A magyarok túlnyomó többsége, 78 százaléka utólag is indokoltnak tartja, hogy az elmúlt bő két hónap koronavírusjárvány-fenyegetésében "rendkívüli jogrendet lehetővé tevő" veszélyhelyzet volt Magyarországon, míg 17 százaléka nem ért vele egyet – közölte a Nézőpont Intézet az MTI-vel legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása eredményét ismertetve.

A közlemény szerint politikailag ez alighanem fontosabb annál, mit gondolnak a megkérdezettek arról, meg kell-e szüntetni a veszélyhelyzetet.

Nézőpont: még a fideszesek 61 százaléka szerint is meg kell szüntetni a veszélyhelyzetet

Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője  az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én. 

Fotó, címlapi képMTI/Szigetváry Zsolt

Az intézet hozzátette: még a kormánykritikus szavazók fele (50 százalék) is egyetért abban, hogy ez a kormányzati lépés (a veszélyhelyzet kihirdetése) indokolt volt.

"Minden diktatúrát kiáltó, s különösen is Soros György, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, a liberális világsajtó és a magyar baloldali ellenzék ezzel elvesztett egy fontos értelmezési csatát. Sem egykor, sem most, sem utólag nem ért velük egyet a magyar választók túlnyomó többsége a veszélyhelyzet ügyében, hiszen annak bevezetéséről és befejezéséről is konszenzus van a magyar társadalomban"

- fogalmaztak a közleményben.

A Nézőpont Intézet megjegyezte: mindezt azért is fontos tudni, mert a megkérdezettek 62 százaléka szerint a koronavírusnak lesz második hulláma is Magyarországon, a kormánykritikusok ebben még biztosabbak is (70 százalék), mint a kormány támogatói (57 százalék). Ha ez valóra válik, a magyar ellenzék – az Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt bocsánatkérés mellett – esélyt kap arra is, hogy tanuljon hibájából és legközelebb ne ellenezze, hanem segítse a védekezéshez szükséges rendkívüli intézkedéseket – tette hozzá.

A közlemény szerint a magyarok 78 százaléka utólag is helyesnek tartja, hogy a kormány kezdeményezte márciusban a kornavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását, 66 százalékuk azzal is egyetért, hogy most a kabinet véget szeretne vetni a rendkívüli jogrendnek.

A választópolgároknak az előző heteknél valamivel magasabb aránya, 78 százaléka jelezte, hogy elégedett a magyar kormány "koronavírus terjedése elleni lépéseivel" (18 százalék nem). "A széleskörű elégedettségnek része a rendkívüli jogrendet lehetővé tevő veszélyhelyzet kihirdetése is" – állapította meg az intézet.

Mint felidézték, március közepén a magyarok 94 százaléka mondta azt, hogy egyetért a rendkívüli intézkedéssel, és március végén is, a törvényes hosszabbítás időpontjában, még 85 százalékuk támogatta a veszélyhelyzet fenntartását.

Ez a támogatottság a múlt héten 40 százalékra csökkent, sőt a magyarok 49 százaléka szerint nincs már szükség a rendkívüli jogrendre. "Ezzel március óta először többségbe kerültek a veszélyhelyzetet ellenzők, anélkül, hogy mindez kormányellenes követeléssé vált volna" – áll a Nézőpont Intézet összegzésében.

Kitértek arra is, hogy a miniszterelnök kezdeményezése után a kormánypárti választók 40 százaléka sem tartja szükségesnek már a veszélyhelyzet fenntartását.

Arra a kérdésre, hogy meg kell-e szüntetni a veszélyhelyzetet, a válaszadók 66 százaléka, a kormánypártiak 61 százaléka igennel felelt a felmérésben.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@tudode: Ne akard már a tyúkot megtanitani az ABC-re.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@tudode: Ne akard már a tyúkot megtanitani az ABC-re.
ómió
Eszerint csak a legsötétebb bolsik rohantak Brüsszelig!
csetere
@tudode: Az 1997.évi CLIV. törvény világosan leírja az állam kötelezettségeit, a betegek jogait, amit nem tartottak be. Az államnak kellett volna gondoskodni az állami tartalékból a kórházak ellátására.
tudode
@csetere: .
Azt nem tudni, hogy a rezsim rendelkezik-e állami tartalékkal, csak azt, hogy Németh Szilárd un. honvédelmi politikai államtitkár megtekintette a koronavírusra készülő konzerv készletét:
.
https://hvg.hu/itthon/20200311_Nemeth_Szilard...
.
Kutakodásom szerint az egész cirkumparádét az alaptörvényük HONVÉDELMI FEJEZET 53. cikke alapján bonyolították/ják le, a kidolgozatlan KÜLÖNLEGES JOGREND, meg ki tudja mi alapján!
.
Az egészségügyi törvény vonatkozó részéről egy kukk nem volt!
csetere
@tudode: Világosan bizonyították, hogy nem tisztelik a törvényeket!
tudode
@csetere: .
Sőt!
.
Olyan trehányak, vagy nemtörődömök, hogy volt az államnak un. pandémiás terve, csak hát ugye őfélesége átszervezésével az egészségügyi tárcát az emberminiszter alárendeltségébe vonta a centralizációs dilijével:
.
---- Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Hivatal
.
NEMZETI INFLUENZA PANDÉMIÁS TERV Intézkedési terv új vírus variáns által okozott influenza világjárvány esetére 2005. október
.
http://www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1be...
.
Aztán a 250 éves ÁNTSZ-be is beleverték a szöget
.
----- Komoly gondok forrása az ÁNTSZ szervezeti átalakítása
.
http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/komo...
.
Hogy jutottak el a rendkívüli állapot elrendeléséig, az talány!
.
!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. July 16., 07:04
Videó: lavina söpört végig Budapesten
Szórakozás - 2020. July 16., 06:31
Weisz Fanni és férje bejelentették, hogy szakítottak