Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Ezt üzeni az operatív törzs Budapest újranyitása előtt – minden fővárosinak érdemes tudni! – videó

Vasárnap éjféltől életbe lépnek az első lazítások Budapesten és Pest megyében. Vasárnapra virradóra 36-tal lett több beteg, és rég nem látott alacsony szám jött ki az új koronavírussal összefüggésben elhunytakról is. Az operatív törzs ezek után vasárnap megtartotta napi tájékoztatóját.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese:

Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, a statisztikák mögött magyar családok élete áll. az elmúlt 10 év bizonyította, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni, és az is látszik, hogy Magyarország jobban vette az akadályokat, mint sok más európai ország.

A kormány segít, hogy új ismereteket sajátíthassanak el az emberek:

Az informatikai alapozó online tanfolyamra 1 hét alatt 37 ezer ember regisztrált, és még május 27-ig lehet jelentkezni. Az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatók be. A képzés ez az augusztusban induló struktúraváltó felnőttképzési program előfeltétele. Akik azon résztvesznek, 1,2 milliós szabadfelhasználású diákhitelt biztosítanak. A vali.ifka.hu-n 1100 képzésről lehet választani addig is.

A bértámogatás részeként egyéni fejlesztésre is van lehetőség: a dolgozók a munkájukhoz közvetlenül nem kapcsolódó, de a cég életéhez szükséges oktatásban vehetnek részt.

A magyar fiatalok, akik még nem léptek ki a munkapiacra, ezért nem állították le a szakképzést és a felsőoktatást sem a járványhelyzetben sem.

Közép- és hosszútávon átalakítják a szakképzést és a felsőoktatást.

Csütörtökön sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák, ötven tárgyból, járványügyi szempontból biztonságos körülmények között.

A felsőoktatási hallgatók számára elérhetővé tették a Diákhitel pluszt, 500ezer forintos, kamatmentes kölcsönről van szó, több mint 8000-en igényelték eddig.

Akinek még nincs nyelvvizsgája, most ez híján is megkaphatja, aki lediplomázott. Eddig 24 ezer diplomát állítottak ki.

Mivel továbbra is fontos a nyelvtudás, ezért az erre alkalmas 4 vizsgaközpont szervezhet online vizsgákat, most tesztelik a rendszert, három központ már májusban elindítja ezeket és már több mint kétezer ember jelentkezett rájuk.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője:

Az elektronikus hatósági házi karantént felügyelő rendszerben 546 aktív felhasználó van, mert 218 embernek már lejárt a karanténja a több mint 700 eddig regisztráltról.

Az applikációval egészségügyi kérdőív is beküldhető, eddig 92 ember töltötte ki a kérdőívet.

4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer eddig és csak 81 intézkedésre volt szükség, mert valaki nem ott volt, ahol kellett, vagy nem az a személy használta az alkalmazást, akinek kellett volna.

Budapestről:

-Hétfőn nulla órától hatályát veszti a fővárosban a kijárási korlátozás, de:

-mindenki köteles a szociális érintkezés szabályait betartani,

-a közös háztartáson kívül élőkkel másfél métert kell tartani,

-a közterületek parkok ismét látogathatók

-az idősek vásárlási idősávjai megmaradnak

-a maszk viselése kötelező üzletekben és tömegközlekedésben (az arcot sállal kendővel is el lehet takarni.)

A kerületi önkormányzatok a piacok látogatása kapcsán hozhatnak más szabályt az idősávokra, de a 65 év felettieket el kell különíteni az időben is a többiektől

A kerthelyiségekben, éttermek, kávézók, cukrászdák teraszain lehet tartózkodni, fogyasztani. Bent csak a személyzet tartózkodhat, kivéve az elvitelre történő ételek elszállítása kapcsán ott lévők.

-Szabadtéri múzeum, állatkert kinyithat, látogatható

-Minden szolgáltatás igénybe vehető

-A védőtávolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodni

-Szeptember 1-ig nem kell a közterületen működő vendéglátó teraszok után közterület használati díjat fizetni

-Vallási szertartások, polgári házasságkötés és temetés megtartható, a védőtávolságról gondoskodni kell. Kivéve a házasulandó felek, ők közelebb állhatnak egymáshoz. Június 15-étől tartható 200 fő alatti lakodalom is

-Az egyetemek kinyitnak, a rektorok döntenek a szabályokról, de a kollégiumok látogatása tilos. Egyetemeken a rektornak kell betartatnia a védőtávolságot.

-Hétfőtől tehát az egész országra érvényesek a lazítások, de saját és honfitáraink érdekében mindenkinek be kell tartani a védelmi intézkedéseket!

Szlávik János infektológus főorvos:

-A legnagyobb kockázat a kor, de van olyan 102 éves beteg, aki felgyógyult.

-A gyerekek nincsenek komoly veszélyben, az, hogy gyermek hal bele a betegségbe, extrém ritka.

-A magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor: a jól beállított vérnyomású középkorú beteg nincs nagyobb veszélyben, mint mások. Időseknél a magas vérnyomás és szív- érrendszeri betegségek viszont kockázatot jelentenek.

-Nem igaz, hogy egy népszerű vérnyomáscsökkentő súlyosbítaná a betegség lefolyását, ez téveszme, aki ezt szedi, nem változtasson a gyógyszer szedésén.

-A tüdőbetegek, COPD betegek nagyobb beszélyben vannak.

-Veszélyben vannak a vesebetegek, krónikusan dializáltak is, mert a vírus véralvadási zavarokat okozva a vesében, szívben, agyban, májban, az egész testben betegséget okozhat.

-Az inzulin injekciót használó cukorbetegek nagyobb veszélyben vannak, mint akik tablettás inzulint szednek.

-Veszélyben vannak a daganatos betegek és az immunelnyomó terápiát kapók.

-Az extrém elhívásban szenvedők a lélegeztetés nehézsége miatt vannak veszélyben.

-Az elmúlt hetekben külföldön egy ritka betegség szaporodását észlelték: Kawasaki betegségnek hívják, 2-9 év közötti gyerekeknél. Ezt száz gyereken észlelték New Yorkban, hárman meghaltak. Magyarországon ez a betegség extrém ritka és kezelhető.

-1981-ben felütötte a világon a fejét az AIDS és jelenleg is velünk van, ma már jobban kezelhető. 1983-ban döntöttek arról, hogy májusban az ebben elhunytak emlékére gyertyát gyújtanak. Az AIDS betegség ma már nem többletkockázat.

Szlávik János azt kérte: mindenki használjon maszkot, fertőtlenítsen és ne engedje a szüleit minden nap vásárolni.

Kérdésekre adott válaszok

Változik az operatív törzs munkája a védekezés második szakaszában? Válasz: annyiban változik, hogy mostantól másféle adatokat, elemzéseket kell figyelni, és felkészülnek arra, hogy bármilyen csekély negatív változás esetén újra életbe léptessék a szigorúbb intézkedéseket.

Június közepén megnyílik az osztrák-magyar határ, a többi mikor? Válasz: tegnap a szomszédos országokkal fontos tárgyalások zajlottak, a jelenlegi információk szerint Ausztria még nem tette lehetővé teljes körűen, hogy a magyarok korlátozás nélkül beutazzanak, várhatóan negatív koronavírus teszt kell majd hozzá. Mindenki azon dolgozik, hogy a többi országgal a viszonosság elve alapján vezessék be folyamatosan az enyhítéseket.

Forrás: Blikk

Kép: kormany.hu/Facebook

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@simmering73: Nem lennék meglepve, hogy azután, hogy visszaadják a "beszopott" felhatalmazást, elindulna fölfelé a fertőzöttség... Mert ugye az is öngól, ha ezt csúcsidőben tennék meg, akkor az politikailag elég gáz.. Így meg kis szünet, utána lehet mutogatni Gerire...:) Mondjuk nem hülye az, tudja, hogy ez jön és felkészülnek erre is..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
Ezt a véletlent!
Milyen érdekes, hogy a januári iráni konfliktus harmadnapján a világ összes médiája elfeledkezett Iránról, és csak a vírushisztivel kezdett el foglalkozni.
És a kóvidhisztit mindenki beszopta, aki beszopta, de azér nem mindenki.
Lepényleső
Tehát a szorítás marad,- egy kézben?
Pegero
Kuncze Gábor egy mocskos vallásgyalázó karikatúrát posztolt, amiben Jézusként ábrázolják Müller Cecíliát.
https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/202...
Nos! Ez már nem tréfa!
Ezek vagytok ti, mocskos geci liberálisok!
Clavigo
@Pegero: Te meg egy faszkalap vagy,,,egy sima prosztó,,,,
Pegero
@Clavigo: Ott kezdődnek az igazi problémák, hogy minden nap tudsz bunkó lenni, de legalább nem okozol senkinek csalódást.
ElizabethVU77
Nаgуоn rоssz lány voltam.
Вüntess meg а fагкаm а számаt!
---
http://ki​​s​sia​​.cl​ub...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.