„Azért nem lett tömeges a megbetegedési fázis Magyarországon, mert a Kásler miniszter által vezetett csapat” jól vizsgázott, a miniszter ösztönei jól működtek és neki köszönhetően indult el időben a kormányzati járványügyi védekezés – állt ki erőteljesen minisztere mellett a ma reggeli Kossuth Rádió interjúban Orbán Viktor. Úgy fogalmazott: a korábbi kórházvezető miniszter ösztönei jól működtek, mert még az EU szervezetei is "azt mondták, hogy ez nem veszélyes, miközben ő azonnal összehívta a járványügyi testületet, az ő ösztöne volt ez" és ezért tudtunk egy-két héttel előbb lépni, "ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés".

A koronavírus-veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A védekezés eredményességében Magyarország más, jobb anyagi helyzetben lévő országokat is felülmúlt – emelte ki, úgy fogalmazva: mindenki összefogott Magyarországon, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből.

A kormányfő hangsúlyozta:

a veszély nem múlt el, az emberek közötti védőtávolságot be kell tartani, a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az operatív törzs is folytatja munkáját.

A védekezésről azt mondta:

nálunk (...) jobb anyagi helyzetek között élő országokat is messze felülmúltunk a védekezés minőségében és eredményességében

A kulcs a fegyelem és az összefogás volt, a baloldal azonban "lépten-nyomon belekötött a kórházakba, a védekezést irányító szakemberekbe", most viszont "szégyenszemre elkulloghatnak a kertek alatt" – fogalmazott.

A rendkívüli jogrend elrendelését az egyik legjobb döntésnek minősítette, mert így a kormány időben tudott döntéseket hozni, nem kellett bemenni egy rendelettel a parlament elé, és "ezzel a baloldali ellenzékkel huzakodni", hanem akár egy órán belül lehetett reagálni.

"Kásler miniszter úr érdemei történelmiek"

Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének az érdemeit történelminek nevezte, mert – mondta – az ő ösztönei vezettek a járványüggyel foglalkozó szakmai testület összehívásához akkor, amikor még "mindenki szunyókált", így pedig "egy-két héttel mindenkit megelőztünk".

A védekezés olyan hatékony volt, hogy nem következett be tömeges fertőzés Magyarországon, elsősorban azért, mert a Kásler Miklós vezette egészségügyi csapat és a kezük alá dolgozó kórházigazgatók, orvosok, ápolók időben elvégezték a munkájukat – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: mivel úgy tűnik, nyáron a járvány nem fordul át tömeges fertőzésbe, már nincs szükség a rendkívüli jogrendre.

Úgy összegzett:

"van okunk az örömre", mert a sikeres védekezés több ezer idős ember életét mentette meg.

Megjegyezte azt is: a járványügyi védekezés miatt olyan emberek is életben maradtak, akik az influenzába belehaltak volna.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

azok a polgármesterek, akik inkább a baloldali pártok utasításait – a "kötözködést", a "piszkálódást" – fogadták meg, azok rosszul teljesítettek a védekezésben, akik szerint viszont a járvány nem pártkérdés, és az összefogást követték, jól tették a dolgukat.

A gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: több mint egymillió dolgozó munkahelyének megmentésében, megtartásában sikerült valamilyen kormányzati segítséget nyújtani.

A csütörtöki adatok szerint valamivel több mint 101 ezren vannak munkanélküli segélyen, továbbá 71 ezren vannak, akik több mint három hónapja elveszítették a munkájukat, és hiányzó jövedelmük kipótlását kérték. Így összesen csaknem 173 ezer olyan magyar van, aki szeretne dolgozni, de nem talált munkát, és a kormányhoz fordult – közölte. A megoldások között szólt arról, hogy a közmunkahelyek számát 200 ezerre emelték, 3 ezer toborzott katona felvételére vannak felkészülve, és rengeteg munkahelyteremtő támogatást indítottak el.

Mindezek alapján arra számít, hogy noha lesz egy statisztikailag nehéz április, de a gazdasági intézkedések "hasítanak", és várakozása szerint "sokkal gyorsabban fogunk visszatalálni a korábbi gazdasági teljesítmény színvonalára, mint azt korábban gondoltuk". "Ennek a lépéseit is látom" – mondta, tájékoztatva, hogy létre is hoz egy a járványügyi operatív törzshöz hasonló, szakemberekből álló testületet, amelynek várhatóan ő irányítja majd a munkáját, és a következő hónapokban minden energiájukat a munkahelyek megvédésére, a gazdaság újraindítására fogják fordítani, és a 13. havi nyugdíj visszaépítése is megtörténik.

Bezárnak a tranzitzónák

A rádióinterjúban szó volt a tranzitzónák ügyéről is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: "feléledtek a brüsszeli bürokraták", nemcsak Magyarországra, hanem egész Európa biztonságára nézve is "veszélyes döntést" hoztak az Európai Bíróságon, mert – mivel Görögország nem tudja – Magyarország védi az unió határait is. Megjegyezte: 130 ezren tartózkodnak jelenleg a balkáni útvonalon, nagy részük a magyar határra fejt majd ki nyomást, tehát "nehéz hónapok előtt állunk".

A magyar szabályozás szerint ezentúl – mivel bezárnak a tranzitzónák – "a kerítésen kívül" kell majd várakozniuk a migránsoknak.

Ha valaki közülük be akar jönni Magyarországra, ezt a magyar nagykövetségeken tudja igényelni – közölte, úgy értékelve:

ez a migránsoknak rosszabb, mint a korábbi állapot, "de ha a brüsszeli bürokraták így akarják, akkor ezt az igényüket teljesíteni fogjuk".

Arra számít ugyanakkor, hogy a brüsszeli bürokraták ebbe is belekötnek majd, ők ugyanis azt akarják, hogy a migránsok Magyarország területén várakozhassanak.

Az azonban nem fog előfordulni, hogy Brüsszelben azt mondják, menekültkérelmet benyújtó ember ellenőrzés nélkül tartózkodhasson Magyarországon

- jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, Magyarország nem a szomszédok "kontójára" akar védekezni, ezért például ha a szerbek segítséget kérnek déli határuk védelméhez, "holnap reggel megyünk".

Ha a horvátok vagy bárki segítséget kér, még ha a románok is segítséget kérnek, mi készen állunk

- mondta.

A kormányfő úgy fogalmazott,

a brüsszeli bürokraták "benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében".

"Nekik migránsválság kell. Ha van migránsválság, akkor a kormányok bajba kerülnek, és (...) hitelre van szükségük, a pénz meg náluk van. Ők hitelt akarnak adni, lehetőleg jó kis kamatra, mert azt szeretik" – mondta, hozzáfűzve: ha nincs baj, annak előidézésében is "segítenek". Azt is megjegyezte, Soros György "nagy mester" az országok kifosztási mechanizmusában.

Forrás: MTI, Portfolio

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A fidesz nyilatkozatában megjelenő feneketlen cinizmus akkor válik világossá, ha végignézzük, hogy miközben az ellenzéki önkormányzatokat sanyargatják, és miközben orvosok, ápolók és idősotthoni gondozók megfelelő védőeszközök híján a betegek számát szaporítják, azonközben:
Mészáros Lőrincnek élménypark-fejlesztésre adnak 19,6 milliárdot
Tiborcz István balatoni kikötőfejlesztése kap 1,8 milliárdot
a Külgazdasági és Külügyminisztérium gépjárműbeszerzésére szánnak 2,4 milliárdot
a Semjén nevével fémjelzett vadászati kiállítás kap plusz 1,67 milliárdot
a szegedi atlétikai cetrumra átcsoportosítottak 514 milliót
a Haladás sportegyesület stadionüzemeltetésre kap 300 milliót
a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására adnak 300 milliót
a készülő Bozsik Stadionra adnak 1 milliárdot
a Budapest Honvéd Sportegyesület létesítményfejlesztésére adnak 450 milliót
egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatására adnak 133 milliót
Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég vezetőjének egy sörkorcsolya-gyár építésére megítéltek 1,7 milliárdot.
ÉS:
Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázataira 768 milliót,
Nemzeti Sportközpontokra 1,1 milliárdot,
a sportlétesítmények fejlesztésére 4,06 milliárdot,
a tervezett népligeti kézilabda aréna telkének megvásárlására 16,1 milliárdot,
Békéscsaba evangélikus templomainak rekonstrukciójára 631 milliót,
a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyháznak 794 milliót,
két mexikói templom újjáépítésére 2 milliárdot,
a szír ortodox egyház Moszuli Érsekségének támogatására 320 milliót,
a szír katolikus egyház Moszuli Érsekségének támogatására ugyancsak 320 milliót,
a Liget-projekt újraindítására 24,8 milliárdot,
a Budai Vár fejlesztésére és a Belügyminisztérium Várba költöztetésére 36,6 milliárdot,
a TEK-nek ingatlanfejlesztésre 5,5 milliárdot
szavaztak meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Pegero: tegnap, 20:42; Te csak a bűnöző és politikai prostituált cigányoddal foglalkozzál.
https://www.generadormemes.com/media/created/...
Orbánt Brüsszelben megkoronázták.
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
Pegero
@BarbaraWA96: Ha érdekel a kámzsás formula, vedd fel velem a kapcsolatot!
Pegero
@Eladott Ország: Geciputtony!
A kecskéddel foglalkozzál, mert, mert mit szól majd Brüsszel ha nem ápolod le rendesen?!
https://www.gyaloglo.hu/users/07/f9/2c/760123...
Kapanyél
@BarbaraWA96: Ismeröd a 68-ast? Té leszopsz, én mög mögyok éggyel! )
Eladott Ország
@Pegero: Mit tettél ma már hogy megállítsd Brüsszelt! Te faszparaszt, fidesz birkája !
https://uploads.disquscdn.com/images/56d2e980...
A te nyugdíjas anyád is vett sertéstelepetet 2017-ben?!
https://m.blog.hu/b1/b1/image/kosa_anyukaja_s...
Te már megáztattad a tojásaidat hipós vízben?!
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
Te is este érkezel a disznóvágásra, mint a csúti cigány?!
https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9...
Rettegtél ma már a migránsoktól?!
https://66.media.tumblr.com/a7e9e6a10a39ab18c...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. July 16., 07:04
Videó: lavina söpört végig Budapesten
Szórakozás - 2020. July 16., 06:31
Weisz Fanni és férje bejelentették, hogy szakítottak