagyonkezelőnek kellett volna elkészíteni, hanem a hivatalnak. 

Később beszámolt részletesen arról is, hogy több vállalkozóval is kint járt a területen, de vagy árajánlatot nem kapott, vagy csak később tudták volna vállalni a munkát.

Ekkor jött képbe az új vállalkozó, aki vállalta, hogy még novemberben megcsinálja ezt a munkát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy

azt, hogy ki és miért és hogyan adott be árajánlatot és miért ennyi árajánlat volt, azt valóban a vállalkozótól kell megkérdezni.

Szerinte itt nagyon sok olyan megrendelés van, ami az elmúlt időszakban nem megfelelően és nem szabályosan zajlott le. A polgármester ezután kérte, hogy a FEB elnöke, aki akkor is a bizottság elnöke volt, amikor ez a megrendelés szeptemberben megtörtént, kezdeményezzen egy vizsgálatot, hogy minden szabályosan zajlik-e. Hangsúlyozta, hogy mert ő

egyetlen egy olyan megállapodással sem találkozott, ahol a Mestermunka Kft. megkapta volna ezt a feladatot.

Továbbra is azt mondja, hogy

rágják a gittet egy olyan dologról, ami nincsen előkészítve. 

A Nemzeti Napló Facebookon megosztott, május elején született "Törvénytelenségek és anyagi ügyek miatt három képviselő feljelentette Balatonfűzfő ellenzéki polgármesterét" című cikkhez a kommentszekcióba Szanyi Szilvia polgármester azt írta, 

Ez egy aljas politikai lejárató támadás, rágalmazás. Valótlanságokat tartalmaz. A szükséges jogi lépéseket meg fogom tenni. Annak örülök, hogy a négy képviselőből egy nem adta ehhez a nevét.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fűzfői_polgár
@Horizont: Apró tévedés, hogy nem SzSz győzte le a fideszes jelöltet (hiszen ő maga is fideszes, csak független álcába bújt a győzelemért), hanem igazából ő maga paktált le a fidesszel, Persze nem volt könnyű, mert akárhogyan erőlködött, nem sikerült megválasztani alpolgármesternek a fideszes pmjelöltet. Még szerencse, hogy a veszélyhelyzet lehetőséget teremtett a kinevezésére, miután vagy 5-ször leszavazták, de aztán utána nem kellett összehívni a Közgyűlést, így mindenről (is) ő dönthetett.

A szeméttelepes projektről klassz kis videó van kinn a fűzfői önkormányzat oldalán. Ott jobban követhető.
www.facebook.com/watch/live/?v=652976078791799

(Röviden, ha eddig nem lett volna világos: SzSz a haveroknak adja ki a pénzes bulikat, egy kis szeméttelep, egy kis ügyvédi megbízás a másik képviselő apjának, ez, egy kis az. Érdemes figyelemmel kísérni, tényleg olyan jó magyaros sztori!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.