Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ma Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből.

Az Index azt írja, a lap két munkatársa 2016 április 25-én, egy hétfői ülésnapon arról kérdezte a Parlamentben a kormánypárti képviselőket, hogy mi a véleményük a friss botrányról: "a jegybank alapítványai közpénzmilliárdokat osztogattak a haveri körnek".

Pontosan ugyanezt tették a hvg.hu, a nol.hu és a 24.hu újságírói is, akik szintén az ügy panaszosai.

Másnap az Index és a többi lap főszerkesztője levelet kapott az Országgyűlés sajtófőnökétől:

az újságírókat Kövér László határozatlan időre kitiltotta a parlament épületéből és a képviselői irodaházból, mert olyan helyiségekben is forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol nem szabad, és ezzel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.

Az újságírók utóbb hiába kérvényezték, hogy júniusban tudósíthassanak az Alaptörvény 6. módosításának vitájáról, nem kaptak választ, és csak az őszi ülésszak kezdetekor, 2016. szeptember 12-én léphettek be megint a Parlamentbe.

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult. Beadványában a TASZ kifejtette, hogy 

A panaszosok 2016. április 26. és szeptember 12. között nem kaptak lehetőséget arra, hogy belépjenek az Országgyűlés Hivatalának épületeibe. Nem volt lehetőségük tudósítani az ülésnapokon az épületből, és elestek attól is, hogy a parlamenti ülésnap miatt egy helyre összegyűlő képviselőket kérdezzék meg a fontos közéleti kérdésekről. Ezt a jogukat a jogbiztonság kellékeit nélkülöző, az önkényes jogalkalmazásnak megágyazó szabályozásra alapított egyedi döntés okozta. Ennek eredményeként sérült az Egyezmény 10. cikkében garantált szólásszabadsághoz való joguk, azon belül is az a joguk, hogy a sajtó képviselőjeként közéleti eseményekről információt közvetítsenek a társadalom felé.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.