Karácsony Gergely főpolgármester vasárnapi Facebook-bejegyzésében arra kérte a budapestieket, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én 16 óra 30 perckor egy percre álljon meg a főváros.

A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: szembe kell nézni rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is, nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt. Azt írta: az 1920-as trianoni békediktátumban, a történelmi Magyarország felszámolásában a nagyhatalmak önzése és felelőtlensége mellett jelentős szerepe volt a dualizmus magyar politikai elitjének, korlátozó politikájának is.

A mai felelős nemzetpolitikáról Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy minden eszközzel támogatni kell a határon túli magyar közösségeket, de ezt akadályozza minden olyan tett és kimondott szó, amit a környező országokban a határok megváltoztatására való törekvésként lehet értelmezni.

Hangsúlyozta:

abban azonban nem lehet vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született.

A magyarok pedig száz évvel a döntés után sem érezhetnek ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat azért, mert "kilakoltattak bennünket országunkból", hiszen Magyarország elvesztette területének és nemzeti jövedelmének kétharmadát.

Hozzátette:

azért is érezhet minden magyar fájdalmat, mert a nemzeti önrendelkezés jelszavát sárba tiporva, 3,5 milliónyi "polgártársunk" került pusztán hatalmi számításból, akarata ellenére idegen állam fennhatósága alá.

Mintegy 400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket, sokuk vasúti vagonokban húzta meg magát hetekig-hónapokig, néha évekig. "Rájuk, Budapest első menekültjeire is emlékezünk, amikor Trianonról szólunk" – jegyezte meg. Közölte: ahhoz, hogy "fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen", az kell, hogy "egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk". Ezért kezdeményezte az egy perces leállást Budapesten.

Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és Karácsony Gergely arra kért mindenkit, hogy egy percre álljon meg mindenki, a budapesti polgárok közössége is. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés is

- írta.

Úgy fogalmazott: az egyperces csendben "halljuk meg egymás közelségét határon innen és túl, a múlt, a jövő generációit" a fővárosban és vidéken is. Aztán az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, "hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz" – tette hozzá.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Minek? Leáll az magától is. És nemcsak egy napon, egy percre. A szervezetlen forgalom és az észnélküli közlekedők szinte mindig ""Trianon-emléknapot"" csinálnak.
Ez a hepaj pedig csak arra jó, hogy az egyébként is trianonozó mélymagyarjaink újabb munícióhoz jussanak. Ha valaki megnézné a naptárt, annak már 100 éve. Az bizony 4 emberöltő és most egyre drágábban fizettetik a vétlen adózókkal egy politikai csürhe szavazatszerzési törekvéseit. Amit egyébként ugyanolyan mentalitású jobboldal csinált, amit a mai fizettet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Ez nem békülés...,hanem tövig benyalás a nemzethy mélymagyaroknak!!!előbb -utóbb mindenki meglátja ,milyen is ez a zöldképződmény!!!
vacsi
@namihami: Tökéletesen igazad van!
ómió
Na, már efftársilag is rossz, vagy csak Karigeri efftárs "frakciózik"?
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Talán nem benyalás, hanem figyelni akar minden olyan eseményre, ami sokaknak számít.
Én azért még várom a folytatást, én az ellenkező irányban vagyok elfogult Karácsony személyével.
kereső
Az osztrákok is "megemlékeznek"? Hiszen Trianon alapvetően az Osztrák-Magyar monarchia feldarabolása , szétzúzása miatt született. (1867-es kiegyezés hozta létre), és ezzel Ausztria IS! kisállami létre kényszerült.100 év után nem érzem magam sem felelősnek, sem bűnösnek e miatt- mert úgymond az én őseim "határon belül" maradtak. Ezért az országért, ezért a 93030 négyzetkilométerért éltek, dolgoztak- ezt gyarapitották. Ők szenvedték meg a vörös/fehér terrort, majd a második világháborút. Ők voltak azok akiket elhurcoltak szöges drótok mögé, ők voltak akik fellázadtak 56-ban. Akkor most, 100 év után miért is kéne sirnom? Nem miattuk, hogy nem adatott meg nekik a nyugodt,és boldog élet? Miért nekem kell még most is kárpótólnom azok utódait- akik 100 év multán is ott élnek szülőföldjükön, nem igzán igyekeztek ennek az országnak, ennek a népnek a hasznára lenni. persze sajnálom amit Trianon okozott. De nem vagyok érte felelős, és főleg nem vagyok felelős a most határon túl élőkért. Sem anyagilag, erkölcsileg meg mégúgysem. Előre kéne már nézni, nem hátra- mint a teknős.Egyszerűen unom. Az ország vezetői meg ha csak fele annyi felelősséget éreznének a határon belüleiekért, akkor most nem lennénk egy egyre inkább kiépülő dikatatúra árnyékában, 30 évvel a rendszerváltás után. Szóval, menjen csak az a villamos.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Csak a "Trianon" a nemzethy nagymagyarokon kívül már inkább utálatot kelt az emberekben...arról nem beszélve hogy semmit nem vettek el Magyarországtól,mert hivatalosan nem is létezett!!!...Osztrák-Magyar Monarchia volt...de érdekes módon még nem hallottam egy sógort sem sírdogálni, pedig ők vesztették a területeket!!! és ajánlanám a "nagymagyarok"figyelmébe..az ország utoljára Hunyadi Mátyás alatt volt nagy, azóta mindig valaminek a része volt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.