A fővárosnak a kormánytól kellene majd engedélyt kérnie, hogy a saját közterületeit használhassa.

Újabb pofon Karácsony Gergelynek: a kormány most a közterületeket csavarná ki a főváros kezéből

Az auguszus 20-i ünnepre vonatkoznak a parlament törvényalkotási bizottságának javaslatai. Az önkormányzatoknak ráadásul az ünnep állami szervezőjétől kell engedélyt kérniük, ha maguk is hasznosítani akarják a területüket.

Kíméletlen politikai háború zajlik a főváros és a kormány között, szinte minden napra jut egy kemény üzenet, az egyezségre való törekvést nélkülöző egyoldalú intézkedés. Itt az újabb gyöngyszem.

A parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely már eddig is nagy vitákat váltott ki, egyebek mellett az önkormányzati jogkörök csorbítása miatt, a veszélyhelyzetre hivatkozással. De ugyanebben a csomagban kapott helyet a városligeti beruházás folytatásának biztosítása (az egyértelmű fővárosi önkormányzati akarat ellenére), valamint a színházak felügyeleti rendszerének módosítása.

A javaslat még árpilis legelején ment be a parlament elé, azóta más témák (például a különleges gazdasági övezetek megalkotására tett javaslat) elterelték arról a figyelmet. Időközben azonban a törvényalkotási bizottság elkészítette a saját módosító indítványait, vagyis a jogalkotási munka nem állt le.

A módosítók egy része érzékenyen érinti a harmonikusnak amúgy sem nevezhető főváros-kormány viszonyt. Az előterjesztő ugyanis az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalná, hogy a közelgő augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

- a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek

- az Árpád híd területe

- a Petőfi híd területe

- a Rákóczi híd területe

- a Margitsziget területe

- az Óbudai-sziget területe

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján – de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával – engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

Vagyis az ingyenes használat törvénybe foglalása mellett az egyéb hasznosítást is a szervező engedélyéhez kötnék, a nyár egy, a köztéri rendezvények – egyáltalán, a közterület hasznosítása – szempontjából meghatározó szakaszában.

Az állami ünnep szervezőjére azt a feladatot testálja a javaslat, hogy az eseményt megelőző hatvanadig napig kell tájékoztatnia a tulajdonost a közterület használatának időtartamáról és az érintett területekről. Amennyiben a tájékoztató alapján nem tart igényt a felsorolásban szereplő összes közterületre, akkor a kimaradók hasznosítását a törvénymódosítás nem kötné a szervező engedélyéhez.

Forrás: MFOR

Kép: Karácsony Gergely/Facebook

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Pontosítsunk! Nem Karácsony Gergellyel, hanem a főváros lakosságával "szórakoznak!" Édes a bosszú t. hívek? Lehet tapsikolni! Ha meg azon környéken laktok, ti is így jártatok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Orbán majd csak kicsavarja Budapestet Karácsony alól, mint egy szőnyeget. Szemétségben határtalan!
DonnaOM91
Nаgуоn rоssz lánу voltаm.
Вüntess meg а fаrкam а számаt!
--
k­­i­s­s­­t­o­k­.­­c­o­­m
jesz
értem én az embereket, elfáradtak, elegük van...

Nade ami sok, az sok...nem értem Karácsonyt...a mosolygó arcával, szinte derűsen közli a népével, hogy emberek...szopás van, Orbán fenyíti Budapestet, mert nem Tarlóst választották...
A sok blabla helyett a nap minden órájában lázítania kellene a pestieket, hogy irány tüntetni...mindegy, hogy hová, csak tömeg legyen,de lehetőleg éjjel-nappal...érdekes, a buzifelvonulás sínen van, de Budapest kifosztása senkit nem érdekel(engem is csak annyira, hogy itt beleugatok a nagyok dolgába)

Kedves Karácsony úr! Szervezzen egy "békemenet Budapestér" című felvonulást..ott meglátná, mi is az ábra, érdemes- e annyit feleslegesen rinyálni...nem hiszem, hogy csak Bayer tud egy békemenetet összehozni...
CsipkeRózsa
@jesz: Lehet, hogy a Karácsony által szervezett tüntetés nagyon politikai színben állítaná be őt.
Viszont egy hatásos tüntetést meg kellene az ellenzéknek szerveznie, bár úgy tudom, a vírusra hivatkozás miatt az még tilos.
A másik, szervezésre kívánkozó téma volna a Lánchídra való adományok gyűjtése.
Nessy
@CsipkeRózsa: Erre vár szokása szerint a kormány! Beteg gyermek külhoni gyógykezelése, éhezőknek ételosztása, egészségügyi dolgozók lakhatási, élelmezési segítése, etc. majd a civilek gyűjtenek és megoldják! Leégett a család otthona? Majd a civilek adakoznak! Utána "hálából" a kormány kikiáltja a civilszervezeteket Soros bérenc, egyes számú közellenségnek! Természetesen mély keresztényként Isten áldásával! Tényleg egy hatalom és pénzéhes színtársulat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.