Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását? – tette fel a kérdést lapunk információi szerint Pintér Sándor belügyminiszter az alapellátókat képviselő szervezeteknek.

Egészségügy: egyszerre tér vissza a Kádár- és a Horthy-rendszer?

A Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – ezzel indokolta az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, a miniszterelnök helyettese, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást – értesült több, független forrásból a MedicalOnline.

Úgy tűnik, a kormány immár az egészségügyet illetően is visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az ágazat irányítása, amelyet most ötvözne a kádári időszak körzeti orvosi rendszerével.

Nagyon valószínű, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok az államosítást követően azonnal hátrahagyják a körzeteket, és kérdés az is, hogy hogyan reagál az ötletre az a fiatalabb generáció, amely nemcsak több/más finanszírozást sürget, hanem a valós gyógyításhoz és a minőségi munkához kér támogató szakmapolitikai környezetet lassan tíz év óta – hiába.

A fiatalok közül sokan egyébként éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól.

Azt már láttuk, hogy az iskolák államosítása és a központosított eszközellátás milyen zavarokat okozott az oktatási intézményekben, az ottani tapasztalatok alapján a háziorvosi körzetekben is eljöhet az az idő, amikor az orvos WC papírért könyörög a betegeinek – emlékeztetett a hírt elsőként megjelentető medicalonline.hu.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Gyilkos bohocót váltja a profi gyilok főnök.. Ennyi szarházi fost egy ország élén!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyütt Mönt
@HelenMU90: sajnálom, álltakísérletekkel nem foglalkozom.
Eladott Ország
A magyar egészségügyi modell: vagy fizetsz, vagy ásd el magad! A magánegészségügyet megfizetni képesek jobban élhetnek, a legszegényebbek a TB-ből is kiszorulnak. Ezt is elintézte Orbán Viktor és bandája. Öregember pedig olyan nagyon nem kell már a hazának, elégedjen meg a kicsike nyugdíjával; azzal meg pláne – ha megéri -, hogy nyugodtan szavazhat a Fideszre. Egy kis kiköpött mócsingért. Majd ettől nem fáj a dereka, eldobja a botot, és vérnyomás csökkentőnek jó lesz a naponta hallott Soros-dal.
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_704,h_371/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2020/02/t%C3%A1bla3.jpg
Magyarország szegényebb régióiban nagyobb a betöltetlen háziorvosi praxisok aránya (Forrás: Magyarország országprofil 2019)
Orbánisztán a katedrálisok, a stadionok országa – kiszorítva az emberek egészséges élethez való jogát. Szégyellhetik magukat azért is, hogy a gyógyulás, az ellátás pontosan tükrözi a gazdasági-társadalmi különbségeket. Mert ami az uraknak, úrnőknek jár, és természetes, az másnak nem. A nagy magyar keresztények, az álnok hazafiak közpénztől gyógyulnak leginkább. Viruló fejjel, lázasan kaparnak maguknak. Olyan az egész nagyszerű magyar egészségügy, mint a foci – van, de nincs. Azzal az ordító különbséggel, hogy stadionokra, edzőkre és kétballábakra legalább annyi pénz ment el az elmúlt tíz évben, amiből fél Európát ellátó kiváló eü-intézményeket lehetett volna kreálni. De legalább a rászoruló magyarokra gondolt volna kiváló vezérkar. Amelynek nagy része vagy a saját maga számára létrehozott, szigorúan zárt intézményben, vagy leginkább külföldön keresi a gyógyulást, ha megbetegszik.
Nessy
@Eladott Ország: Természetes kiválasztódás! A gyengére, öregre nincs szüksége a hordának / törzsnek!
Legalább lenne bennük annyi emberség, hogy végre megszavazzák a "kegyes halált"! Hiszen a passziv eutanáziát már sok éve bevezették!
Eladott Ország
Nem is tudom, hogy mi lenne, ha diktatúra lenne. A mi dagadt fénylő debil, despota csillagunk magán repcsivel közlekedne, a szomszédba őrizné a pénzét, milliárdokhoz juttatná a nemzet vejét és b. nejét, meg a haverokat. Kizsigerelné a melósokat, az önkormányzatokat, a legmagasabb elvonás lenne a fizetésekből, 27%-os ÁFA lenne. Basztatná és gúnyolná az ellenzéket, főleg a Budapesti polgármestert, meg a Gödit, meg mindet aki nem fideszes. Tovább is van, mondjam még? Metróért Egyesület: Drótkötéllel kell megerősíteni a 3-as metró új orosz kocsijait... Már készül az új tábla a minisztériumi dolgozószoba ajtajára: Dr Pintér Sándor Dr, belgyógyász. De legalább mostantól az egészségügyben is olajozottan fognak menni a dolgok.

A Belügyhöz tartoznak a Belek A csillagok állását figyelve - rosszabb korokban - olykor a kibelezés is. Kiegészíteném: belgyógyász és olajszőkítő.
peterkelemen
Orbán Viktor állama még megtartja a jogállam látszatát , de valójában már diktatúra nepszava.us/a-katonasagot-es-a-titkosszolgalati-kontrollt-erositik-mint-minden-diktaturaban/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Orbán diktatúrájában ma már bárkit elvihetnek a rendőrök, akár egy kritikus facebook posztért www.youtube.com/watch?v=Jw1_sF0L3sQ
peterkelemen
Egészségügyi szolgáltatási járulék 2008-ban: 4.350,- forint/hó, 52.200, - forint/év
Egészségügyi szolgáltatási járulék 2018-ben: 7.320,- forint/hó, 87.840, - forint/év
Egészségügyi szolgáltatási járulék 2020-ban: 7.710,- forint/hó, 95.520, -forint/év
Az Orbán-kormány majdnem a duplájára emelte röpke 10 év alatt és úgy, hogy közbe a magyar egészségügyi rendszer Európában a LEGTUTOLSÓ lett >> Szégyen és gyalázat, hogy hova rohasztotta le Orbán és bűnbandája a magyar egészségügyi rendszert. Orbán parancsára ezidáig több, mint 800 milliárdot herdáltak el sportlétesítményekre és ebben még nincs benne mennyi milliárdot dobtak ki az ablakon falábú focistákra. Európa: Egészségügyi Index országonként 2020 - Íme a lista >>> www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp?title=2020®ion=150
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Öregségi nyugdíj (minimál nyugdíj) 2008-ban: 28.500, -forint/hó
Öregségi nyugdíj (minimál nyugdíj) 2020-ban: 28.500, -forint/hó
------------------------------------------------------------------------------------------------
Miközben az Orbán-kormány félévente rendkívüli mértékben emeli a képviselők fizetését. Úgy kapnak pénzt, hogy azt soha, senki nem ellenőrzi és nem kötelezi a képviselőket pontosan mennyit, mikor dolgozott és főleg mit ért el azokból az ígéretekből, amit tettek a választóiknak. Ráadásul a keresetük mellé számtalan juttatást megszavaznak önmaguknak az adófizető emberek pénzéből. Ez éppen olyan mintha egy gyári munkás, akkor menne be dolgozni amikor csak kedve szottyan és annyit dolgozna amennyit éppen jónak lát. Magyarul ha gyári munkás ha dolgozik ha nem, akkor is ki kellene fizetni...
peterkelemen
Magyarul azt akarják, hogy a háziorvosok is alájuk tartozzanak ergó vezényelhetőek legyenek, függjenek tőlünnyebben megfélemlíthetnék, irányíthatnák őket. Mire várnak még a magyarok? Külföldön mér régen eltaposták volna Orbánt, mint egy férget.
peterkelemen
Kádárral ne hasonlítsák össze ugyanis a Kádár érában igenis lehetett szidni akár a pártot is. Én szidtam és azonkívül, hogy elbeszélgettek velem semmi jogkövetkezménye nem volt. Ráadásul és ami a lényeg: Kádár alatt még LÉTVIZTONSÁG volt, amit 1990 óta egyetlen egy párt sem volt képes megadni a magyaroknak. Megtudták volna és most is megtudnák, de nem akarják. Kisemmizik a magyarokat ez az igazság.
kereső
Hogyan szólt a szlogen 2008-ban? Az egészség nem üzlet. Há, dehogynem. Meg tandij se lesz.
Cicamama55
Egyre inkább kirajzolódik, hogy a korona vírusos időszak előtt, már milyen változtatásokat ötölt ki kormányunk. A terepkiépítés a vészhelyzet kihirdetése után azonnal megkezdődött...
SystemError
Gyilkos bohocót váltja a profi gyilok főnök.. Ennyi szarházi fost egy ország élén!
simmering73
Ránézek erre a képre és kiráz a hideg.
Nessy
@simmering73: Csak tudnám, miért egy fodrászati eljárás jut eszembe?
Szőkítés, csak nem haj!
Zsopiale
Inkább azt mondanám, nem is volt azoknak végük, hanem MAI NAPIG TARTANAK!!!
Joker
Ostoba kérdés ! A hálapénztől függ amit senki nem tudja mennyi , ugyan is sosem vallotta be még senki . .(((((((
Xar időkben xar ,jó időkben jobb .
Rockxy
a jó hír az, hogy nemcsak "a Kádár- és a Horthy-rendszer" hanem máriaterézia, Mátyás király, Zrínyi Miklós, sőt, vakbottyán is visszatér!
Dobó Istvánt már nemis említve, dugovics tituszt megaztán végképp nem.
De csaknorriszt kine felejt SÜK!
áááá, a rambó is!
Joker
10 éve xar a hálapénz vagy nincs ? Ez a az Orbán kormány gazdasági produktumának hű és valós tükre .
Miközben gondolták majd erre építik az egészségügyet a jól bevált régi szokásmódon . Jelentem nem jött be !
peterkelemen
Kádár = Létbiztonság. Orbán = Létbizonytalanság. Ha Kádár élne Orbán már régen az akasztófán lengedezne a bűntásaival együtt.
namihami
Ez az Olajsanya a legjobb választás volt! Ha már a vírus kezelése nem igazán eredményes, legalább letartóztatja. Így vagy úgy, de a vírus mindenképp ellenőrzés alatt lesz.
jesz
úgy tudom, a háziorvos az magánorvos...nálunk 78 évesen.
kissé felnőttem
ennyi okos ember egy kormányban kérdés ki mihez is ért? ja akkor már értem
peterkelemen
Pintér napszemcsiben és aktatáskában vitte atonna számra a milliókat az olajszőkítés idején. Elég durva, hogy éppen egy bűnöző a rendőrségfőparancsnoka.
justhpeter
Az egészségügyben is rend lesz két hét alatt. Vagy nem.
kereső
Igen nagy kérdés, hogyan viszonyulnak a fiatal/fiatalabb orvosok ahhoz, ha az államositott háziorvosi ellátásba "vezénylik" őket.És akkor az államositással lőttek a szabad orvosválasztásnak is, és megszűnik a kártyarendszer? Ki köt szerződést az orvossal- a helyi önkormányzat, vagy a belügyminisztérium?
Zsopiale
@BarbaraAU98: Natúr végigfrancia mennyi most?
kokopelli
Lehet,hogy azért nem néznek át nyugatra,mert kiderülhet,hogy a mostani szisztéma odaát egészen más és
éppen azért működik?Ott éppen a meghosszabodott életkor a probléma,ami mindenhol kivánatos cél! Igaz,hogy
a "háziorvosi rendszernek" köszönhető!A második tényező,hogy a főváros mint "vízfej" nincs meg,és az orvosok
még a "jattot" sem ismerik!Igaz,hogy nagy- és a kisvárosi praxisok sem különböznek egymástól!..!Természetesen
a várólisták még a kisvárosokban sem ismertek! A kórházaknál ditto!(...telefon:"Mikor tud jönnni?")
tudode
A nemzeti mesemondó mesélt a saját gyermekéről, a demokráciáról
.
--- Orbán Viktor a népszavazás után az EchoTV-nek (2008. március 13.)
.
www.youtube.com/watch?v=ZbhZRdqBgsI&t=361s
.
Ejnye! Megtévesztették, hazudtak nekije!
.
Minden szava haranyat ér(t)!!!
Nessy
A Horthy rendszerre nehéz lenne sok szempontból visszatérni, ugyanis akkor több biztosítós rendszer volt. Mint ahogy a Lajtán túl ma is. Így nem egy biztosító, jelen esetben csak az állam kezében van a kasszakulcs. És miután már adóformájában szedik be a járulékokat, az egészet elnyeli a feneketlen költségvetés, melyből a kormány úri kedve szerint költ egészségügyre, nyugdíjra! Lehetőleg minél kevesebbet! Hiszen "fontosabb dolgokra" kell a pénz!
ómió
"Szakpolitikai környezet"? Az, ugye, leginkább a böszmei kórházbezárások idején "dúlt"?
kokopelli
@Eladott Ország: Azt szeretném tudni "ezektől",hogy tudják-e mi az a "háziorvos rendszer"! (;-))
Qqberci
Indításként adni kell nekik egy képviselői fizetést...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.