A Fidesz-frakció kizárólag a közjó érdekében, általános szabályzási igénnyel terjesztett elő vagy fogadott el törvényjavaslatokat – közölte a Fidesz alelnöke a Népszavának.

Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk

– így reagált a Népszava kérdésére Kósa Lajos Fidesz-alelnök, akit azért kerestek meg, mert az ügyészség konkrétan megnevezte azt a két jogszabályt, amit szerintük a fideszes országgyűlési képviselő lobbizott ki magának 2016-ban a Fidesz-frakciónál.

A lapnak a Fidesz alelnöke cáfolta, hogy két jogszabályt Simonka lobbizott ki magának 2016-ban a frakciónál, hogy a vele szemben akkor már zajló eljárásban kedvezőbb helyzetbe kerüljön. Kósa Lajos erről azt mondta, a Fidesz-frakció

kizárólag a közjó érdekében, általános szabályzási igénnyel terjesztett elő vagy fogadott el törvényjavaslatokat.

A 2016-ban még a frakciót irányító politikus szerint a Hadházy Ákos által korábban idézett vádiratban szereplő mondat csak

bizonyíték nélküli vélelem

A Fidesz-frakció szintén kizárta, hogy Simonka kérésére módosult a jog.

A független képviselő előzőleg azt állította, Simonka 2016-ban törvényt módosíttatott saját érdekében.

Az agrárkamaráról szóló törvénynél, és egy, a termelői csoportokról szóló miniszteri rendeletnél tudott maga számára kedvező módosításokat elérni.

A törvényjavaslatot a fideszes Győrffy Balázs képviselő – egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – nyújtotta be, majd ahhoz csatlakozott Jakab István képviselő, Magosz-elnök is. Az FVM-rendeletmódosítás Fazekas Sándor minisztersége alatt történt.

A Népszava szerint Hadházy Ákos írt egy újabb levelet Polt Péternek, azt tudakolva, hogy kérte-e a három fideszes képviselő, Fazekas Sándor, Jakab István és a Győrffy Balázs mentelmi jogának a felfüggesztését is a legfőbb ügyész, illetve kihallgatták-e őket az ügyben.

Az ügyészség ugyanakkor még csütörtök délután egy közleményben reagált Hadházy állításaira: „A Központi Nyomozó Főügyészség a Simonka György elleni nyomozás során vizsgálta a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban bűncselekmény gyanúját, azt azonban kizárta. A jogalkotásban részt vevők szerepe semmilyen büntetőjogi felelősséget nem vetett fel.” Ugyanakkor arra az ügyészség nem válaszolt, hogy az ügyben meghallgatták-e egyáltalán azokat a képviselőket, akik nevüket adták a szóban forgó jogszabály-módosításokhoz.

Az ügyészség azt továbbra is tényként közölte, hogy Simonka „javasolt jogszabály-módosításokat”. Az ügyészség szerint ezt „a minden gazdálkodót érintő adminisztrációs hibák miatti túlzott jogkövetkezmények kiküszöbölésére hivatkozva” tette.

A cikk szerint ugyanis Simonka és köre el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetniük. Azonban – mint írta idevágóan a legfőbb ügyész – ezzel sikertelenül próbálkozott a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft., valamint a Paprikakert TÉSZ Kft. A törvénymódosítás szerint egyébként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csak akkor kérhette vissza a pályázati pénzt, ha a pályázó valótlan adatot közölt. Ha azonban csak „hibásan” nyújtotta be a támogatási kérelmét, úgy már nem járt vissza automatikusan a pénz.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban közölte, hogy Simonka György és 32 társa ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Forrás: Népszava, Index, 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
Kósa Lajos megcáfolja Polt Péter legfőbb ügyész állítását, miszerint Simonka közrejátszott a számára kedvező törvényváltoztatásban. Lajos, ebből még bajod származhat. Én szóltam!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klubtag
@Gyütt Mönt: ...otthon szunyókál békésen, oszt ráküldik a riadólánc-mozgósítást - te jössz lala a megszólalásban...hát nem csoda, hogy azt sem tudja mit eresszen ki abból az okos(?) fejéből...ez az un. fidesz-vetésforgó...
Clavigo
Biztos a Sertés - Harsonában olvasta,,amit a mutter disznótelepén terjesztenek..
kereső
Akkor ki miatt lajos? Na ez a nagy kérdés. Kinek van "hasonló" ügye, ami még nem derült ki, és akit nem lehet "beáldozni"??
Nyírfa
Kósa Lajos meghazudtolta Polt Péter legfőbb ügyészt. :DDD
Fő az egység, tudjátok!
kissé felnőttem
nicsak ki beszél ? kupak lala .Az sem igaz amit kérdezel úgyhogy megkövethetnéd a főügyészt hogy majd méltányolja ha rád kerül
ómió
Jééé!!! Még Simonka érdeke is egybeeshet a közérdekkel?! Vagy ez csak efftársilag aranyér-effektus, azaz kizárt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.