A professzor szerint fellélegezhetünk hamarosan.

Egy magyar professzor szerint nem fog soha visszatérni a járvány – ezért gondolja ezt

Dr. Ternák Gábor professzor, egyetemi tanár, volt országos infektológus szakfőorvos, a trópusi betegségek szakértője válaszolt arra, milyennek látja a koronavírus-járvány magyarországi helyzetét.

A professzorral a Pesti Srácok készített interjút, amelyben a szakember többek közt elmondta: a hazai, korán meghozott intézkedések hatékonynak bizonyultak, nagyban segítettek alacsony szinten tartani a fertőzöttek számát. A lap arra vonatkozó kérdésére, hogy visszatérhet-e a járvány, dr. Ternák Gábor azt mondta:

„Bár egy vírus sok mindenre képes, és biztosat kijelenteni nem lehet, de az a jelenség, hogy a korábbi koronavírus-járványok (SARS, MERS) nem tértek vissza, bizakodásra adhat okot. Magam arra tippelek, hogy nem fog”.

A professzor kitért arra is, mi lehet az oka annak, hogy bár más országokban jelentősen emelkedett a halálozások száma, nálunk nem mértek hasonló kiugrást. Azt mondta: összevetve a hazai, illetve a korábbi szocialista országok adatait a nyugati országokéval, látszik a jelentős különbség, jelesül az, hogy nyugaton a megbetegedések száma nagyjából tízszer nagyobb, mint nálunk.

Mint mondta, a korábbi halálos koronavírusok, így a MERS és a SARS esetében is kiderült, a vírus jellegzetességét okozó tüskékben levő fehérje hasonlít a kanyaróvírushoz. Márpedig – így a professzor – ebből arra lehet következtetni, hogy ott, ahol a kanyaró elleni átoltottság jelentős, a mostani koronavírus-járvány is jóval alacsonyabb szinten zajlott, mint azokban az országokban, ahol az átoltottság mértéke alacsony.

Ez szolgálhat magyarázatul például arra is, hogy a gyerekek és fiatalok esetében jóval enyhébbek a vírus okozta tünetek, a szervezet ugyanis a frissen beadott kanyaró elleni vakcina miatt jelentős ellenanyagot termel, ami részben védelmet nyújthat a Covid-19 leküzdésében is. Dr. Ternák Gábor szerint elképzelhető, hogy az oltóanyagra várás helyett elegendő lenne az 50 feletti korosztály kanyaróvakcinával való újraoltása is.

Forrás: Pesti Srácok/Blikk

Kép: Pixabay

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Málna: Má bocsánat, de tudományosan megalapozottan" tippelni "a sarki kocsmában lehet. Ott szokta ezt csinálni a Józsi.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
A prof nem érti, hogy a koronavírus csak egy ürügy a gazdaság bedöntésére és az emberek szabadságának elvételére.
peterkelemen
Megdöbbentő felismerésre jutott egy izraeli professzor: felesleges volt leállítani a gazdaságot a vírus miatt https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/izraeli...
peterkelemen
Neves szakemberek mondják el hogyan vernek át a kormányok a koronavírusra hivatkozva: Koronavírus: Prof. Klaus Püschel, a Hamburgi Egyetemi Klinika vezető igazságügyi szakértőjének tapasztalatai https://www.youtube.com/watch?v=S6S9SNJlcmQ...

Koronavírus - szakértők szemével https://www.youtube.com/watch?v=BTa_LN2EPzI...

Dr. Bodo Schiffmann német orvos kritikus elemzése, aki a frontvonalban dolgozik - Koronavírus avagy hogyan vernek át a hazug kormányok és az általuk lefizetett és megfélemlített virológusok, járványügyi szakemberek ... https://www.youtube.com/watch?v=JvX4PXQk8G4...
Mirabilis
"Európának fel kell készülnie a koronavírus-járvány újabb hullámára, amely télen érkezik, és legalább olyan súlyos lesz, mint az első - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet."
https://hu.euronews.com/2020/05/16/who-telen-...
Ki a hülye? WHO, vagy magyar professzor?
Sámannus
Á, nem professzor, hanem kompresszor!.
legott
Ha jól emlékszem, az említett vírusokra hamar találtak oltóanyagot. Ezért nem terjedt el. És ezért nem volt tömeges elhalálozás. És ezért nem volt a kiszámíthatatlanságtól való félelem (mert akár egy spanyolnátha szintű pusztulás is történhetett volna).

Aztán asztat is mondta a professional, hogy "magam arra tippelek".
Tessen mondani, aszt tétre vagy befutóra tetszik tippelnie a nagy magasságú magasságos magiszter nagy-jó-tekintetes-tanult-ember-uramnak, ott fenn a magasságosságos magasságokban - ami nem a mennyország, csak egy zuhanó repülőgép?

(Most Bach-ot hallgatok. Egy rossz szó, és megnyomom a piros gombot.)
Pálinkás Pál
@Mirabilis: A WHO...utóbbi években bebizonyította hogy politikai alapon működik...köze nincs a valós egészzségügyi helyzetek kezeléséhez...
kereső
"Tippel" a professzor úr? Nem totó ez, vagy lóverseny- ahol mehet a tétre,helyre, befutóra. Talán tudományosan megalapozottan kéne mondani valamit, ha már egyszer tudós ember.
Málna
@kereső: Tudományosan megalapozottan tippelt, mivel biztosat nem mondhatott. Senki nem tudja, hogy mi lesz.
kereső
@Málna: Má bocsánat, de tudományosan megalapozottan" tippelni "a sarki kocsmában lehet. Ott szokta ezt csinálni a Józsi.
Málna
@kereső: Nem tudják biztosan megmondani, hogy lesz-e második hullám. Akkor pedig ne is beszéljenek róla, lepődjünk csak meg, ha mégis bekövetkezik? Te nem akarsz felkészülni rá?
simmering73
Ternák professzor magyar hangja Pálinkás professzor.
kereső
@Málna: Valahol nem érted az egészet. Én nem azon vagyok kiakadva, hogy beszélünk az esetleges második hullámról. Azon vagyok kiakadva, hogy egy virológus, járványügyi professzor "tippelget". mint a lovi pályán. Talán nem kéne butának nézni a hallgatóságot, és bután előadni a mondandóját. Mondjuk a proff. úr nem igen késztet senkit a felkészülésre-épp a tippelgetése miatt.
Értelmező olvasás általános oskola 4.osztály.
Aki Én
@kereső: köztudottan fideszes doki, nem véletlen kezdte benyalással.
Ahány doki, annyi vélemény.
Málna
@kereső: Tökéletesen értem, hogy min vagy kiakadva. Azt nem értem, hogy miért. Ha egy virológus a vírus jövőjéről beszél - amiről biztosat nem tud mondani - akkor a véleményét mondja (az eddigi tapasztalatai alapján), tehát tippel. Vagy nem mond semmit. De akkor meg az a baj. Mert akkor azt sem tudnánk, hogy esetlegesen lehet egy második hullám. Mivel a WHO virológusai meg arra "tippelnek", hogy lesz.
kereső
@Málna: A WHO virológusai nem tippelnek- modelleznek, és az eddigi ismereteikre támaszkodva mondják, amit mondanak. És ezt mondja Szlávik doktor, és a pécsi kutatók is. De egy tudós- ne tippeljen. Mondja azt, hogy nem tudja megmondani, mert nem mélyült el a témában. Vagy ne mondjon semmit. A tippelgetés a tudósok lejáratása, számunkra, laikusok számára meg azt sugallja, hogy ők sem tudnak semmit- akkor mi mit tehetünk. Vannak emberek , akik szavának - főleg egy ilyen helyzetben súlya van, akikre figyel az ember.
Málna
@kereső: Mindenki találgat, akár modellezik, akár az eddigi tapasztalatokra támaszkodik. A WHO is feltételes módban beszél a járvány jövőjével kapcsolatban. Tehát tippelnek, mert biztosan ők sem tudnak semmit. Mi meg azt tehetjük, hogy a legrosszabb verzióra készülünk.
Peller Anikó
@kereső: Mindenesetre érdekes, hogy a Mr prof. a kanyaró oltásban bízik, de nagyon, míg más szakemberek a BCG oltáson rugóznak. A prof állítja: SARS vírus jellegzetességét okozó tüskékben levő fehérje hasonlít a kanyaróvírushoz.

Véleményem szerint amit tippelek a SARS vírushoz és a MERS vírushoz jobban hasonlít. De nem olyan.

Hasonlítanak egymáshoz mint egyik tojás a másik létrához. De legyen igaza.
division
@Peller Anikó: Majd kiderül, kinek lesz végül igaza. Amennyiben a jelenlegi korlátozások feloldásával beindul a vírus, akkor nem a tippelő Ternák prof. - nak. Sajnos.
division
@Málna: Mindig azt kell tenni, és ha nem következik be a legrosszabb, akkor lehet majd örülni.
division
@peterkelemen: Te nem érted, mennyi hülyeséget hordasz össze Pálinkás haveroddal egyetemben a vírusról.
division
@simmering73: Erre adnom kellett egy lájkot:-))
Zsopiale
Több másik szakember szerint is így van. Nem jön vissza többé, MERT MARAD ÖRÖKKÉ!!! Ahogy a Influenza is és még sok más ragály... Meg kell tanulni együttélni vele, legfőképp az immunrendszerünknek. Aztán reméljük lesz jó oltás (és nem felütve valami náci összeesküvő szirszarral, ennek kizárására legelőbb ki kell találni valami kielégítő vizsgáló módszert)
tudode
Amint a koronavírus lecseng a világban, a tudósok, és nem a politikusok dolga lesz kielemezni, hogy az olasz, svéd, és norvég stratégia vált-e be, vagy azoké, akik olyan "öszvér" rendkívüli állapottal "győzték" le a járványt, vagy sem
.
https://www.google.com/search?q=Sv%C3%A9d+kor...
.
Annak tükrében, hogy a bacilusok, és a vírusok bennünk élnek, és ki tudja mikor élednek fel!
kokopelli
@tudode: A legnagyobb probléma ott van,hogy az újságok (mint pl. a Bild Zeitung is) neves orvosok a szájába
adják azt amiről pl. nem is foglaltak állást! A példányokat el kell adni,de azt amit nem mondottak,hogy bizonyít-
sák be az orvosok? (egy hamburgi medizinert Dr. Püschel-t idézték azzal amit nem is mondott) (:-()
tudode
@kokopelli: .
Ez is csak amiatt fordulhat elő, hogy lapzárta előtt nem lektoráltatják a cikk alanyával! Már a címek is olyanok, hogy hívogassák az érdeklődőket, online esetében minél több klikket érjenek el.
.
Valami nem kerek ebben a járványhírekben sem, mivel a félresikerült politika összekeveredik azzal a tudománnyal.
.
Sőt az orgánumok is kénytelenek cenzúrázni, nehogy új járjanak, mint pl. a 100 éves népszabadság!
.
Sok minden történt, úgy politikailag, amiről a jogászok nagy része hallgat, pedig bizonyára tudatában vannak azzal, aminek részesei vagyunk 10. éve!!!
kokopelli
@tudode: A Bild Zeitung-nak az az érdeke,hogy eladják!Erről az orvosról írtam ma,hogy olyan dolgokat adtak
a szájába amit nem is mondott! Miért lektorálnák,ha egyszer a példányszám a cél! Egy sok éves jellemző vicc
a "Bild Zeitung"-ról!
" A.K. nevű hentes "L" városból megölte feleségét ,és ledarálta az ipari húsdarálóján.A "Bild Zeitung beszélt a vag-
dalhússal!"
... Sokszáz büntetést fizet az újság évente az elvesztett perek után,de megéri,mert a példányszám a lényeg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.