A férfit komolyan meghurcolta a rendőrség.

Végre kiderült: a fideszes polgármester jelentette fel a gyulai ellenzékit rémhírterjszetésért

Még április 20-án tett feljelentést Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester Csóka-Szűcs János helyi ellenzéki aktivista ellen, akit szerda hajnalban rendőri akció keretében állítottak elő, utóbb azonban a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Napokig nem lehetett tudni, hogy pontosan ki hívta fel a figyelmet arra a Facebook-posztra, amire hivatkozva a rendőrség rémhírterjesztés gyanújával bevitt egy férfit Gyulán. Furcsa volt, hogy a bejegyzésre egyáltalán felfigyelt a rendőrség – így Gyulán szinte mindenki biztosra veszi, hogy volt feljelentő, aki a posztra felhívta a nyomozók figyelmét. Hétfőn pedig arra is fény derült, ki volt az.

Múlt hét szerda hajnalban közel tucatnyi rendőr vonult ki Csóka-Szűcs Jánoshoz, aki a gyulai Kossuth Kör elnökeként és a Momentum tagjaként ismert helyi ellenzéki hangadó. Rémhírterjesztés gyanúja miatt házkutatást tartottak a házában, lefoglalták a számítógépét és mobiltelefonját, majd rabosították és kihallgatták. Négy óra múlva úgy engedték el a mozgássérült férfit, hogy nem vitték haza, gyalog, nagy sokára ért otthonába.

Csóka-Szűcs János és a képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság panasszal élt a gyanúsítás ellen, a gyulai aktivista a Narancs.hu-nak adott interjújában azt mondta, nincs kétsége, hogy így akartak ráijeszteni. Az erődemonstrációnak beillő rendőri akció óriási hullámokat keltett, az Európai Parlament Magyarországról szóló csütörtöki vitájában is többször szóba került. Itthon vezető hír lett, a legnagyobb európai újságok, így a Le Monde és a Guardian, valamint az európai hírcsatorna, az Euronews is foglalkozott az esettel.

Múlthéten még az érintett is úgy tudta, hogy egy március 20-i posztja miatt vitték be. Ebben tényként rögzítette, hogy a koronavírus elleni küzdelem jegyében hány ágyat szabadítottak fel a helyi kórházban megjegyezve, hogy ezek üresen állnak.

Ugyanakkor érthetetlen volt, hogy miért vették el és miért nem adták vissza rögtön a kihallgatás után Csóka-Szűcs János számítógépét és mobiltelefonját. Hiszen az érintett elismerte, hogy az Fb-bejegyzést ő tette, ezen nem volt mit nyomozni.

Csóka-Szűcs hétfő kora délután arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy behívták a városi kapitányságra és öt nap után visszakapta a mobilját és számítógépét, valamint azt is közölték vele, hogy ki és miért jelentette fel.

Azt az ellenzéki aktivista sejtette, hogy kormánypárti körökből szóltak a rendőröknek, de amit ma megtudott, arra nem gondolt volna. Ugyanis kiderült: a feljelentő maga Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere volt. A feljelentést a posztolás napján, április 20-án tette a városvezető.

Azt állította, hogy a „felhívás valótlan tényeket tartalmazó híresztelést valósít meg. Ezért alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, illetve alkalmas a járvány elleni védekezés eredményességének akadályozására.” (A katasztrófavédelmi törvény szerint a védekezésért helyben a polgármesterek a felelősek, ezek szerint Görgényi úgy érezhette, hogy Csóka-Szűcs mondata akadályozza őt a védekezés megszervezésében – a szerk.) Görgényi arra kérte Kolysza Zoltán gyulai rendőrparancsnokot, vonja felelősségre az elkövetőt.

Az viszont továbbra sem világos, hogy a feljelentés és a házkutatással és rabosítással járó intézkedés között miért telt el 23 nap.

A feljelentésből az is kiderül, hogy nem azért a posztért vitték be, amiről korábban szó volt. Egy másik szúrt szemet Görgényinek, amit szintén április 20-án tett közzé a Facebookon Csóka-Szűcs. Egyébként ez is kórházakban történt ágyfelszabadításról, annak embertelenségéről szól. A városvezetőnek azzal volt baja, hogy az aktivista megjegyezte: az intézkedés „valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti.”

Forrás: Magyar Narancs

Kép: Pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Akkor itt az ideje a gatyát is leperelni a fütyeszes polgármesterről!... (hamis vád, stb)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Qqberci: csak az eszközök azok. Orbán mindenhonnan átvesz valamit amivel biztosítja a hatalmát és a kiccsalád összeharácsolt vagyonát.
Béla333
A maffiatagok (Fidesz) lelkesen helyeselnek!
Sajnálják, hogy az ÁVH megszűnt időközben, mert szerintük ez megoldást jelentett volna az ellenzéki véleményekre!
Aljas szemét banda!
Joker
@Qqberci: Nincs ,csak kisérteties hasonlóságokra hívtam fel a figyelmeteket .
Gyütt Mönt
Ilyen egy igazi pártkatona. Nem gondolkodik, hanem végrehajtja a parancsot.
human
@Gyütt Mönt: Sajnos ezen már rég túlléptünk. Parancsot sem kell kiadni. A gépezet már működik magától. Mindenki tudja mi az elvárás és a szerinte cselekszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.