Alig egy hét kellett ahhoz, hogy meggondolják magukat.

Gyorsan meggondolták magukat: a kormány visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltását

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

Vagyis a terv az volt, hogy jövő év elejétől betiltják a nejlonzacskót és a műanyag tasakot a zöldségeknek vagy a péksüteményeknek a boltokban.

De amikor már csak az volt hátra, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, kedden délután az Országgyűlésben bejelentették:

a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

A jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csak annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy:

az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Pedig a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, a szabályozás egy uniós kényszer. Úgy fogalmazott, ezt nem feltétlenül a jó szándékuk miatt teszik, hanem azért, mert van egy uniós elvárás, “ami azt mondja, hogy 2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta." Most úgy néz ki, ezt elodázzák.

Az iromány tárgyalására a fenntartható fejlődés bizottsága volt kijelölve. A testület LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet a hvg.hu-nak azt mondta, amikor megkérdezte erről a parlamenti folyosón a kormányoldal képviselőjét, az ITM egyik államtitkára azt válaszolta neki, dolgoznak még a törvényszövegen, de azt nem tudta megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra, az államtitkár egyéb részlettel nem szolgált.

Forrás: HVG

Kép: Pixabay

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Nessy: Mészi tegnap alapított egy műanyag csomagolóeszköz-gyárat. A többi már adja magát.
Mert biztos, hogy ez se személyre szabott eset.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@vacsi: Egyrészt újrahasznosított műanyagból lesznek csomagolóanyagok, másrészt fejlődik a technológia, és olyan anyagokat fognak előállítani, amikkel pótolni tudják a hagyományos csomagolást.
A kenyeres nylonzacskókkal - ahol beszerezzük a pékárut, ott nincsen papírzacskó - kiváltunk annyi gumikesztyűt, amennyit csak tudunk, mosható bevásárló táskákat használunk. Van, ami nekem is gondot okoz, a zöldségesünk olyan szinten minimalizálta a zacskók számát, hogy egyelőre itthonról viszek, amíg van, ha nála akarok vásárolni. De erre is kitalálunk majd valamit, csak nem fog ki rajtunk. Gondolkodunk, tehát vagyunk! :)
vacsi
@Nyírfa: A műanyag zacskókat, dobozokat, stb. én is "újrahasznosítom", ezekbe csomagolom a fagyasztóba tett élelmet. De ezek attól még műanyagok. A hagyományos csomagolás kiváltására nekem nincs ötletem, de érdekelne, hogy milyen anyagok felelnének meg rá. Gyerekkoromban, mikor nagymamám elküldött a boltba, vittem a tejeskannát, vittem az üveget ecetnek, olajnak, de ez a kimérős módszer a multiknál nem menne. Egyébként bevásárló táskát még soha nem vettem, én magam megvarrom, és minden alkalommal kimosom őket. De nem a megvásárolt sima zöldséget teszem bele, hanem a becsomagoltat. Szóval, bár én sem szeretem a műanyagot, de nem látom a kiutat...
Mirabilis
@Málna: Átvitt értelemben igen, de ezt te úgysem érted kicsiny fideszes agyaddal.
vitriol
amíg a haverok érdekeltek a gyártásban, addig [email protected] a klímaváltozást!
Rockxy
és? és? és?
ésakkó?
és akkor?
ésakkor?
CsipkeRózsa
Egy baráti cég miatt képesek megint az EU ellen menni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.