Szerdán 12 órán keresztül ülésezett a kormány – mondta el csütörtöki tájékoztatóján Gulyás Gergely.

Itt a bejelentés: Pest megyében már változnak a szabályok, Budapestről is döntés születhet ma
Fotó: MTI/Botár Gergely

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban.

Enyhítések vidéken

A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.

Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket – mondta. Jelezte, a védőtávolság betartásáról a nap folyamán várhatóan megjelenő rendelet rendelkezik.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is.

Elmondta, a kormány azt kérte a főpolgármestertől és a kerületi polgármesterektől, hogy csütörtök délután 3 óráig nyilvánítsanak véleményét arról, milyen döntést hozzon a kormány. Ezt követően a kormány virológusokkal egyeztet, majd az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban – ismertette.

Hozzátette: sok fővárosi polgármester egyértelműen véleményt nyilvánított; Karácsony Gergely főpolgármester levelét megkapták és "túllépve annak sajátos stílusán", azt látják, a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja. A döntés felelősségét a kormány vállalja – rögzítette.

Megjegyezte, Tarlós István volt főpolgármester esetében nehéz lett volna elképzelni, hogy egy eldöntendő kérdésnél ne nyilvánítson kellő egyértelműséggel véleményt.

Emlékeztetett arra, hogy a hatályos korlátozó szabályok vasárnap éjfélig hatályosak. Megjegyezte, az új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti.

A kormány megállapította, hogy az elmúlt napokban csökkent a halálesetek, a megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma. Ez annak köszönhető, hogy Magyarország polgárai betartották a védelmi intézkedéseket, korlátozásokat – mondta, külön köszönetet mondott a budapestieknek és a Pest megyeieknek.

Szerinte az élet visszaigazolta a 11 nappal ezelőtt a vidéki megyékre vonatkozó eltérő szabályozás bevezetését. A lazítások nem vezettek ahhoz, hogy a fertőzés tömegessé vált volna vidéken; a legtöbb fertőzött továbbra is Budapesten van – közölte.

Boszorkányüldözés

Gulyás Gergely hangsúlyozta: boszorkányüldözés, koncepciós eljárás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben (EP).

Már előre megírták az ítéletet és még az igazságügyi miniszter beszédét is betiltották – emelte ki.

Példátlan, hogy miközben az EU soros elnökségét egy államtitkár képviseli, a magyar kormány tagjának nem adnak lehetőséget a megszólalásra – fogalmazott. Hozzátette: "ez a legrosszabb időket idézi", de még a kommunista koncepciós eljárásokban sem tekintettek el a vádlott védekezésének elmondástól.

Úgy vélte, ezek az eljárások csak arra jók, hogy az EU megítélését rontsák, a közös intézményekbe vetett bizalmat meggyengítsék "Ez az eljárás tűrhetetlen és elfogadhatatlan, sem a jogállamhoz, sem az EU alapvető értékeihez nincs köze" – jelentette ki.

A miniszter a német alkotmánybíróságnak az Európai Központi Bank kötvénykibocsátásával kapcsolatos döntéséről elmondta: rendkívül fontos alapelveket rögzítettek, ezeket Magyarország eddig is hangsúlyozta. A döntés nem a közép-európaiak győzelme Nyugat-Európa felett, valamennyi ország győztesnek érezheti magát – vélte. Hozzátette: az uniós jognak a magyar alkotmány szerint is meghatározott körben elsőbbsége van, de csak a közösen gyakorolt hatáskörökben.

Az Európai Bíróság csütörtök reggel megismert ítéletéről közölte: a két iráni és két afgán menedékkérő ügyében hozott döntés elkeserítő, az ítélet arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy ne védje kerítéssel a magyar határt és engedje be a bevándorlókat. Amikor a fertőzésveszély miatt még az európai belső határokat is zárva tartják, "különösen fenyegető", hogy az Európai Bíróság úgy gondolja, a külső határok hatékony védelme és a menedékkérelmeknek a határokon kívüli elbírálása nem egyeztethető össze az uniós joggal – mondta. Hozzátette: ha ez valóban így van, akkor ennek Európát arra kell késztetnie, hogy a külső határvédelem szabályait engedje tagállami hatáskörbe vagy szigorúbb uniós normákat határozzon meg.

Kérdésre megjegyezte: a Bertelsmann Alapítvány tanulmányát nem érdemes komolyan venni.

Kitért rá: a kormány döntött az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról, ezzel kapcsolatban van egy uniós elvárás, de méltányolható környezetvédelmi szempontok is állnak a döntés mögött.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány világos döntést hozott a gépjárműadóval kapcsolatban, ez 34 milliárd forintot jelent az önkormányzatoknak, ami indokolt mértéke a hozzájárulásnak a járvány elleni védekezéshez, így inkább politikai felhangja van a támadásoknak.

Azt is elmondta, hogy a Bahart nyilvános pályázatot ír ki vitorlás kikötők üzemeltetésére 2021-től, a kikötők nem fognak az üzemeltető tulajdonába kerülni. Négy kikötőt bezárnak, mert rossz állapotban vannak és kihasználatlanok, ezeket nyílt árverésen értékesítik – közölte.

Budapesten ne házasodjunk most

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Kifejtette: az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról – jelezte.

Zárva maradnak az iskolák

A miniszter megerősítette június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Hozzátette: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt jelezte: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

Arról, hogy sok egészségügyi intézményben nem hordanának maszkot a szakdolgozók, illetve, hogy egyéb helyeken sem lenne elegendő védőfelszerelés, elmondta: ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Nincs olyan kórház Magyarországon, ahol legalább tíznapos tartalék a védőfelszerelésből ne állna rendelkezésre. Minden kórház naponta 12 és 15 óra között bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak, és ennek megfelelően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szállítja a kórházaknak a védőfelszerelések utánpótlását.

Rémhírterjesztők?

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napokban személyes Facebook-oldalakra posztoltak miatt megy ki a rendőrség, és von eljárás alá embereket rémhírterjesztés miatt, közölte: rémhírterjesztés miatt több tucat eljárás van folyamatban, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 27 eljárás zajlik. Ezeket – két esetet leszámítva – senki semmilyen jogi váddal nem illette – mutatott rá. Kifejtette: ezek közül az egyik ügyben, ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség a rendőrségtől eltérően ítélte meg a cselekményt, és nem minősítette azt bűncselekménynek. Ilyen egy jogállamban előfordul, s ha bármely hatóság hibázik, főleg, ha csak néhány órára, de a személyes szabadság korlátozásával jár, akkor kártérítési felelősség áll fenn – rögzítette a miniszter. Hozzátette: a kormány kérése az a hatóságokhoz, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetben éljenek ilyen eszközzel, ez az esetek túlnyomó többségében így is volt.

Az újabb betegellátási rendet, illetve a járványkórházak jövőjét firtató felvetésre megerősítette, Magyarországon és Európában nagyjából egyetértés van abban, hogy egy második hullám veszélye komoly. Kitért arra is, hogy a járvány levonulása "farkasfogszerű", azaz lehetnek néhány napig tartó emelkedések, ezért kulcsfontosságú, hogy az egészségügy kapacitása rugalmas legyen. A veszélyhelyzet végével is fenn kell tartani olyan szabályokat, amelyek a rugalmasságot, az azonnali intézkedés lehetőségét garantálják – fűzte hozzá.

Megjegyezte: most azt látják, hogy a járványban megbetegedettek száma jelentősen csökken, ezért – ha a folyamat fennmarad – az egészségügyben is visszafordulhatnak, és a szabaddá tett ágyak ismét felhasználhatóak hagyományos gyógyításra.

Románia, Trianon

Arról, hogy Romániában a trianoni szerződés napjává nyilvánították június 4-ét, és a szerződést népszerűsítő rendezvényeket tartanának, elmondta: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök minden szavával egyetért. Gulyás Gergely felidézte: a külhoni magyar politikus arról beszélt előző nap a román törvényhozásban, ha Románia egy erős állam lenne, akkor tudomásul venné, hogy mint államot gazdagítja, hogy vannak nemzetiségei, ezen belül van egy jelentős magyar nemzetiség. Ha egy állam gyenge, különösen, ha soviniszta és öncélúan nacionalista, akkor sor kerülhet ilyen törvények elfogadására.

Gulyás Gergely kiemelte: úgy gondolják, Romániának az ott élő magyarok is állampolgárai, ennek megfelelően olyan gesztusokat kell egy országnak tenni, ami nem elidegeníti a több mint egymilliós magyarságot, hanem ami a politikai nemzet részeként tekint rájuk. Ez Romániának most sem sikerült – állapította meg Gulyás Gergely.

Elmondta azt is, hogy elkészült a fővárosi trianoni emlékmű, az avatása nem június 4-én, hanem valószínűleg augusztus 20-án lesz a járványhelyzet miatt.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: azt remélik, hogy minél rövidebb ideig lesz szükség a veszélyhelyzet fenntartására, és ha nem változik meg alapvetően a helyzet, akkor június vége felé a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazást a kormány vissza tudja adni. De folyamatosan figyelemmel kell lenni a járványügyi helyzetre – figyelmeztetett.

Szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig indokolt az ingyenes parkolást fenntartani.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Hát...ezt most lefogadom...aki kocsmába megy ,az magasról leszarja a maszk ajánlást...meg arra is igazán kíváncsi leszek,melyik vendéglátos bohóckodik egész nap a maszkba,és hogy akarják ezt betartatni???
Nessy
@Pálinkás Pál: Érdeklődve várom az első fotókat a "sörivás maszkban" cimű témában!
Pálinkás Pál
@Nessy: A vendégeknak csak ajánlott...de látom érted mire gondolok...ez megint egy barom,beterthatatlan rendelkezés...
Qqberci
Kedves szófosók! Ugye, azt tudjátok, hogy ha döntögettek a főpolgármester feje felett, akkor a felelősség is tiétek?...
Donáld Tramp
@Qqberci: Karigeri is csak egy polgármester !!! És hülye, ha betartott volna minden rendelkezést amit a Kormány hozott... Te most nem jelentél volna meg a Propi oldalán.
RonaGyuri
Következik a hűtlen kerületek megbüntetése! =))
RonaGyuri
@Qqberci: ez Orbániában nem így műx! =))
Nessy
Kormányunk, miniszterelnökkel az élén és a felelősség vállalás??? Ugye ezt senki nem gondolja komolyan?
Rockxy
kijelentették a bejelentést! hát emberek ezek?
CsipkeRózsa
Sipos Erzsi "mit" adott nekünk? A kutyának se kellene?!
1magyar
Külföldről jövőket azért érdemes megszűrni, nehogy valami pakisztáni megint hozzon valami új vírust!
simmering73
Két igaz ember hakniját láttuk a 133 bátor emberből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.