A szabadtéri vásárok a jogszabály értelmében nem minősülnek rendezvénynek, ezért létszámtól függetlenül megtarthatók.

Az adatok, így az elhunytak számának és arányának komplex elemzése, értékelése a járványt követően történhet meg

- közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, az elmúlt napon hárman, a járvány kezdete óta 470-en hunytak el, jellemzően idős, krónikus betegek, elenyésző kisebbségük az, aki nem szenvedett alapbetegségben.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy

33 idősotthonban 110-en haltak meg olyanok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak.

Az intézményekben összesen 846 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg. Ugyanakkor 298 beteg már meggyógyult.

Az országos adatokat ismertetve közölte: az elmúlt nap 42-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, a járvány kezdete óta 3598 pozitív esetet tartanak nyilván. Az 1674 aktív fertőzött egyharmada, 539 beteg igényel kórházi kezelést, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Kitért arra: a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma országosan 36,8, ami a környező országokhoz, Európához mérve és nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható. Vannak területi különbségek, továbbra is Budapesten a legmagasabb, 97,6 a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma. A második helyen Fejér megye áll 86,4-gyel, ezt követi Zala megye 86, Komárom-Esztergom megye 68,8, Pest megye 38,8 százezer lakosra jutó fertőzöttel – közölte a tisztifőorvos.

Hozzátette:

folyamatos az adattisztítás, így egy-két szám változhat.

Ha a vizsgálatkérőn szereplő lakhelyadatról később kiderül, hogy már nem felel meg a valóságnak, az adott beteg átkerül egy másik megye statisztikájába.

Müller Cecília szólt arról is, az újra kinyitott játszótereken, kalandparkokban fontos a higiénés szabályok betartása, elsősorban a rendszeres kézmosás, illetve a gyerekek kezének áttörlése fertőtlenítő kendővel, a játékok fertőtlenítése, illetve a hulladékgyűjtők rendszeres ürítése.

Hozzátette: semmilyen fertőtlenítő folyadék szétlocsolása nem szükséges, ráadásul szennyezi a környeztet, az üzemeltetőknek arra viszont ügyelniük kell, hogy a játékok felületéről ne legyen lepattogva a festék, legyenek sima, könnyen tisztán tartható felületek a játszótéren. Hozzátette:

a rendszeres takarítás részeként át kell forgatni a homokozóban lévő homokot, hogy a napsütés fertőtlenítse azt.

Azt is mondta: a gyerekekre felesleges maszkot, illetve kesztyűt adni, az csak zavarja őket. Ugyanakkor kiemelte:

se a szülő, se a gyerek ne menjen a játszótérre, ha nem teljesen egészséges.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta: a tatabányai Szent Borbála Kórházról szóló jelentéseket a nap folyamán értékeli, és reményei szerint a "közeli napokban" az osztályok többségén fel tudja oldani a felvételi zárlatot.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált 42 eset Budapestről, Fejér, Komárom, Nógrád, Pest és Zala megyéből származik. Öt beteget a fővárosi, Kamaraerdei úti otthonban, négyet a zalaegerszegi, Külső-kórház utcai otthonban regisztrálták, a többi eset nem zárt közösségből került ki.

Azt is mondta,

az intézmények zárlatát igyekeznek mielőbb feloldani, de egyelőre nem tud pontos időpontot mondani.

Ugyanakkor a gyermekvédelmi intézetekben, a szociális és javító intézetekben már lehetséges a ki- és bejárás, a fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ápoló otthonok lakói pedig az intézmény által szervezett szabadidős programok erejéig szintén elhagyhatják az otthont.

Bizonyos, "indokolt esetben" lehetséges az intézményekbe felvétel, ekkor a bekötözőnek 48 órán belül elvégzett, két negatív koronavírus-tesztre van szüksége.

Ugyancsak kérdésre szólt arról, hogy

a szabadtéri vásárok a jogszabály értelmében nem minősülnek rendezvénynek, ezért létszámtól függetlenül megtarthatók.

Ugyanakkor az alapvető higiénés szabályok betartása és lehetőség szerint a távolságtartás itt is fontos – tette hozzá Müller Cecília.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.