Szerinte még mindig fennáll a veszély.

A SOTE rektora szerint a magyar lakosság 99 százaléka maradt „potenciálisan fertőzhető”

A meghívottak csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton, ami magas részvételi aránynak számít – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1 aktuális csatornán kedd este.

Merkely Béla hozzátette: összesen két – a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható – szűrést végeztek Európában. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában a 46 százaléka ment el a szűrésre.

Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek „tényleges, valós képet” tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, illetve gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát.

Hozzátette: végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet.

Kitért arra is: a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt „potenciálisan fertőzhető”, addig „nálunk 99 százalék ez a szám”, ami „a járvány esetleges második hullámában semmilyen különbséget nem hoz” – mondta Merkely Béla.

Forrás: MTI/Blikk

Kép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ma reggeli hír külföldről. Nem tartanak második hullámtól.
Málna
@Mirabilis: Le van írva a cikkben, hogy mire alapozza az állítását. Mit nem értesz ezen?
csipetke
Hát ja. Cili néni meg azt nyilatkozta,hogy az unokák eztán megpuszilhatják,megölelhetik a nagyikat.Olyan jó lenne,ha Cecil nem a fidesz által az orra alá dugott papírt olvassa be,hanem amit a virológus mond.Sokszor,mikor hebeg-habog,látni az arcán,hogy b@szki,tényleg ezt kell hazudnom?
vacsi
Igen, a fertőzöttségi adatokból ez derül ki. Ezért nem értem, miért kellett eltörölni a korlátozások nagy részét - és miért lehet most már az öregeket látogatni?
Zsopiale
Már megmondta másik okos hogy ez nem baj, vegyüljünk, alakítsuk csak ki a nyáj immunitást. Már látható hogy nem veszélyesebb ez a gyilkolás mennyisége szempontjából, mint az influenza és variánsai. Tehát ez a folyamat nem fog több embert ölni, de biztos, hogy sokan kerülhetnek még súlyos tüdőgyulladással kórházba...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.